вторник, 23 септември 2014 г.

Как работи “Ислямска държава”

Джихадистите имат стройна организация, оръжия, големи приходи от петрол. Контролират обширни райони в Сирия и Ирак, воюват за създаване на религиозна държава.

Организацията

“Ислямска държава” в Сирия и Ирак е сунитска екстремистка групировка, възникнала от останките на “Ал Кайда” в Ирак. Сложната ѝ структура съчетава много дейности и пълномощия. Това става ясно от документ на групировката, иззет от иракските сили и анализиран от багдадския изследоевател Хашим Алхашими, пише в. “Ню Йорк таймс”. Доста от лидерите и командирите са бивши офицери от армията на Саддам Хюсеин, закалени в битки с американските войски и тренирани за терористични действия.

Законите

В халифата важат законите на шериата. Религиозна полиция следи по време на мюсюлмански празници и молитви всички магазини да са затворени с изключение на пазарите, хлебарниците и бензиностанциите.

Под страх от смъртно наказание жените трябва да забулват с никаб лицата и косите си.

Населените места под контрола на ислямистите се ограждат с тежки метални решетки, върху които се веят черните знамена на “Ислямска държава”. Обвинените в нарушение на законите се наказват с публична екзекуция или с ампутация на крайниците.

По пътя си джихадистите яростно преследват религиозните малцинства като християни и язиди, които са принудени да бягат, за да отърват смъртта.

Парите

Милиони долари приходи от нефт правят “Ислямска държава” една от най-богатите терористични групи в историята. Експерти изчисляват печалбите им от десетината петролни полета и рафинерии под техен контрол в Иран и Сирия на 1-2 млн. долара дневно.

Групировката контролира много от сирийските източни петролни полета. През юли нейните бойци превзеха най-голямото нефтено нахoдище в страната - Омар, от което Дамаск добиваше 30 000 барела на ден, когато обектът работеше с пълен капацитет. Сега добивът е намалял с повече от две трети.

През юни “Ислямска държава” ориентира настъплението си към петролните райони на Ирак, а през август офанзива в Кюрдистан осигури достъп на джихадистите до повечето от иракските петролни залежи. Според специалисти “Ислямска държава” може да добива между 25 000 и 40 000 барела нефт дневно, чиято стойност на черния пазар е около 1,2 млн. долара.

Оръжията

“Ислямска държава" е плячкосала арсенали и екипировка за стотици милиони долари от сирийски и иракски военни обекти. Джихадистите също така нападат и заграбват военни доставки, изпращани от чужди държави за по-умерените сирийски бунтовнически групировки.

“Конфликт армамент рисърч” - частна фирма, която разследва оръжейния трафик, е засякла у “Ислямска държава” огнестрелни оръжия и ракети, доставени от Саудитска Арабия и САЩ на сирийски бунтовници, които се борят срещу режима на Башар Асад. Сред тези оръжия, твърди “Конфликт армамент рисърч”, има автомати М16 и М4 с клеймо “Собственост на американското правителство”. САЩ снабдяваха със стотици хиляди такива оръжия шиитските сили в Ирак и други подкрепящи Вашингтон групировки.

У джихадистите са забелязани и противотанкови ракети М79 от бивша Югославия. С такива ракети и Саудитска Арабия снабдява по-умерените шиитски бунтовници срещу правителството на Асад в Сирия.

Територия

“Ислямска държава” разширява контрола си в Ирак и Сирия, завладява градове край петролни находища, завзема инфраструктура и ГКПП-та.

През лятото групировката навлезе по-дълбоко в Сирия, върна си територии, завладeни от други бунтовници, и превзе няколко правителствени военни бази. Сега ислямистите опитват да укрепят контрола си по границата между Ирак и Сирия.

Бойците търпят известни неуспехи в Ирак, където американските въздушни удари помогнаха на иракските и кюрдските сили да си върнат района на язовира край Мосул и тюркския град Амерли.

Военна сила

Според ЦРУ “Ислямска държава” разполага с между 20 000 и 32 000 бойци в Ирак и Сирия. Към 15 000 от джихадистите са доброволци чужденци.

Голяма част от тях идва от ислямски държави като Тунис и Саудитска Арабия. Има и приели исляма бойци от САЩ, Китай и Европа - Русия, Великобритания, Белгия и др.