петък, 21 ноември 2014 г.

Обама изпрати поздравително писмо до Н.Пр. Бойко Борисов

Американският държавен глава Барак Обама прати поздравително писмо на Бойко Борисов за
втория му мандат начело на България като премиер, в което изказва нетърпението си отново да работи с лидерът на ГЕРБ.

Обама деликатно очертава американските приоритети във външната политика - кризата в Украйна и войната с "Ислямска държава", и окуражава Борисов за реформи и борба с корупцията. Отправя ни и специален поздрав за хилядите бежанци, на които страната е дала убежище през последната година.

Ето и пълният текст на писмото:
До
Н. Пр. Бойко Борисов
Министър-председател на Република България София

Уважаеми господин министър-председател,

Поздравления за избирането Ви за втори мандат като министър-председател на България. Очаквам с нетърпение да продължа да работя с Вас за задълбочаване на връзките между нашите две страни.

Във време на множество глобални и регионални предизвикателства зная, че САЩ може да разчита на България като на свой съюзник и приятел в придвижването напред на нашите общи евроатлантически цели. Трябва да продължим да подкрепяме суверенитета на Украйна, изправена лице в лице пред руската агресия, което включва твърдо придържане към санкции. Като отбелязваме десетата годишнина на членството на България в НАТО бих искал да Ви благодаря за трайната ангажираност на вашата страна в Афганистан и за вашата подкрепа на международните усилия за противодействие на Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Надявам се, че като министър-председател ще продължите да водите управлението си по пътя на реформите, включително чрез борба с корупцията на всички етажи и надпартийно с цел изграждане на по-силна и по-благоденстваща България и благоприятен за чуждестранни инвестиции климат. Поздравявам България за приемането на хиляди бежанци и ви насърчавам в хода на работата ви за интеграцията им в обществото публично да отстоявате нуждата от толерантност. Имате нашата постоянна подкрепа в тези усилия.

Желая Ви всичко най-хубаво за успешен втори мандат и очаквам нашето бъдещо сътрудничество.

С уважение,

Барак Обама