неделя, 2 ноември 2014 г.

Георги Кадиев: Огромен е интересът към активите на КТБ

"Огромен интерес ще има към активите на Корпоративна търговска банка (КТБ)". Това каза пред Нова ТВ депутатът от БСП Георги Кадиев. Той изтъкна, че сред тези активи има интересни хапки - БТК, военни заводи и др.

Според Кадиев е възможно големите вложители, чиито депозити не са гарантирани, да си върнат част от загубите, когато започне продажбата на активите. Той обясни, че фалитът на КТБ засега ще струва на държавата 1,6 млрд. лв., които трябва да се добавят към фонда за гарантиране на влоговете, за да се изплатят парите на вложителите с до 100 хил. евро. Възможно било обаче фондът да набере сам средства, което ще се отрази върху лихви по депозити и кредити.

Кадиев каза, че сметката ще е по-сложна, ако големите вложители заведат дела срещу България. Той изтъкна, че столичната топлофикация има 90 млн. лв. в КТБ и вероятно ще ги загуби.

"КТБ показа пълната несъстоятелност на държавните институции", заяви Кадиев. Той каза, че знае случай, при който банката е отпуснала кредит за милиони на физическо лице, служител на фирма, която е свързана с КТБ. Впоследствие служителят прехвърля кредита на фирмата, за да се избегне формално свързаността. "Банковия надзор трябваше да го види това", смята Кадиев.

Според соцдепутата покрай КТБ се е срутило доверието в много държавни институции - БНБ, комисия за финансов надзор, специални служби. "Някой много си отмъщава на тази държава и този някой е политик", многозначително обобщи Кадиев.

"Иван Искров излъга в парламента". Това каза пред Нова ТВ бившият изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка  Илиан Зафиров. Думите му бяха по повод офертата от Оманския фонд за спасяването на КТБ, която Искров прочете в парламента. шефът на БНБ каза, че фондът ще участва в капитализирането на банката само чрез активи на фирмата "Бромак",  докато иска държавата да се включи с пари. "И двете страни ще влязат с пари, като парите от фонда ще се обезпечени от активи на Бромак", обясни Василев.

Подобно изявление даде и депутатът от БСП Георги Кадиев. Според него офертата на фонда е да издаде облигации, което означава пари. "Не вярвам на БНБ в момента, поведението й е манипулативно", заяви Кадиев.


Споре Зафиров 4,2 млрд., за които бе обявено, че липсват от КТБ не са дупка. "Това не са липсващи пари, това са хипотетични загуби за бъдеще време", обясни Зафиров. Той каза че обезценката на банката се е направила при нова методика, която позволява субективна оценка. Според Зафиров 80% от начините за обезпечаване на кредити не се признават от тази методика. Според него основната причина за лошото състояние на КТБ е фактът, че нейната дейност е блокирана вече месеци наред. Зафиров смята, че банката е атакувана, защото хората, които са взели кредити от нея вече са закупили имоти и фирми и сега не искат да връщат парите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар