петък, 10 октомври 2014 г.

Бойко: Имаме повече гласове от сбора на втората и третата партия

Когато цифрите говорят, коментарите са сравнително лесни. Видно е, че ГЕРБ е спечелил повече от сбора на втората и третата политическа сила. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на прескоференцията на партията след обявяването на изборните резултати.
„Когато имаш такъв резултат, нормално е да благодариш на тези, които са гласували, на структурите, на всички, които не оставиха нито едно населено място да не бъде посетено, да бъде говорено с хората”, заяви той.

„С този резултат олекват всякакви твърдения, че някой го било страх, някой бил мачкан”, каза Борисов и изтъкна цифрите, изнесени от председателя на предизборния щаб, че ГЕРБ се е утвърдила като партия с над 1 млн. избиратели.

ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и да прави правителство. За пореден път казвам - няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила подобно решение и това изчерпва всякакъв друг коментар. Какво ще прави ДПС, тя ще си прецени. Това коментира на пресконференция днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Има дисбаланс, когато лявата партия има два пъти по-малко мандата от дясната партия. Ако те имаха 80 депутати, тогава хипотезата за стабилно управление щеше да се осъществи.


Всяка сутрин и вечер слушам и чета коментари за нас и нашата партия - повтаря се една ситуация, че сме виновни за това, че сме били по-добре от другите. Но ние си бяхме първата партия и на предишните парламентарни избори, и на евроизборите. БСП трябва вътре в партията да си отговорят на въпросите и да си кажат с кого и как. България има нужда от силна дясна и силна лява партия, но БСП една година се занимаваше с ГЕРБ и ето, че днес сме свидетели на слабото ляво.

ГЕРБ приема подкрепа, но срещу министерски постове

С поведението си Реформаторският блок изнервя нашите симпатизанти изключително много. Но предварително считам, че не е редно да се обявяват компромиси. Това каза на пресконференцията на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов относно проектите и преговорите за бъдещото правителство.
Според него, ако двете страни не могат да отстъпят от позициите си и не се стигне до компромис, РБ има право да заяви, че не иска да участва във втория кръг политически консултации.

„Ако се съставя правителство, да има споделена отговорност”, поиска Борисов. „Подкрепа без участие в правителството за мен не означава подкрепа. Това означава още следващата седмица да си измислят някаква причина и да се оттегли подкрепата за кабинета”, обясни той.


„Ние правим компромис като отиваме на консултации за съставяне на правителство. Без да се участва с министри, без реално участие в един кабинет, само парламентарна подкрепа не бихме приели”, заяви Борисов.