сряда, 17 декември 2014 г.

Сърбите още държат българските протестиращи в Белград

Държат българите, практикуващи Фалун Гонг, по настояване на вътрешния министър на Сърбия. Това съобщават от Информационен Център Фалун Дафа България. Снощи един от задържаните се е свързал по телефона с центъра и информирал, че служители на центъра за задържане на чужденци им казали, че ги държат по заповед на министъра, тъй като имало опасения, че ще се върнат в Сърбия и ще протестират. Задържаните заявили, че не са имали намерение да протестират и попитали как биха могли, след като сръбската страна планира да ги изведе с полицейски кордон до границата и да им сложи черен печат в паспортите.

Припомням, седмина българи, последователи на движението Фалун Дафа, са били арестувани в сръбската столица Белград. Сънародниците ни имали намерение да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която започва днес в сръбската столица

От Дирекция „Консулски отношения" в българското министерство на външните работи са уверили, че са задвижили въпроса и работят усилено за освобождаване на задържаните практикуващи Фалун Гонг.

В центъра за задържане на чужденци са дали на българските граждани за подпис декларация, в която признават, че са дошли в Сърбия с цел провеждане на незаконни протести. Всички са отказали да подпишат декларацията, тъй като това не отговаря на истината. Те смятат, че ако те подпишат документа, сръбските власти ще ги съдят по член 40 от закона за чужденци на Сърбия, като заплашващи сигурността на страната.

От Информационен Център Фалун Дафа България уточняват, че българските практикуващи Фалун Гонг не са пътували за Сърбия с цел участие в незаконни протести. Сръбската Фалун Дафа Асоциация надлежно е подала молба за провеждане на мирни протести с цел информиране на сръбската общественост относно престъпленията с отнемане на органи в Китай. Полицията в Белград забранява провеждането на такива протести по време на Третата среща на върха и това е добре известно на българските практикуващи преди тръгването им за Сърбия. Затова намерението им е било да се съберат със сръбски практикуващи Фалун Гонг, за да обменят опит в самоусъвършенстването и да правят заедно медитативните упражнения на Фалун Гонг, но не и да протестират.

Когато пристигнали в хостела в Белград, за да се настанят на 14 декември 2014 г., там ги чакали полицаи. Те ги отвели в полицейски участък в полицейска кола със затъмнени стъкла и решетки. Съгражданите ни веднага са поискали да се свържат с българското посолство. Полицаите им казали, че нямат право, тъй като са в полицейски участък. Обещали да имат това право, ако се съгласят да ги трансферират в център за задържане на чужденци.

За да могат да говорят с консула на България, практикуващите се съгласили да ги прехвърлят в център за задържане на чужденци. Там ги оставили да чакат 5-6 часа и отново не им позволявали да говорят с консула. След което сръбските власти излъгали консула и българското посолство, че практикуващите не са поискали контакт с тях. Консулът така и не отишъл в центъра, а разговарял със служителите на центъра по телефона. Дори не разговарял с българските граждани. Впоследствие служителите на центъра решили да отведат практикуващите до границата на Сърбия с полицейски кордон и да ги освободят. В този момент пристигнала заповед на вътрешния министър да ги задържат и следващата нощ (15-16 декември), посочват още от информационния център.

Те припомнят, че Фалун Гонг, още известен като Фалун Дафа, е китайски метод за личностно усъвършенстване, базиран на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. От центъра са категорични, че Фалун Гонг няма политически характер.

През 1999 г.  лидерът на китайската комунистическата партия Дзян Дзъмин наредил пълното унищожение на практиката с всички средства. Вече 15 години последователите на Фалун Дафа в Китай са затваряни в трудови лагери без съд и присъда, психиатрични клиники, затвори, центрове за задържане, и върху тях се използват редица методи за изтезания, включително насилствено отнемане на органи. През декември 2013 г., Европейският парламент е приел резолюция, която осъжда насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай.


Говорителката на МВнР Бетина Жотева увери пред БНТ, че се прави всичко възможно сънародниците ни да се върнат в родината днес или най-късно утре.