събота, 19 юли 2014 г.

Варна след пороя...порой

Силен дъжд се изсипа над Варна в следобедните часове. 
Пороят не подмина и едно от най-емблематичните места в града в последно време - централната пешеходна зона, на която се поставят нови павета.
Шокъровият канал, който събира води от цяла Варна и ги отвежда в морето, заприлича на истински водопад. Преливащото съоръжение се огражда с лента, за да не пострада някой. По него тече огромна кална маса, която влачи различни боклуци и паднали дървета. Цялата тази маса
се излива на Офицерския плаж, който отново ще бъде неизползваем.
Улиците "Цариброд" и "Козлодуй" във Варна са наводнени, като ситуацията там е изключително тежка.

Бензиностанция срещу ЖП гарата не работи заради наводнението. Залята е от водата. Магазините на "Цариброд" са наводнени, нивото на водата заля вратите на обектите.

ВИДЕО


Усмивки от старите ленти!

Канцлера на Германия Ангела Меркел. През 1972г. член на Комсомола (Съюза на свободната немска младеж).











Министърката в кабинета на ГЕРБ Лиляна Павлова на трибуната пред др.Тодор Живков.

Отворено писмо на служителите на КТБ

Служителите на КТБ се противопоставиха на отношението, което получават след събитията
около банката, в която работят. Те смятат, че заради скандала достойнството и авторитетът им са уронени и никой не спазва човешките им права.
В КТБ АД не работят престъпници, а високо квалифицирани и отговорни хора. Ние работим с клиентите, съпреживяваме проблемите им и търсим заедно с тях решения. Винаги сме се водили от максимата, че „клиентите са ни скъпи", пишат в отворено писмо до институциите и медиите служителите на КТБ.
„Ние, служителите на Корпоративна търговска банка, сме тези, които години наред с труда си допринасяме за професионалното обслужване с грижа и внимание към всеки клиент. Не ние манипулирахме клиентите, за да теглят в един и същи момент парите си от банката, предизвиквайки ликвидна криза. Ние сме тези, които попаднаха под прекия обстрел на атаката срещу банката. Ние сме изрядни данъкоплатци на държавата и отговорни гласоподаватели. Всеки един от нас лично е участвал в дългогодишните благотворителни и дарителски кампании на банката насочени към социални институции за деца и възрастни, защото вярваме, че обществото има нужда от такива каузи. Като такива смятаме, че имаме право да споделим публично своето възмущение и несъгласие с отношението към нас и оценката за нашата работа", посочват работещите в банката.
„През последните седмици всички сме свидетели на показните действия на следствените органи - мнимо атакуване на офиси на банката, всяло паника сред вложителите, многократно повторение на кадри от конвоирането с белезници на наши колеги. Съпровождащите ги текстове натрапват впечатлението за извършено от тях тежко криминално престъпление, което до момента не е доказано. Срамът, унижението и притесненията на тези хора от ситуацията и публичното им злепоставяне, при положение, че не са публични личности и едва ли са дали съгласие да бъдат снимани, не бяха спестени. Изземването на документация и обиските в помещенията на банката също е съпътствано с грубо и обидно отношение към нас, без да е доказана наша вина. Цената на търсената атрактивност при поднасяне на информацията се заплаща от нас с уронване на достойнството и авторитета ни".
Служителите апелират, въпреки повишения обществен и медиен интерес, да бъде спазвана законността при решаване на проблемите с КТБ АД. Гарантираните от Конституцията на Република България основни човешки права трябва да бъдат гарантирани и за служителите на банката, подчертават те. Според тях пред очите на цялата общественост се нарушава и основният принцип на правораздаването, определен в чл. 31, ал. 3 от Конституцията на РБ, според който всеки се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда. Заклеймявани сме като извършители на тежки престъпни деяния, без това да е доказано по действащия правов ред, посочват служителите.
„Ние подкрепяме правото на обществото да бъде информирано, но това не трябва да става за сметка на неспазването на гарантирани основни човешки права. Обръщаме се към всички отговорни фактори и регулаторни органи да приложат своите правомощия и да бъде прекратено потъпкването на нашите човешки права. Категорично възразяваме и по отношение па необоснованите обвинения на Управителя на БНБ към служителите на КТБ АД. Той квалифицира дейността на банката като „несъвместима със закона и добрите банкови практики", без да посочва нито един аргумент в подкрепа на твърдението си. В името на справедливостта трябва да кажем, че ако към 20 юни 2014 г., заради медийните и институционални атаки, банката изпита нужда само от ликвидна подкрепа, днес, след принудителното спиране на дейността й тя вече има нужда от действия за възстановяване на пораженията от "оздравителните мерки", разпоредени от УС на БНБ.
В КТБ АД не работят престъпници, а високо квалифицирани и отговорни хора. Ние работим с клиентите, съпреживяваме проблемите им и търсим заедно с тях решения. Винаги сме се водили от максимата, че „клиентите са ни скъпи'''.
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, Апелираме да бъдат спазвани човешките ни права и процесите, свързани с банката, да бъдат ръководени от разума, законността и морала", пишат в заключение от банката

Украйна и Малайзия обвиниха сепаратисти за сваления самолет

Правителствата на Украйна и на Малайзия обвиниха проруските сепаратисти, че са
подправяли улики на мястото, където се разби малайзийският Боинг 777. "Целостта на мястото на катастрофата е нарушена, има индикации, че важни улики не са запазени на място. Нежелана намеса на мястото, където машината се разби, може да подведе разследването", заяви малайзийският министър на транспорта Лиоу Тионг Лай, който се очаква да пристигне днес в Украйна.
Почти по същото време властите в Киев обявиха, че бунтовниците се опитват на унищожат доказателствата за случилото се с подкрепата на Русия. "Терористите пренесоха телата на 38 жертви в моргата в Донецк, където специалисти, говорещи с руски акцент, заявиха, че ще извършат аутопсия. Терористите търсят транспортни средства, за да отнесат останките от самолета в Русия", се казва в официално правителствена декларация. Съветът за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна пък съобщи, че допуснатите до зоната на падането на самолета украински спецалисти работели "под заплахата от оръжие". "Терористите ги принуждават да събират доказателства и да им ги предават”, заяви говорителят на СНСО Андрей Лисенко.
Междувременно, президентът на Русия Владимир Путин и немският канцлер Ангела Меркел се договориха в телефонен разговор за извършването на щателно международно проучване на причините за падането на малайзийския самолет. Според тях разследването трябва да бъде проведено от Международната организация за гражданска авиация (ICAO) с участието на всички заинтересовани страни.

Съдбите на хората от Боинга!

В падналия над Източна Украйна самолет загинаха 298 души (283-ма пасажери и 15 души от екипажа) - всеки със своята житейска история. Петима се спасиха, по щастливо стечение на обстоятелствата, некачвайки се на злополучния Боинг 777, който се разби със страшна сила край Донецк, вероятно свален от ракета.
Какви са съдбите на тези хора? 

