понеделник, 6 октомври 2014 г.

Реформаторите: При този резултат се съмняваме, че ГЕРБ ще предложи Борисов за премиер

„Тези въпроси са малко преждевременни, но бих се изненадал след днешните резултати, ако
ГЕРБ предложат Бойко Борисов за премиер“.

Това отговори в края на краищата лидерът на ДСБ Радан Кънев след многобройните опити на журналистите да измъкнат от представителите на Реформаторския блок отговор дали биха приели коалиция, в която Борисов е министър-председател. Преди това лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че „ГЕРБ може да предложи своя председател за премиер, но за нас персоналните предложения са на по-заден план, отколкото това да има стабилно правителство“.

В началото на пресконференцията в международния пресцентър в НДК Реформаторите трябваше да кажат дали ще спрат „да извиват ръцете на Бойко Борисов“ и да скрепят коалиция в името на държавността. Думата взе водачката на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева, според която не е необходимо на въпроса да отговарят всички лидери на партии в блока, защото това не бил „лексикон“, а и позицията на РБ била единна.

„Ние имаме декларирана програма, заради която са ни подкрепили толкова много хора. Имаме приоритети, те не са „извиване на ръце“. Изобщо от страна на Реформаторския блок има последователна, ясна позиция и не се оплакваме. Дотук се оплаква политическата сила с най-висок процент. Да имаш първо място заслужава поздравления, но е и отговорност. Ако за втори път ГЕРБ не успее да състави правителство, значи нещо не е в ред“, бе категорична Кунева. Според нея опасенията, че Реформаторите извиват ръце не почиват на нищо.

„Ние имаме пристрастност към три типа реформи, които засягат сърцевината на държавата и вече са абсолютно необходими, добави тя. – Нов бюджет. Ние сме казвали какви са приоритетите и очаквахме с голямо нетърпение да чуем какво мислят всички политически сили за съдебната реформа“.

Според Кунева съветът на Борисов да се изчака един ден и политическите сили „да се чуят“ е разумен.

„Ще свикаме националните си ръководства, ще се чуем, след това ще се съберем на Председателски съвет на РБ и ще очертаем следващите стъпки. Проникнати сме от съзнанието за важността на това, което се случва“, завърши лидерката на ДБГ. Тя гарантира и, че ако става въпрос за коалиция, тя ще бъде подкрепена с писмено споразумение, защото друг вид договорености освен публични Реформаторите не признават.

На въпрос дали биха реализирали мандат с ГЕРБ и подкрепата на ДПС Радан Кънев отговори: „Много е важно да сме наясно, че за РБ има двойно увеличение на получените гласове спрямо европейските избори и те са много голяма отговорност. Не можем да подведем хората - в правителство, зависещо от ДПС няма да участваме! Ако ГЕРБ искат, могат да го направят.“

По отношение на коалиция между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт пък лидерът на СДС заяви, че по-рано от фронта са заявили, че не биха преговаряли само с ДПС и Реформаторите. Макар всъщност лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изключи от възможни разговори само хората на Лютви Местан.