петък, 3 октомври 2014 г.

Властта на панихидата в памет на 15-те жертви от Горни Лом

Властта сведе глава в памет на 15-те жертви от барутната фабрика в Горни Лом, чиито имена
дълго време не й бяха известни. В Деня на национален траур в столичния храм "Света Неделя" бе отслужена заупокойна панихида за загиналите в "Миджур". Службата започна с траурен камбанен звън, който огласи пространството около катедралния храм, предаде БНР.
На едно място се събраха миряни, софийското духовенство и представители на властта. Панихидата отлужи епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит и патриарх български Неофит. В храма "Света Неделя" дойдоха министър-председателят Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев.

"Не бива в този труден момент за нацията да се прехвърля вината от един на друг, необходимо е колективно усилие. Вярвам в българските институции, че те ще стигнат до края на тази трагедия и в разнищването какво я е причинило. Вярвам, че българската държава ще покаже своята солидарност към близките, към семействата и ще бъде с тях в този труден момент", каза Росен Плевнелиев след заупокойната молитва.

"МВР се е опитало два пъти да вземе лиценза на тази фабрика. Крайно време е да посочваме фактите такива, каквито са, както и причините такива, каквито са. Затова вярвам в институциите, вярвам в правосъдието и също така апелирам към всички български граждани и те да имат малко повече вяра в собствената си държава и в нейните институции. Защото държавата, това сме ние”, допълни държавният глава.