Вижте кратки истории на част от тях, събрани в първите минути след трагедията.

Пророкът Кор Пан сякаш предчувствал трагедията с малайзийския боинг. При качването си на самолета той сподели във Facebook негова снимка отвън с текст: "Ако самолетът изчезне, ето как изглежда".
Кои са част от загиналите пътници?

27-годишната Илейн Тео от Малайзия и приятелят ѝ,
холандецът Емиел Малер
Мъртъв е 49-годишният доайен в журналистиката Глен Томас (понастоящем той бе медиен
експерт в Световната здравна организация). Мъртви са двама футболни запалянковци, Джон Алдър и Лиъм Суини, отправили се към Нова Зеландия, за да подкрепят турнето на любимия си Нюкясъл.
Загиват повече от 100 от топ изследователите на вируса на СПИН.
Сред загиналите е католическа монахиня от Сидни. Сестра Филомена (на снимката по-долу) се е завръщала в обителта си след период на уединение във Франция…
Пръст на съдбата или Божия благословия спасиха живота на няколко семейства, отказали се да летят в последния момент с малайзийския самолет.

Сред тях е семейство от Шотландия, останало след скандал на летището в Амстердам. При покупката на самолетните билети петролният работник Бари Сим изрично подчертал, че желае да пътува с малайзийските авиолинии и да бъде в един самолет със семейството си - съпругата му Изи и тримесечното им момченце. 

На амстердамската аерогара обаче се оказало, че полет MH17 е препълнен и му предложили да пътува отделно.
Пътникът се вбесил - не искал да се разделя със семейството си. Той и се оплакал в агенцията, от която купил билетите. После ги сменил с други за авиокомпания KLM.

Те са се спасили!
Сменили билетите си в последния момент
Късметът отказал и младоженци от Австралия да се качат на падналия самолет, съобщава "Дейли мейл".
Те се връщали от медения си месец и сменили билетите си в последния момент.
Симон Ла Поста и Хуан Джовел решили да се приберат ден по-рано от предвиденото, за да не бъдат прекалено изморени, когато трябва да се върнат на работа.
Малко е сюрреалистично да си мислиш, че ако бяхме тръгнали ден по-късно, сега нямаше да стоя тук, казва Симон.
Сигурно по-късно ще се почувствам късметлийка, но в момента съм като препарирана и съм по-скоро благодарна да съм тук, а не сред загиналите, допълва тя.
Трагедията с МН370 се преплита с трагедията МН17 за една австралийка.
Братът и зълвата на тази жена са били на борда на самолета, който през март изчезна в Индийския океан.
В четвъртък на полета от Амстердам за Малайзия са били внучката ѝ и съпругът ѝ, които са се връщали от 1-месечна ваканция в Европа. Младото семейство дори е опитало да смени полета си, за да избегне дългия престой в Куала Лумпур преди прекачването за Австралия. Нещо обаче ги спира…

На тази дата: 19.7.1980г. Започва Олимпиадата в Москва, бойкотирана от западните страни!

19.7.1980 г. в Москва са открити 22-те Летни олимпийски игри, бойкотирани от западните
страни. Руската столица е избрана за домакин на Олимпиадата на сесията на Международия олимпийски комитет на 23 октомври 1974 г. във Виена. Единственият друг кандидат-домакин е Лос Анджелис.

Съветската инвазия в Афганистан през 1979 г. обаче кара Джими Картър да издаде ултиматум на 20 януари 1980 г., предупреждаващ, че САЩ ще бойкотират Летните олимпийски игри в Москва, ако съветските войски не се изтеглят от Афганистан в рамките на един месец. Плюсовете и минусите на вероятен бойкот се обсъждат на няколко срещи в хотела Билдерберг в Аахен, Германия.

В крайна сметка е прието, че подобно действие от страна на САЩ в световен мащаб ще бъде възприето като сантиментално, а не като стратегически акт. По време на срещата африкански представител заявява, че бойкотът ще е "ефективен символичен протест не само срещу инвазията на Съюза в Афганистан, но и за видимото страдание на жителите на самия СССР". Същият представител уведомява съветските делегати, че бойкотът ще се състои, независимо от това дали ще предизвика отговор.

Администрацията на Картър оказва невероятен натиск върху страните от НАТО, тъй като доста от тях са били против бойкот на игрите. Канцлерът на ФРГ Хелмут Шмидт се оплаква от отношението на щатите към съюзниците им и становището, че "добрият съюзник трябва да прави това, което му се нареди". Същевременно САЩ изпращат свои дипломатически мисии в Танзания, Нигерия и Сенегал, за да се склонят правителствата на страните да се присъединят към бойкота. Американската преса обаче оценява резултата от мисиите като провал.

Към бойкота, обявен от САЩ, в крайна сметка се присъединяват и други страни, сред които Япония, Западна Германия, Китай, Филипините, Аржентина и Канада. Някои от тези страни участват и в бойкота от 1984 г. Великобритания, Франция и Австралия подкрепят безпрекословно бойкота, но дават свобода на своите атлети да участват, ако желаят. В резултатът на това решение Великобритания и Франция изпращат много по-малочислени делегации от атлети от обикновено. Английските отбори по езда, хокей и ветроходство бойкотират напълно Летните олимпийски игри в Москва.

Испания, Италия, Швеция, Исландия и Финландия са сред другите страни, които представят Западна Европа. Изключение правят само тези италиански атлети, които принадлежат към военни структури, тъй като страната е член на НАТО и правителството официално е решило да подкрепи бойкота. Някои спортисти, родени в САЩ, но с чуждо гражданство, също участват в игрите в Москва, но като състезатели на Италия, Австралия и др. страни.

На церемониите по откриването и закриването атлети от много страни, в това число Австралия, Андора, Белгия, Дания, Франция, Обединеното Кралство, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Пуерто Рико, Сан Марино, Испания и Швейцария маршируват под олимпийския флаг, вместо под националните си знамена. Въпреки че правителството на Нова Зеландия официално подкрепя бойкотирането на Игрите, четирима атлети от тази страна се състезават, но не за страната си. Същевременно атлети от 16 други страни също не представят родините си и на церемонията по награждаването звучи олимпийският химн вместо този на съответната страна. В резултат на това се случва церемония, по време на която са вдигнати три олимпийски флага.

Въпреки бойкота и участието на едва 80 страни на Игрите са подобрени много рекорди. Любопитен факт е, че това е една от най-успешните олимпиади за България. Страната ни печели 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови отличия, общо 41 медала. България се нарежда на 3-о място в крайното класиране по медали.

Вицове, юли 2014.

