събота, 13 декември 2014 г.

Не сме помагали на САЩ с изтезанията!

България не е сред държавите, сътрудничили на ЦРУ в програмата за създаването на тайни затвори за изтезания.  Това потвърди швейцарският политик Дик Марти, който е автор на доклад на Съвета на Европа по темата, написан 4 г. преди разкритията на комисията по разузнаване в Сената на САЩ.

В интервю за БНР Марти призова за съдебно преследване не само на извършителите, но и на поръчителите на изтезанията.  Той обясни, че не е препрочел доклада си преди интервюто, но няма спомен страната ни да има връзка с тези дейности.“Нищо не си спомням, да се е споменавало за България. Надявам се, правосъдието да се задейства срещу извършителите на тези мъчения и срещу политическите поръчители на изтезанията, а именно тогавашния вицепрезидент Дик Чейни и секретаря по отбраната Доналд Ръмсфелд и евентуално бившия президент Буш“, призова Марти.
Преди дни беше огласен доклад на американския Сенат, от който стана ясно, че ЦРУ е използвало мъчения при разпитите на заподозрени в тероризъм. Това се е случвало в тайни центрове за задържане извън САЩ. В доклада има потресаващи примери за прилаганите от ЦРУ методи. През ноември 2002 г. един от задържаните е починал от хипотермия, след като е билдържан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ.

Други затворници били лишавани от сън 180 часа, като през това време ръцете им са били оковавани с белезници над главите и са били „хранени“ с течност през ануса, без да има медицинска нужда за това.

Друг неназован таен затвор на ЦРУ е описан като „тъмница“, където арестантите били държани в пълна тъмнина, постоянно оковани с белезници в изолирани килии, „бомбардирани“ със силен шум или музика, като им била оставяна само кофа, в която да ходят по нужда.

Телевизия CNN състави класация на най-шокиращите изтезания на ЦРУ.  Силовите разпити, които ЦРУ е провеждало на полска територия, са били спрени след натиск от страна на полските власти през 2003 година, заяви бившият полски президент Александър Квашневски.   Така той призна, че агентите на ЦРУ в Полша са използвали спорните методи за разпит, които включват и мъчения.