събота, 2 август 2014 г.

Цитат на денят! Барак Обама: ЦРУ измъчваше хора, защото работеше под огромен стрес

Американският президент Барак Обама призна, че служители на ЦРУ са измъчвали
заподозрени в тероризъм след атентатите от 11 септември 2001 година, съобщава Би Би Си.

Същевременно обаче Обама подчерта, че следователите от ЦРУ са действали под огромен психологически натиск и са целяли да не допускат повторение на трагедията от 11 септември.

Изтезанията противоречат на нашите ценности, категоричен е американският президент.

Откровеното изказване на Обама идва след съобщенията, че американският Сенат се готви да публикува доклад за въпросните мъчения.

Снимки направени секунди преди смъртта!

1. Обикновен ден в Ома, Ирландия.

15 август 1998г. в град Ома,  в Северна Ирландия е взривен автомобил. Зад терористичния акт застава ИРА, жертвите са 29, а ранените 200 човека. Фотоапаратът с който е била направена тази снимка е намерен в отломките на разрушена сграда. Човекът на снимката стои по средата на тиха улица и се радва на живота. След секунди бомбата избухва.2. Последните минути на Реджина Кей Уолтърс.


Реджина Кей Уолтърс е 14-годишно момиче от щата Тексас. Тя става жертва на серийния убиец Робърт Роутс и е една от трите доказани жертви. На снимката са запечатани последните моменти от живота й с остригани коси и ужасено лице.3. Убийството на Рейналдо Дакс.

Рейналдо Дакс е филипински политик убит при въоръжено нападение по време на Новогодишните тържества през 2011г.  Убийството на този човек придоби световна известност, заради снимката на която е запечатано семейството на Дакс. В кадър е попаднал и самият убиец, в момент, когато стреля по политика. Снимката е съвършен абсурд. 35-годишен мъж, в началото на Новата година снима любящото си семейство и едновременно снима и смъртта си.4. Трагедията при река Бис.

8 юни 2014г., 24-ма студенти от Хайдарабад, Индия умират по време на екскурзия. По време на образователния си курс в щата Химачал-Прадеш, шлюзовете на хидро-електроцентрала Ларджи се отверят без предупреждение и приливната вълна погубва младите хора. Снимката е трябвало да бъде весел спомен от екскурзията, а запечатва последния момент от живота им.


5. Марк Чапман-убиецът на Джон Ленън.

Денят, в който умира Джон Ленън Земята спира и започва да плаче. 8-ми декември 1980г. Марк Дейвид Чапман застрелва Джон Ленън пред входа на The Dakota (сградата в която живее Ленън), в Ню Йорк. Ленън става мишена на лудия Чапмън заради славата си. Снимката е направена около час преди Ленън да бъде убит. На нея се вижда как Марк Чапмън, като тих и скромен фен си чака реда за автограф. Той е и последният, който е успял да се снима с живия Джон Ленън

Социалисти катерят Бузлуджа в гъста мъгла

Гъста мъгла и силен вятър завладяха Бузлуджа. На легендарния връх днес ще се проведе традиционният мигинг-събор на БСП. За 123-та годишнина на соцпартията се очакват да пристигнат над 50 000 души.

„Силна БСП - единна левица“ е мотото на днешния празничен ден. Иначе – на събор като на събор. Бира, кебапчета, захарен памук, стрелбища вече са се „разположили“ на полянките под паметния връх, съобщава Нова телевизия.

Празникът ще продължи до към 16 часа.

Очаква се да пристигне вече бившият председател на БСП Сергей Станишев, който пръв ще произнесе слово на тържествения събор. Голям интерес има и към речта на новия лидер на партията Михаил Миков, който за пръв път ще излезе пред хилядната червена публика в качеството си на председател на БСП

На тази дата: 2.8.1964г. Първия Тонкийски инцидент, следва Виетнамската война

На 2 август 1964 г. след обед се случва Първият Тонкийски инцидент, при който ескадреният миноносец „Мадокс” (Maddox) при поддръжка на авиацията отразява атаката на три северновиетнамски торпедни катера, докато най-вероятно той самият се намира в териториалните води на Северен Виетнам. Членове на екипажа после са дали показания, че от кораба им се виждали плажовете на Хайфон. На 4 август „Мадокс” отново докладва за нападение.
Предпоставки

През 1954 г. Виетнам е временно разделен на две части от Женевските споразумения, приключили колониалната война на Франция в Индокитай. Насрочените за следващата година избори и евентуалното мирно обединяване на страната се провалят. От 1957 г. комунистическите партизани в Южен Виетнам започват въоръжена борба против проамериканското правителство на Нго Дин Зием. Две години по-късно ръководството на Северен Виетнам решава да окаже военна помощ на въстаниците.

Съединените щати обаче старагелно пазят своите протежета в Сайгон да не продължат „ефекта на доминото”. През 1964 г. ВМС на САЩ провеждат край бреговете на Северен Виетнам операция De Soto. В рамките на тази операция в началото на август тази задача я изпълнява „Мадокс”, извършващ радиотехническо разузнаване.

Инцидентите

Според официалната версия на САЩ катерите са направили опит да навлязат в тактическата зона за изстрелване на торпедата. В отговор "Мадокс" изстрелва над 280 бр. 5-инчови (127 мм) снаряди, а противникът отговаря на огъня с картечна стрелба.

След като виетнамците се изтеглят, техните три катера са атакувани от 4 американски палубни изтребители Ф-8 (F-8 Crusader) с оръдия и ракети „Зуни”, които правят тренировъчни полети около също намиращия се в Тонкийския залив самолетоносач "Тикондерога" (Ticonderoga). Катерите откриват ответен огън и повреждат един „крусейдър”, който извършва принудително кацане в Дананг.