300% оригинал

СмЕх

Уравнението на Пайнер
(.)(.) + € = ( . )( . )
е известно в математиката като Уравнение на Пайнер
***

- Скъпи, кажи ми нещо да се почувствам истинска жена!
- Не можеш да паркираш.
***

Един продава куче. Купувачът пита:
- Здраво ли е?
- Здраво е кучето!
- А умно ли е?
- Умно е!
- А вярно ли е?
- Вярно е, вече за трети път го продавам.
***

Фотоалбум на бабата:
1938г. - тръгва на училище (1 снимка)
1949г. - завършва училище (2 снимки)
1957г. - завършва университет (1 снимка)
1962г. - сватба (1 снимка)
Фотоалбум на внучката:
19:38ч. - отива на кафе (29снимки)
19:43ч. - носят палачинка (13 снимки)
19:59ч. - носят кафето с късметче (41 снимки)
20:01ч. - отива до тоалетната (123 снимки)
20:09ч. - излизайки от тоалетната среща приятелка (56 снимки)
***

Фотограф от географско списание получил задача да направи снимки на голям горски пожар. Поради голямото количество дим, не било възможно да се направят добри снимки. Фотографът се обадил в редакцията и помолил да наемат самолет. Главният редактор му казал, че самолета ще го чака на близкото летище. На другата сутрин фотографа пристига на летището и вижда на пистата самолет, който форсира двигателите. С нетърпение да направи снимките скача в самолета и виква на пилота:
- Давай, излитай по-бързо!
Пилотът дал газ и излетели.
- Карай към северната страна на пожара,- казва фотографа на
пилота,- и направи три четири захода на ниска височина!
- Това пък защо?- пита пилота.
- Защото трябва да направя снимки. Аз съм фотограф, а всички
фотографи правят снимки!- дразни се фотографа.
След дълга пауза, пилотът прошепва:
- Искате да кажете, че вие не сте инструктора по летене?
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 18 юли 2014 г.

Бойко: Mандатоносителят направи така, че държавата да изпадне в колапс

Доживяхме време, когато мандатоносителят направи така, че държавата да изпадне в колапс и
да се нарушат основни парламентарни принципи. Това каза в интервю за предаването на БНТ „Панорама” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Той заяви, че за една година това правителство, подкрепено от неморална коалиция, е нанесло огромни щети на България. „Хората ни наредиха на първо място, а изведнъж някакви, които са втори, трети, се изявяват като управляващи. Защо? Защото се събрали с една единствена цел – да унищожат ГЕРБ. Не унищожиха ГЕРБ, а унищожиха държавата. Ние не правим безпринципни коалиции. Ако сгрешим, излизам, извинявам се. Нормално е човек да сгреши – излизаш, признаваш и вървиш напред“, каза още Борисов.

Той допълни, че Пламен Орешарски и някои от министрите са толкова слаби професионалисти и че много се влияят от това, какво им се казва. "До преди години Орешарски се ползваше с името на експерт. За една година под натиска на БСП, ДПС и „Атака” се държа толкова непрофесионално, че съм сигурен, че се срамува от това", каза още Борисов.

"По време на управлението на ГЕРБ всичко процъфтя - категоричен бе Бойко Борисов. - При мен разцъфтя всичко: и „Тракия”, и „Люлин”, и „Струма”, и „Марица”, и „Хемус". По отношение на банковата ситуацията лидерът на ГЕРБ каза: „От цялата банка за милионите – държава има 120 милиона, общините имат 200. Това нямаше да е проблем държавата да ги загуби на фона на всичкото. Затова предлагам пълна данъчна, прокурорска и комисията за конфискация всичко нередно да се прибере в полза на държавата. И след два – три месеца, когато квесторите преценят дали собствениците ще си изкупят банките и си получат активите и тя ще започне да работи или ако е куха – щя я фалират и тогава с тези имоти и фабрики, предприятия ще се продадат и ще се вземат истинските пари и решаваме проблема абсолютно – перфектна схема”.

Малайзийският самолет е бил свален от ракета земя-въздух

Малайзийският самолет, разбил се в Украйна, е бил свален, не е било инцидент, взривен е във
въздуха, каза вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.

По-рано Си Ен Ен съобщи, че според американски официални лица ракета земя-въздух е свалила самолета. Заключението им се базира на показанията на радарни системи.

Два факта са допринесли за този извод. Първо е бил засечен радарът на ракетна система земя-въздух, който започнал да проследява летящия самолет. Второ - "топлинен подпис" на катастрофично явление в същата част от небето, което се предполага, че е било улучването на самолета.

Все още не е ясно от каква посока е дошла ракетата. Най-вероятно тя е излетяла от украинска територия, от областите, заети от руските сепаратисти, предаде телевизията и напомни, че те вече са свалили два украински самолета.
Украинците, руските сепаратисти и руснаците се обвиняват един другиго в свалянето на
самолета.

Малайзийският премиер съобщи, че самолетът не е отправил зов за помощ. Това означава, че нещата са се развили толкова бълзо, че не е имало време за обаждане, коментират авиационни специалисти по Си Ен Ен.

Тимошенко: Проруските терористи обявиха война на целия свят
Сваленият над Донбас самолет не е просто ужасна трагедия. Това е престъпление против човечеството. Проруските терористи обявиха война на целия свят, заяви бившият украински премиер Юлия Тимошенко.

Руските бойци днес доказаха, че по нищо не се различават от Ал Кайда. И светът трябва да постъпи с тях така, както постъпва с Ал Кайда, коментира Тимошенко.

Време е международната общност публично да признае факта, че Русия води война срещу Украйна. Време е да признае също така, че тази война е заплаха за света, призова тя.


Руското правителство вече предупреди демократичния свят, че ще отговори на наложените срещу Москва санкции. Не изключвам, че това е ужасният отговор на Русия, каза Тимошенко по повод днешната катастрофа на пътническия самолет Боинг 777 на малайзийските авиолинии.

Кои са пътниците на Боинга
На борда на "Боинг 777", свален над Украйна вчера, са се намирали 298 души, сред тях са три деца и 15 членове на екипажа. Всички са загинали в резултат на авиокатастрофата. Местните средства за масова информация публикуваха списък с имена на екипажа:
Командир на екипажа: Wan Amran Bin Wan Hussin, 50 г.

Капитан: Eugene Choo Jin Leong, 45 г.

Пилот: Ahmad Hakimi Bin Hanapi, 29 г.

Пилот: Muhamad Firdaus Bin Abdul Rahim, 27 г.

Mohd Ghafar Bin Abu Bakar, 54 г.

Dora Shamila Binti Kassim, 47 г.

Azrina Binti Yakob, 41 г.

Lee Hui Pin, 42 г.

Mastura Binti Mustafa, 40 г.

Chong Yee Pheng, 40 г.

Shaikh Mohd Noor Bin Mahmood, 44 г.

Sanjid Singh Sandhu, 41 г.

Hamfazlin Sham Binti Mohamed Arifin, 42 г.

Nur Shazana Binti Mohamed Salleh, 31 г.

Angeline Premila Rajandaran, 30 г.


По данни, поместеви на официалния сайт Malaysia Airlines, на борда на "Боинга 777" са се намирали 154 граждани на Холандия, 27 австралийци, 45 малайзийци (включително 15 членове на екипажа), 12 индонезийци, девет британци, четирима граждани на Германия, четирима белгийци, трима филипинци и един канадец. Националността на останалите пътници не се уточнява. 
Засега няма информация да е имало българи на борда на падналия над Украйна малоайзийски самолет.

