вторник, 2 декември 2014 г.

Насрочена е среща на енергийните министри за „Южен поток”

Томислав Дончев е провел разговори с представители на Европейската комисия по повод спирането на „Южен поток” и е изразил становището, че у нас това предизвиква тревога. Това стана ясно от неговото изявление на извънредната пресконференция в Министерския съвет.
„От Брюксел ми бе пояснено, че най-високо в ЕС стои сигурността на енергийните доставки, но комисията ще запази мълчание, докато няма официално писмено становище по казуса”, каза Дончев.

Той съобщи, че Брюксел ще ни съдейства за изграждане на алтернативно трасе и междусистемна газова връзка с Гърция. Според Дончев това обаче не е алтернатива на „Южен поток”.

„Имаме покана следващата седмица за специална среща в Брюксел на енергийните министри на съюза по повод газопровода и руското решение”, съобщи още вицепремиерът. Той посочи, че темата ще е в дневния ред и на посещението на премиера в Брюксел в следващите дни.

Според Дончев, ние сме най-застрашени от спиране на газовите доставки и би трябвало да сме основен обект на ЕК за ликвидирането на тази опасност.