понеделник, 10 ноември 2014 г.

НАТО и Русия били пред война

НАТО и Русия на три пъти били изправени пред възможността за пряк военен конфликт
помежда им през последните 8 месеца, предаде Нюзру.

Това се казва в доклад на Европейската общност на лидерите за многостранно ядрено разоръжаване и неразпространение. Това е мозъчен тръст за сигурност на Стария континент, създаден през 2011 г. Той е известен със съкращението ЕЛН от английското си название European Leadership Network.

Напрежението в отношенията между Северноатлантическия алианс и Кремъл рязко нарастнало от март 2014 г., когато Русия обяви присъединяването на украинския полуостров Крим, се казва в доклада, озаглавен "Опасно балансиране на ръба на войната".  За тези 8 месеца имало 40 опасни инцидента между НАТО и Русия, 11 от които били по-сериозни.

Според експертите три от тези инциденти били особено критични. Те можели да прераснат в пряк военен конфликт.

Първият инцидент се случил на 3 март. Тогава пътнически самолет на САС - Скандинавските авиолинии, със 132-ма пътници на борда, едва не се сблъскал с руски разузнавателен самолет веднага след излитането си от Копенхаген за Рим. Руската машина летяла с изключени транспондери - приемо-предавателни устройства, изпращащи отговори на получени сигнали и използвани за идентифициране на въздухоплавателен съд. Сблъсъкът бил избегнат само заради добрата видимост и бдителността на пилотите на САС.

Вторият случай станал на 5 септември. Агенти на руските сили за сигурност задържали на територията на Естония оперативен работник на местните служби Кохвер. Това става само ден, след като при визитата си в Талин американският президент Барак Обама увери, че САЩ ще подкрепят страните от Прибалтика срещу Русия. Москва обаче твърди, че Кохвер бил задържан на руска територия.

Последният много опасен инцидент станал през октомври. Тогава властите в Швеция засякоха странен обект под водата край Стокхолмския архипелаг. Предполагаше се, че това е руска подводница. Главнокомандващият шведските въоръжени сили Сверкер Йорансон заяви, че при необходимост ще бъде използвана сила, за да бъде принуден съдът да изплува на повърхността. НАТО зае страната на Швеция, въпреки че тя не членува в пакта. Подводница така и не бе открита, а Русия постоянно отрича такова нещо да се е случвало.

Авторите на доклада на ЕЛН правят три препоръки.

1. Руските власти трябва спешно да преразгледат рисковете и загубите от подобно агресивно поведение във военната сфера.

2. Западните дипломати постоянно да убеждават Москва в такава необходимост.

3. И двете страни трябва да проявят сдържаност във военната и политическата сфери, а също така да подобрят връзките между военнослужещите и прозрачността на провежданите маневри, за да бъде избегната катастрофа.

Предишният доклад на ЕЛН бе публикуван през септември. В него експертите предупреждават, че конфликтът в Украйна може да доведе до непреднамерена война между НАТО и Русия.