На тази дата: 18.7.1968г. комунистическият лидер на Чехословакия Александър Дубчек издига лозунга „Социализъм с човешко лице”.

18.7.1968 г. комунистическият лидер на Чехословакия Александър Дубчек издига лозунга
„Социализъм с човешко лице”. Предишният генерален секретар на Чехословакия Антонин Новотни губи поста си, след като Москва сваля „благословията си” от него, прекалено голямо е недоволството на партийните членове. Новият - Дубчек, с действията си се изправя директно срещу Кремъл.

След заемането на поста Дубчек веднага започва реформа на комунистическия режим в страната. Той въвежда пазарни елементи в управлението на икономиката, отменя цензурата, разрешава политическите клубове. Заради това той е приет за дисидент сред лидерите в Социалистическия лагер.

Промените в курса на Чехословашката компартия се оценяват като „контрареволюция” от лидерите на останалите социалистически страни, а отговорът - въоръжено потушаване - е решен на разширено заседание на Политбюро на ЦК на КПСС на 16 август 1968 г. и на съвещание на ръководителите на страните от Варшавския договор в Москва на 18 август.

На 21 август 1968 армиите на Варшавския договор влизат в Чехословакия, за да сложат край на "социализма с човешко лице". 45 години по-късно един български историк, следвал тогава в Прага, разказва пред Дойче веле как е видял събитията.

Ангел Николов не крие как е получил рядката възможност да учи в Чехословакия - баща му работел в издавано в Прага списание за пропаганда на комунизма. Но докато връстниците на Николов в България му завиждали заради връзките, позволили престижното обучение, то чехословашките студенти открито негодували срещу привилегиите на местната комунистическа номенклатура.

"През 60-те години на миналия век България беше абсолютна "черна дупка" - информация нито влизаше, нито излизаше. Хората живееха в постоянен страх да не нарушат някакви разпореждания на режима. В сравнение с кошмара на оруелското ежедневие в НРБ, Чехословакия още през 1963 г. изглеждаше либерална във всяко отношение. Младите хора бяха доста по-свободни и по-естествени. Подобно на чехословашките си връстници и аз живеех с илюзията, че комунизмът не е лоша идея и може да бъде поправен. Събитията в края на 1967 и началото на 1968 ми дадоха увереност, че това е възможно", споделя Ангел Николов.


Чехословашкият "възродителен" процес

"Случилото се през незабравимата Пражка пролет стана възможно благодарение на официалното отхвърляне на сталинизма и на няколко не по-маловажни субективни фактора, сред които изпъкват суетността и измамното чувство за непогрешимост на току-що взелия властта в Москва Леонид Брежнев", обяснява историкът, който е автор на обширно изследване за събитията в Чехословакия през 60-те години на миналия век. Той добавя, че веднага след успешния преврат срещу предшественика си Хрушчов, Брежнев се обажда на съветските васали в Източна Европа, за да ги информира лично кой "командва парада" сега. И очаква в отговор те да препотвърдят своята вярност и покорност.

Не такива са обаче резултатите от разговора на Брежнев с тогавашния генерален секретар на чехословашката компартия Антонин Новотни, който не крие, че не е очарован от промените, настъпили в Кремъл. Новотни дори забранява на съпругата си да приеме като подарък от новите господари на изток едно скъпо палто, с което окончателно се дискредитира в очите на мнителния си съветски шеф. Дните на генсека са преброени - свиканият набързо пленум на Чехословашката компартия поставя на мястото на Новотни предан на Кремъл апаратчик. Изричното желание на Брежнев е това да е "нашият Саша" - израсналият в Съветския съюз Александър Дубчек. Той обаче има други намерения - истински да помогне на народите на Чехословакия.

Веднага след избора Дубчек и верните му хора в Политбюро се обявяват за "възродителен" процес, който да обнови чехословашкия социализъм отвътре, разказва историкът Ангел Николов.

"Никой не беше впечатлен от красивите думи в новата програма на компартията. Но това, което шокира всички, включително началството в Москва, беше бързото им претворяване в дела. Цензурата в медиите изчезна като с магическа пръчка, в радио- и телевизионните предавания участниците свободно дискутираха въпроси - и тези, за които доскоро се отиваше "на топло". Новият министър на вътрешните работи обяви, че ще разпусне зловещата Държавна сигурност и ще я реорганизира по подобие на западните институции за защита на правата на гражданите. Хората можеха да пътуват по-свободно на Запад. Еуфорията от свободата беше навсякъде." - спомня си някогашният български студент.


Краят на илюзиите

Вбесен от измамените надежди за "нашия Саша", Брежнев реагира гневно още на първата среща със злополучния си избраник.
"Говорите, че строите чехословашки социализъм с човешко лице! Тогава какъв е нашият, съветският социализъм?!"

Заговорът срещу чехословашката перестройка започва да свива обръча си около Прага. Освен натиска от Москва и от другите "братски" столици, ключова роля изиграва учението "Шумава" на Варшавския договор, което докарва войски от съветския блок под балконите на реформаторите. С оглед на ситуацията "братските" армии забравят да си тръгнат след края на учението. А когато това все пак става, подготовката на дирижираната от Кремъл интервенция вече е приключила.

"Предишната вечер и дори в ранното утро на печалния 21 август по никакъв начин не подсказваха, че нещо ще се случи. Необичайно беше само това, че в заведенията имаше много малко хора. На сутринта майка ми ме събуди с новината за нощното нахлуване на части от пет армии на Варшавския договор. Излязох на улицата и видях съветските танкове по шосето, водещо до летището. В центъра на Прага се събираха хора, които се опитваха да получат някакво обяснение от съветските войници и офицери за неканеното им присъствие. Знаех добре руски и попитах съветските войници какво става, защо са тук? Получавах един-единствен отговор: "Четете вестник "Правда"!

Вестта, че българската армия също участва в инвазията, не закъснява да се разнесе, и това тутакси дава отражение върху отношението към младия българин. "Случайно видях в Прага два камиона с български войници. Някои от тях махаха на хората по улиците, сякаш приемаха благодарности като спасители на чехите и словаците от "контрареволюцията". Срамувах се от чехите, че съм българин." - споделя Ангел Николов видяното в края на кратката и трагично приключила Пражка пролет на 1968 г.



Вицове, юли 2014г.

