вторник, 18 ноември 2014 г.

Актуализираха Бюджет 2014

След няколкочасови дебати депутатите приеха предложената актуализация на Бюджет 2014 на първо четене. Гласуването показа подкрепа от 123 депутата, противниците на предложението са 41, а 42ма са въздържалите се.
От взелите думата народни представители стана ясно, че дупката в хазната се признава от всички, разликите са в отговора на въпроса „Кой е виновен” и как да се харчат допълнителните средства. Единствената група, която категорично се обяви против, бе тази на „Атака”, макар че отрицателен вот бе даден от БСП и ДПС.

Темата за КТБ и нейния фалит бе сред основните, засегната в почти всички изказвания. И тук противопоставянето беше не принципно, а по линия на вината и отговорността, която трябва да се носи за състоянието на четвъртата банка в страната.

Всички политически партии в парламента обаче категорично се обявиха за разследване на банковия фалит и причинителите на загубата, равна на 5-6% от БВП на страната. Чуха се и гласове за поемане на политическа отговорност, ако има хора от съответните партии, замесени в далаверата. Остава да видим това да се реализира на практика.