петък, 28 ноември 2014 г.

Недоволство от избора на Слави Бинев за шеф на културата в парламента

Избирането на Слави Бинев за шеф на комисията по кулутрата на НС предизвика буря от негодувание в социалните мрежи.
За филмовия режисьор Виктор Чучков случилото се е унижение. "Ако приемем този факт, означава, че приключваме със своето достойнство. Моля хората от Реформаторския блок, за които гласувах, да се замислят какво допускат в тази коалиция и конкретно в този случай. НЕ ЧУХ КАКВО КАЗАХТЕ".

"Да се възмущаваш от кандидатурата на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, а след това да предложиш Слави Бинев за шеф на комисията по култура, си е чисто ходене по голяма нужда. За този резил пряка отговорност носят Каракачанов и Симеонов". Това е мнението на Тома Биков, политически анализатор.

"Против съм Слави Бинев като марка, защото тя създава изключително лош имидж на културата. Ако той остане шеф на парламентарната комисия по култура и медии, което е цинична провокация, ще пиша до ЕК и до ЕНП, че у нас културата се дискриминира." Това предупреди пред "24 часа" председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.
Той попита какво е направил Бинев като евродепутат, за да осигури еврофинансиране за културата ни, и го предизвика да му покаже 10 свои билета за театър, опера и балет от последните 10 дни.

"Този избор сочи не само пренебрежение, презрение и арогантност към нас, хората на културата, но и трагично неразбиране на ролята, която тя трябва да изпълнява в една европейска демокрация. Е, сега вече събирайте подписи. Защото след тази плесница единственият изход е през канализацията", реагира във фейсбук писателката Леа Коен. Възмущение в социалните мрежи изразиха от различни арт гилдии.


Против избора на Слави Бинев е и БНТ. В централната си емисия тази вечер водещите прочетоха декларация, която припомня обсадата на телевизията преди време, заклеймена от ръководството на "Сан Стефано". С протест пък заплашиха от Младежки театър "Николай Бинев". В открито писмо актьорите твърдят, че "такова унижение е трудно да се преглътне".

Обновена