СмЕх

На екскурзия в Египет фармацевт с 20 годишен стаж случайно разшифрова клинопис от 2 хилядолетие преди Христа.
***

- Скъпа, ухаеш прекрасно! Нов парфюм?
- Идиот! Залях се с тъпата ти ракия, докато чистих!
***

От КТБ обявиха, че техните клиенти с депозити над 100 хил. евро вместо пари ще получат по един футболист на Ботев (Пд).
***

- Мамо, защо когато тича, заекът мърда с уши?
- Сменя си скоростите!
***

- Скъпа, искаш ли да дойдеш с мен на фитнес?
- Дебела ли ме наричаш?
- Тогава не идвай, щом не искаш.
- Мързелива ли ме наричаш?
- Успокой се, любов моя.
- Истеричка ли ме наричаш?
- Нямах това в предвид..
- О, значи съм лъжкиня!
- Тогава не идвай.
- Чакай бе, защо искаш да ходиш сам?!?
***

- Деца, кое ви хареса най-много в музея?
- Как госпожа Иванова падна надолу по стълбите!
***

-Тате,тате. пак счупих стъклото в училище!
-Аре стига ме занимава с твойте глупости! То, тва вашето не е училище, то е неква оранжерия ,бе!
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 17 юли 2014 г.

Костов: Кризата в КТБ беше прогнозирана от нас

Бившият премиер Иван Костов призна, че има влогове в КТБ. Не отричам, че семейството ми
има пари там, но колко са - има банкова тайна. Това заяви пред БНТ бившият премиер Иван Костов.

Аз консултирам срещу кризи и срещу рискове. Консултирахме, че ще се случи това, беше прогнозирано от нас. Защо не е взето предвид и не се реагира, не мога да отговоря, посочи той, визирайки кризата с банката.


Според в. "Капитал" Костов има 1 млн. лева в КТБ.

Иван Искров категорично трябва да си подаде оставката. На негово място трябва да бъде избран човек с доверие. Лидерите на политическите сили трябва да помолят Светослав Гаврийски да застане начело на банката. Той притежава необходимата компетентност, заяви още бившият министър-председател.

Той категорично опроверга информациите в медиите, че е застанал на страната на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. "Не съм заставал на страната на Цветан Василев. Познавам всички банкери в страната, включително и него", каза Костов и добави, че няма никакъв сблъсък на интереси, защото той вече не е действащ политик. "Имам конфликт на интереси с тези, които искат да ликвидират банката", подчерта той и определи писанията в медиите за неговата сметка в КТБ като "пикантерия".

Костов заяви, че в настоящата ситуация е на страната на вложителите, защото техният интерес е много по-голям от този на самия мажоритарен собственик. Те са вложили в тази банка над 6 милиарда лева. "Банката на е на акционерите, а на вложителите. Първите, които се отстраняват при кризата, са акционерите. Отговорни сме пред гражданите, а те не могат да бъдат наречени мафиоти. Това е гигантски интерес на хората, които са вложили в КТБ над 6 милиарда лева", подчерта бившият премиер.

Малайзийски "Боинг" с 295 души на борда падна в Украйна! ВИДЕО


Терористи са свалили малайзийския "Боинг 777"

Пътнически самолет "Боинг-777" на малайзийските авиолинии е паднал в Източна Украйна недалеч от границата с Русия, съобщава руската агенция "Интерфакс", цитирайки източници от авиационните среди.
Самолетът по линията Амстердам-Куала-Лумпур е бил с 280 души и 15-членен екипеж на борда. Източникът на "Интерфакс" казва, че "на 50 км преди да навлезе в руското въздушно пространство самолетът е започнал да се спуска, а след това е бил открит горящ на територията на Укарйна".

"Лайнерът е рухнал недалеч от Снежное край Донецк, където се водят сражения", уточнява той. В Снежное преди броени дни имаше въздушен удар по жилищни сгради, в който загинаха поне 4 души. Киев почти директно обвини тогава Русия, че неин боен самолет е атакувал блокове и къщи в ранната сутрин.

Потвърждение за инцидента в Украйна е дал пред "Интерфакс" и източник от органите на реда в Киев. По неговите думи машината е изчезнала от радарите на около 10 000 метра височина.

Терористи са свалили малайзийския "Боинг 777", твърди Антон Герасченко, съветник на украинския вътрешен министър, в профила си във фейсбук.


Току-що над Торез терористи от предания на Путин зенитно-ракетен комплекс "Бук" свалиха граждански самолет Куала Лампур - Амстердам, пише Герасченко.

Самолетът е летял над 10 км височина.

Герасченко призовава за намеса на Европа, САЩ и цивилизования свят.


Официално потвърждение на думите му няма.

Опълченците отричат: Не сме сваляли боинга!

Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка република отрече слуховете, че опълченците са съпричастни към падането на малайзийския "Боинг". Това съобщава Сергей Кавтарадзе, цитиран от „Интерфакс”.
По думите му опълченците не разполагат с въоръжение, които би могло да свали самолет на височина десет километра. ДНР разполагала единсствено с преносимо зенитно – ракетни комплекси, които имали максимална далечина на поражение три хиляди метра. По думите на Кавтаридзе обаче самолетът може да е бил свален от украинци.
Междувременно журналистът Юрий Бутусов, главен редактор на Цензор.нет цитира свои източници от Министерство на отбраната на Русия. Според тях огънят по самолета е произведен от район, в който са се намирали опълченци. По същото време оттам е преминавал и военно транспортен Ил-76 и е възможно да са се целили в него, но да са ударили малайзийския самолет, твърдят още източниците на Бутусов.

Главатарят на терористите се похвали, че е свалил самолет в Торез

Главатарят на терористите Гиркин се похвали, че в района на Торез неговите бойци са свалили още един Ан-26, пише Униан. Именно в този район се появи съобщение, че е паднал и пътнически самолет на малайзийските авиолинии. Гиркин заяви, че негови хора са свалили самолета.
"В района на Торез току-що е бил свален самолет Ан-26, търкаля се някъде зад шахтата на "Прогрес". Предупреждавахме да не се лети в "нашето небе", цинично пише террористът. "Птичката е паднала, но не е засегнала жилищната част. Мирни хора не са пострадали", уверено пише Гиркин.

Той заявява, че е свален и още един самолет, вероятно Су. Съобщението на Гиркин се е появило около 16:50 часа местно време.

Малазийският самолет е паднал на територията, контролирана от Донецката народна република. Авионът е изчезнал от радарите около 16,20 часа. Боинг-777 е извършвал рейс МН17 по маршрута Амстердам - Куала Лумпур.


Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украина Антон Геращенко е сообщил, че малайзийският лайнер е бил свален от  донецките террористи със зенитно-ракетния комплекс «Бук». Загинали са 280 пътници и 15 членове на екипажа.

"Ако и този самолет изчезне", написал холандецът във Фейсбук преди полета

Холандец, който вероятно е пътувал във фаталния „Боинг”, разбил се в Украйна, си е правил шеги с безопасността на самолета малко преди полета. Той е публикувал снимка във Фейсбук на самолета на “Malaysian Airlines”, с който трябвало да лети за Куала Лумпур, съобщава „Мирър”.
Текстът под снимката гласи „Ако и този самолет изчезне, ето как изглежда”. Човекът явно прави връзка с другия злополучен полет на същата авиокомпания – MH370, който изчезна на 8 март и досега не са открити никакви следи от него.

Приятелите на туриста, естествено, се смеят на шегата му и му пожелават приятна почивка. Часове по-късно, обаче, дошла информацията за разбилия се самолет в Украйна и за смъртта на всички 295 души на борда.

Коментарите под снимката станали тревожни, а хората започнали да питат приятеля си дали е на този полет. Като се има предвид броя на полетите от летище „Скипхол”, откъдето е излетял мъжът, а й разбилия се самолет, и часа, с който е пусната снимката във Фейсбук, най-вероятно мъжът е сред жертвите на катастрофата.
Обновена

ВИДЕО

С кой общува във Виена Цветан Василев?

Запознати твърдят, че Цветан Василев има ежедневни срещи във Виена с австрийския гражданин Барак Алон. Алон е спряган за виновник за фалита на чешката „Комерчни банк”. Другата личност в компанията на Василев е австриеца Герт - Рене Поли. Василев, Барак и Поли са вечеряли късно снощи във виенски ресторант, твърди анонимен източник от Австрия.
Кой е впрочем Герт - Рене Поли, сътрапезника на Цветан Василев?
Поли е дългогодишен военен офицер и служител на австрийската Федерална агенция за сигурност и борба с тероризма до 2008 г. През периода 2008 – 2009 е бил ръководител на отдел Корпоративна сигурност на Siemens AG, Мюнхен, Германия, като през 2012 г. създава фирма за сигурност “Polli – IPS”, със седалище във Виена, която се специализира в икономическия и фирмен шпионаж.
Интересното е, че Поли е бил освободен от “Siemens” като неудобен поради разследване за връзките му с иранските разузнавателни служби. Връзките на Поли с Иран са били проблем и по време на службата му във Федералната агенция за сигурност и борба с тероризма, като американците и израелците са смятали назначаването на Поли в Агенцията за „голям проблем”. Авторитетното списание "Шпигел" публикува статия за Поли и контактите му с иранските разузнавателни служби през 2009 г.

Кой е Цветан Василев?

Роденият през 1959 г. в Габрово банкер има солидна професионална биография зад гърба си. За кратко време от служител в държавен институт в началото на 90-те години изведнъж се превръща във финансов тигър и стъпва във всички апетитни сектори на икономиката.

Още през 1992 г. основава финансово-брокерските компании "Бромак" и "Фина-С". Впоследствие "Бромак" става емблематична за Василев фирма, защото нейна дъщерна е КТБ. Звездата на Цветан Василев изгрява истински в средата на 90-те години, когато е назначен за началник на управление "Валутни операции и ликвидност" на Централна кооперативна банка, като от 1997 г. е и член на съвета на директорите.

След това за кратко е началник-управление "Пазари и ликвидност" в ТБ "България инвест", преименувана впоследствие на "Алианц България". От средата на 2000 г. Цветан Василев вече е председател на УС и изпълнителен директор на "Корпоративна търговска банка" АД, а

от 2003 г. е мажоритарен собственик на банката

и председател на нейния надзорен съвет. Тогава за първи път получава и престижната награда "Банкер на годината". Отново грабва приза през 2013 г.

Носи му се слава на човек, който умее да прави свои пари от чуждите и особено от държавните. През 2011 г. е избран за Мистър Икономика на сп. "Икономика" за цялостен принос за развитието на отрасъла. Тоггава част от журито на конкурса не е съгласно и иска прегласуване. Казват обаче, че организаторите на конкурса са щедро наградени от победителя, който очаква в Историческия музей да са е появи министър-председателя Бойко Борисов, за да връчи наградата. Вместо това идва вътрешният министър Цветан Цветанов. На ухо част от поканените коментират, че това било за удобство на ареста. И действително под негово ръководство за кратко време КТБ се превръща в най-бързо растящата банка. Само за 2012 г. активите са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата система.

Освен КТБ Цветан Василев придоби наскоро и "Креди Агрикол България". Начело на борда на директорите бе поставена дъщеря му Радосвета Василева.

Капиталът е малко

над 80 млн. лв.

Освен с банки доскоро влиятелният бизнесмен се занимаваше и със застраховане и финансово посредничество. Той участва в надзорния съвет на Застрахователно акционерно дружество "Виктория".

Ключова е ролята на бизнесмена и в "Партнер лизинг" и "Б. Л. лизинг", "Инвест мениджмънт" и "Хедж инвестмънт България". Заем от 85 млн. лв. към КТБ прикача и "Технотел инвест" към клъстера от фирми на Василев. Освен това той е и в съвета на директорите на "Мел финанс".

Общата сума на свързаните с Цветан Василев финансови институции е близо 6 млрд. лв.

Бизнесът му в различни отрасли нараства в последните години. Свързани с Цветан Василев компании изникват в почти всяка по-голяма корпоративна или приватизационна сделка, а финансирането им под една или друга форма идва от същата банка.

Перлата в короната на империята на Василев е БТК. Цветан Василев придоби чрез фирмата си "Бромак телеком инвест" 45% от акциите на телекома вместо. Останалите акционери са руската "ВТБ кепитъл", която държи 34%, и по-дребни инвеститори с 21%.

Фигурата на Цветан Василев изплува и в цифровизацията на телевизията в България. Той контролира индиректно и Национално управление "Радиотелевизионни станции" (НУРТС), твърдят запознати.

Той имаше участие и в изба "Телиш".

Името му се свързва и със знакови дружества в областта на търговията. Преди половин година стана ясно, че "Петрол" АД е задлъжняло със 195 млн. лв. към Корпоративна търговска банка. Поради тази причина беше сменен и бордът на директорите на фирмата.


КТБ скара ДСБ!

Юлиан Войнов и Иван Костов
Това, което категорично може да се твърди е, че депозитът в КТБ е направен със знанието на
Радан, обяви във Facebook икономистът Юлиан Войнов.

Реакцията на Войнов е по повод изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев от тази сутрин пред Нова телевизия. Кънев се извини на избирателите и симпатизантите заради партийната сметка в КТБ. Влогът, в който сега има около 48 хил. лева, бил открит преди 7-8 години от бившия ковчежник на партията. Той вече не работи за ДСБ, но не от три дни, откогато се заговори за тази сметка, а по-отдавна, каза Кънев.

Радан позорно лъже. Такава липса на базова почтеност просто не може да бъде подмината. Ще предприема действия за доказване несъстоателността на твърденията на Радан Кънев. Този човек няма право да претендира да се занимава с политика, защото със своето малодушие, некомпетентност и опортюнизъм може единствено да навреди на държавата. Жалко е, че с цел задоволяване на своите лични интереси съсипа една партия, изградена, за да бъде контрапункт на статуквото и да запази автентентичните десни ценности, от които в момента Радан и неговото обкръжение доброволно се отказват - написа във Facebook Юлиан Войнов.

Не можеш да се появиш по телевизията и да говориш нелепици, без дори да си проверил фактологията на това, което се каниш да кажеш. Този човек дори не знае каква беше държавната субсидия през 2006 г. Хвърля твърдения просто така, ако мине. А това говори, че дори няма и минимална идея за резултата от приказките, които публично изрича. И този човек претендира да е лидер на автентичната десница. Пълен позор! - твъри още икономисът Войнов.

Джордж Клуни на сватбата на щерката на Илия Павлов

Актьорът Джордж Клуни и годеницата му Амал Аламудин неочаквано се появиха на сватбата на доведената дъщеря на Дарина Павлова.
Звездната двойка присъства на сватбата в Италия на Венцислава, дъщеря на бизнесмена Илия Павлов, и половинката ѝ бизнесмена Тарек Микнас, който е братовчед на Амал.
Джордж и Амал са прекарали 10 юли близо до Флоренция във вила от XV век.
Един от гостите на сватбата сподели в интернет снимка на Амал от тържеството.
Източник на списание "Пийпъл" потвърди, че Клуни и годеницата му са присъствали на сватбата, но актьорът е стоял встрани, за да не се набива на очи.

Гласуват оставката на Орешарски в сряда, може би...

Народното събрание ще гласува оставката на кабинета в сряда, ако има внесена такава от
премиера Пламен Орешарски. Това заяви пред журналисти председателят на парламента Михаил Миков.
По думите му след поставения ултиматум от ГЕРБ за гласувана оставка на правителството, за да влязат в пленарната зала, на практика работата на парламента е приключила.

"Следващата седмица заседанието е в сряда. Ако има внесена оставка на правителството, тя ще се разгледа. На хората обяснете, че парламентът приключва дейността си, приключва я по един начин, който не е естествен, но той не е изненадващ, защото в 42-ото Народно събрание имаше много такива случаи. И още веднъж им обяснете, че народните представители се изпращат на избори в Народното събрание, за да отстояват политическите си тези, идеи, аргументи, мотиви в пленарната зала, а не в коридорите и най-вече пред вас. Утре съм тук и смятам една голяма част от народните представители, ако има достатъчно, тоест 121, ще има заседание на Народното събрание", заяви Михаил Миков.

Парламентът пак е в кворумна недостатъчност!

ГЕРБ изпълни заканата си и не влезе в пленарна зала. Регистрираха се само 106 депутати. Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев насрочва съвместно заседание с Комисията по здравеопазването и Комисията по икономическата политика и туризъм в 10:00 часа.

Вчера Коалиция за България" отказа да гласува изменението на държавния бюджет, тъй като са се запознали прекалено късно с предложената актуализация и имат притеснения.
От ГЕРБ останаха възмутени от това решение и обявиха, че са приели да участват в работата на Народното събрание единствено, защото са очаквали актуализация на бюджета на НЗОК и държавния бюджет.

"Търсете си отново "Атака", завърши Цецка Цачева, след което заседанието бе прекратено.

На тази дата:17.7.1936 започва Гражданската война в Испания

17.7.1936 г. започва Гражданската война в Испания. Това е значителен военен конфликт
между Втората испанска република (републиканците и Народният фронт) и опоцизионната военна диктатура (националисти или метежници) начело с Франсиско Франко в резултат на което е ликвидирана испанската република. Конфликтът трае от до 1 април 1939 г.

Гражданската война започва като бунт на армейски командири в Испанско Мароко срещу засилващите се социалистически и антиклерикални тенденции на републиканското правителство на Асаня. Начело на бунта са генералите Хосе Санхурхо, Емилио Мола и Франсиско Франко. След смъртта на Санхурхо вследствие на самолетна катастрофа, Франко поема ръководството на войските.

Районите на Кадис, Сарагоса, Севиля и Бургос застават на страната на националистите, а Мадрид, Барселона, Билбао и Валенсия остават под републикански контрол

Метежниците начело с генерал Франко са подпомагани от германски военновъздушни части от легиона „Кондор” и 50 000 италиански доброволци. СССР изпраща на републиканците съветници, военни специалисти и техници, оръжие и муниции. На страната на правителството на Народния фронт се сражават интернационалните бригади, съставени от комунисти и леви симпатизанти от много страни. Гражданската война протича в четири основни етапа.

През 1936 г. Франко завладява половината Испания, включително цялото протежение на португалската граница - ключов път за снабдяване. Баските и каталунците се обединяват около правителствените сили и отстояват изтока и севера, а националистите са отблъснати на подстъпите към Мадрид.

През юни 1937 г. националистите имат успехи на север, като овладяват Билбао. През 1938 г., с още по-голяма немско-италианска помощ Франко подновява офанзивата по всички фронтове.

Жестоки убийства съпътстват завладените от националистите територии. Подобни жестокости следват и в територии, завладени от републиканците. Гражданската война се води със страст и силно политическо разединение.

Десетки хиляди цивилни от двете страни са убивани само заради техните политически или религиозни възгледи, а след започването на войната през 1939 г. тези, които са свързани с републиканците са преследвани от победоносните националисти.

В последната фаза на войната съпротивата на републиканците бързо се разпада. Барселона пада на 26 януари 1939 г., Валенсия и Мадрид на 28 март и всички сражения спират три дни по-късно. Войната завършва с победа на националистите бунтовници, свалянето на републиканското правителство и изгнанието на хиляди испански републиканци, много от които бягат в бежанските лагери в Южна Франция.

Вицове, юли 2014г.

СмЕх

Това днешното поколение...само за секс мисли!.... А прабаба ми въобще не е имала време за това .......с тия 8 деца.
***

Тя се влюби в него, защото беше строен и мълчалив,.... а той просто не можеше да говори и да си "глътне" корема едновременно.....
***

Македония никога не губила на световно. Един малко познат факт.
***

Положението с  КТБ -“Съмтаймс уин, съмтаймс люн”
***
Реакции на различните националности , след като им разкажат виц:
Францизинът - "Хахахаха, колко хубав виц, да пием по вино и да се любим!"
Англичанинът - "Хахаха, приятен виц. Време е за чай"
Българинът - "Хахаха, тоя го знам, ама по друг начин..."
***

Асан го направили комунист, прибира се вкъщи и вика на Айшето:
-Сега почваме да ходим на кино, театър, концерт, нема да говориш с кой да е, требе да сме културни.
Тръгват те по културни събития, един ден Айшето води малкия им син в Художествената галерия. Обикалят, обикалят, по едно време малкият се спира пред картина на гола жена и вика:
-Божее, мамо виж тая кви големи цици има!
Айшето веднага му извърта як шамар и вика:
-Не те ли е срам, бе, баща ти комунист стана, пък ти" Боже" викаш?
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 16 юли 2014 г.

ГЕРБ и БСП за оставката на Искров

Липсва обективна информация за КТБ и засега в програмата на парламента няма заложен закон
за банката. Водят се разговори, проявяват се усилия, за да се гарантират парите на хората и на болници, пари от оръжейния комплекс и т.н. Това каза пред bTV депутатът от БСП Атанас Мерджанов.
Очаква се на заседанието днес МС да изработи и да внесе в НС актуализация на бюджета на здравната каса. БНБ и правителството излъгаха хората, че банкакта ще отвори на 21 юли, каза Цецка Цачева. Иван Искров трябва да понесе личната си отговорност за надзора, Искаме оставка незабавно още днес оставка на Иван Искров и на целия надзорен съвет, допълни тя.

Ако са нужни пакет от закони ще съдействаме на управляващата партия, защото този риск е много голям, там има пари на болници и т.н., но преди това трябва да имаме анализ на това, което се случва в БНБ, каза още Цачева.

Оставката на Искров няма да реши проблемите, заяви Мерджанов, и допълни, че биха подкрепили оставката на Искров и надзора само, ако ГЕРБ гарантира избирането незабавно на нов управител и надзор. Но това било невъзможно.

Защо не давате на хората информацията за КТБ, скара се Цачева на Мерджанов. Двамата се сдъвкаха и за оставката на Искров.

Оставката да я внесе вашия лидер, който назначи Искров, отвърна червеният доклад.

No Comment

Приморско е под вода!

Приморско е под вода, след като вече четири часа по Южното Черноморие вали проливен
дъжд, съобщиха местни жители.

Река Ропотамо е заляла пътя за Приморско и Царево, преляла е и река Дяволска. Има закъсали хора с колите си, казаха очевидци. Лодки са отнесени от морето.

„Приморско е в бедствено положение. Екипите работят от 5 часа сутринта. Има паднали дървета, запушена канализация. Затворени са пътищата Приморско-Ясна поляна, както и пътя за Веселие.”, каза кметът Димитър Германов.

„Има запушена помпена станция в района на река Дяволска, очакваме и пътят за Китен да
бъде залят”, каза Димитър Христов от отдел „Военноотбранителна и мобилизационна подготовка” към Областна управа-Бургас.

Водата е потопила дворове на жители на селата Веселие и Ново Паничарево.

Вигенин ще е кандидатът на правителството за еврокомисар

Кристиян Вигенин ще бъде номинацията на правителството за еврокомисар. Не е ясно обаче
кога точно ще бъде издигната кандидатурата на външния министър на България, заяви източник от "Позитано" 20.

Предложението изненадало част от социалистите, които коментирали, че това ще е нещо като повторение на кандидатура на ГЕРБ Румяна Желева, но в подобрен вариант.

Идеята за Вигенин се появила след като се разбрало, че Кристалина Георгиева всъщност нямала шанс за добър ресор като еврокомисар. Лидери на БСП обяснили на своите съпартийци, че новият шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не гледал сериозно на идеята настоящият еврокомисар по бедствията Кристалина Георгиева да стане дипломат номер едно на Евросъюза и да поеме външната политика.

Най-вероятно е големите сили в съюза да настояват за италианската кандидатура - италианската външна министърка Федерика Могерини. Тъй като и тя е жена, по този начин би се запазила квотата за женско присъствие в Европейската комисия.

Кандидатурата на Вигенин предизвиква разнопосочни коментари в БСП, където е известно, че повечето негови съпартийци не го одобряват за който и да е пост - във и извън България.

Вигенин бе един от малкото министри от кабинета Орешарски, който се появи на националния празник на Франция, и остана дълго. "Вероятно лобираше за себе си", коментира български дипломат.

На тази дата: 16.7.1661г. се появяват първите парични банкноти в Европа

1661 г. са пуснати в обращение първите парични банкноти в Европа от шведската банка в
Стокхолм. Всъщност книжни пари се срещат за първи път в Китай, а появата им се обяснява с необходимостта от по-гъвкаво платежно средство от тромавите медни монети.

При търговия на едро търговците започнали да издават записи на хартия, валидни в малък регионален обсег и за определен срок. Правителството дава право на няколко магазина да издават банкноти, а през 12 в. иззема това им право и започва самото то да произвежда държавни хартиени пари.

Към времето на пътешествието на Марко Поло европейците не знаели що е това книжни пари. В Европа при транспортиране на големи суми пари в брой на дълги разстояния възникват големи рискове и неудобства и търговците постепенно започват да използват менителници, отначало в средновековна Италия и графство Фландрия. В началото те са поименни, но скоро се трансформират в писмено нареждане за изплащане на сумата на приносителя. Тези менителници могат да се считат за предтечи на съвременните банкноти.

Наименованието идва от банковите документи („nota di banco”) и датира от 14 в.; в началото то удостоверява правото на собственика им да получи срещу тях благороден метал (обикновено злато или сребро), предварително депозирано при банкера под формата на текуща сметка. През 14 в. менителницата се използва вече из цяла Европа, а също така и в търговските представителства на италианските градове-държави извън Европа. Първите банкноти са въведени в редовна употреба през 1661 г. в Швеция, където имало изобилие от мед и затова тя имала ниска стойност, което пък водело до извънредно голям и непрактичен размер на монетите (няколко килограма).

Вицове, юли 2014г.

Спазвай дистанция

СмЕх

След като вкарал стотици големи престъпници в затвора, един ден Шерлок Холмс прекалил с кокаина. Взел свръхдоза и умрял. Отишъл в Рая. Там на вратата го посрещнал Свети Петър.
- К’ъв си ти бе шемет – попитал Свети Петър.
- Как?! Не ме ли познаваш? Аз съм най-великия детектив в света – отговорил Шерлок Холмс.
- Стига бе! Сериозно? Като си такъв велик детектив, можеш ли да ми свършиш една работа?
- Мога. Каква?
- В Рая има милиони хора. Влез вътре и ми намери Адам и Ева.
- Окей - казал Шерлок Холмс и влязъл в Рая.
След три дни Шерлок Холмс идва и води на Свети Петър един мъж и една жена.
- Ето ти Адам. Ето ти и Ева.
Свети Петър останал удивен.
- Ти наистина си бил най-великия детектив. Как го направи бе, човек?
- Елементарно Питър... И двамата нямат пъпове.
***

- Миличко, обичаш ли ме?
- Обичам те.
- Докажи ми!
- Как?
- Амиии, трябва да се пребориш с някой лъв заради мене!
- Луда ли си? Лъв... Ще ме изяде за секунда! Измисли нещо друго?
- Дай ми паролата си за Фейсбук?
- Къде е тоя лъв, да му е*а мамата!
***

Арменец отишъл на почивка в Италия. Озовал се на пазара в град Прато, където си харесал някаква дрънкулка:
- Колко?
Продавачът казал:
- 100 евро.
- 50!
- 80.
- 40!
- Вие откъде сте? - попитал продавачът.
- Аз съм от Армения!
- О-о-о! В знак на приятелство между нашите две страни, вземете я безплатно!
- Тогава нека да са две...
***

Добрите майки дават на децата да оближат крема от бъркалките на миксера. Прекрасните - първо спират миксера!
***

"Не съм пък чак толкова болен!" - помисли си дядото, като видя колко таблетки пие внукът му, преди да отиде на фитнес.
***
Всяка сутрин нови вицове