Катерите получават повреди, а вероятно един е потопен. Оставалите Ф-8Е атакуват катерите и потопяват един.

Фактът за морския бой от 2 август се потвърждава от множество американски изследователи, както и от виетнамска страна. САЩ не драматизират инцидента, но изпращат в района разрушителя „Търнър Джой" (Turner Joy).

През 1995 г. се срещат военните министри по време на Тонкийския инцидент Робърт Макнамара и Во Нгуен Зиап. Зиап потвърждава факта за морския бой на 2 август и категорично отхвърля възможността за стълкновение на 4 август.

Вечерта на 4 август районът на Тонкийския залив е връхлетян от тропическа буря. Към 21:30 часа радарът на „Мадокс” засича приближаващи от север бързоходни обекти, а акустикът улавя шум от торпеда. По това време командващият двата ескадрени миноносци Джон Герик вече е получил по разузнавателни канали информация за възможно нападение на северновиетнамски катери. Ескадрените миноносци веднага изпълняват противоторпедни маньоври и откриват огън на поражение.

От „Тикондерога” излитат на помощ палубни щурмовики и изтребители А-4 и F-8E. Те обаче не откриват наоколо никакви кораби.

Още по време на Виетнамската война в САЩ е повдиган въпросът, че нападение на 4 август от северновиетнамски катери не е имало. Парадоксално е, че пръв се усъмнява капитан Джон Герик и още на следващия ден той съобщава на командването на ВМС: „Цялата акция е твърде съмнителна, освен явното намерение на противника отначало да ни устрои засада.”

Практически всички съвременни изследователи в някаква степен признават, че атаки на 4 август е нямало. Показанията на радарите може да са предизвикани от смущения следствие на бурята, а докладите на хидроакустика може да са по причина на неговата недостатъчна опитност и на характерните шумове, възникващи при бойното маневриране на корабите.

В това време първите съобщения за предполагаемо нападение над американски кораби в Тонкийския залив вече пристигат във Вашингтон. Ситуацията е неясна, информацията продължава да постъпва. Президентът Линдън Джонсън, с отчитане на нападението на 2 август, не подлага на съмнение второто нападение.

Джонсън разпорежда още на следващия ден да бъдат нанесени авиационни удари по бази на северокорейските торпедни катери и по нефтохранилища, за да бъдат лишени катерите от гориво. Операция „Пронизваща стрела” (Pierce Arrow) е проведена на 5 август и това е първият налет на американска авиация в Северен Виетнам.

Значителни противоречия има относно това дали президентът Джонсън е знаел, че е нямало втора атака. Съществуват свидетелства, че на него още на 5 август му е известна съмнителността на станалото вечерта. В края на 2005 г. Агенцията за национална сигурност разсекретява документи, засягащи инцидента в Тонкийския залив. Сред тях е и статия на историка на Агенцията Робърт Хъниок, в която той прави извод, че АНС съзнателно представя на американското ръководство изопачени отчети за събитията на 4 август.

Според Гордън Голдщайн, Линдън Джонсън е бил под натиска на военните да разпали един невъзможен за спечелване конфликт.

Последствия

Конгресът на САЩ, поставен пред факта за двете агресивни нападения на ВМС на Северен Виетнам против американски кораби в международни води, на 7 август приема така наречената „Тонкийска резолюция”. Тя упълномощава Джонсън да предприеме мерки за пресичане на по-нататъшни нападения, а също така му разрешава да предприеме всички стъпки, включително използване на въоръжените сили на САЩ, за защита свободата на страните от Югоизточна Азия. Тази резолюция става правна основа за начало на пълномащабно участие на САЩ в бойни действия без формално обявяване на война.

Тонкийската резолюция (Southeast Asia Resolution, Public Law 88-408, Закон 88-408) е съвместна резолюция на двете камари на Конгреса на САЩ. Само двама от сенаторите-демократи се противопоставят в Сената и гласуват против резолюцията - Уейн Морз и Ърнест Грюнинг. Сенатор Грюнинг възразява срещу "...изпращането на нашите американски момчета да се бият във война, в която нямаме никаква работа, която е предначертана със заблуда и която постоянно се ескалира".

Администрацията на президента Джонсън обаче се нуждае от резолюцията, за да започне бързо ескалацията на американското военно участие в Южен Виетнам и започване на война срещу Северен Виетнам. С осигурените 416 гласа в Конгреса и 98 в Сената се дава зелена светлина за начало на военни действия.

САЩ затъват във "Виетнамското тресавище", от което окончателно се измъкват чак през 1975 г. с цената на 58 238 убити, 128 000 ранени, 14 000 изчезнали по време на битка. Хиляди американски ветерани от войната изпитват трудности да се интегрират отново в американското общество и много от тях следствие на получените психически травми се самоубиват, като дори се сочи числото от 50 000 от 1975 г. насам.

Виетнамската война е най-тежкото поражение на външната политика на САЩ в цялата тяхна история.

Вицове, август 2014г.

Жега...

СмЕх

Най-важният орган в човешкото тяло е задникът - той участва във възпитанието, образованието, мисленето, вземането на решения и търсенето на приключения.
***


Мъж черпи в кръчмата:
- След 5 дъщери ми се роди син!
- На кого прилича - на теб или на жена ти?
- Не знам, в лицето още не сме го гледали..
***

Баща и син се сдобили с един кон. На следващия ден тръгнали
за някъде си през селото. Бащата казал:
- Сине, качи се ти на коня, а аз ще походя.
Като ги видели, селяните рекли:
- Виж ти колко невъзпитан млад човек. Горкият старец ходи пеша, а той язди!
На другия ден бащата се качил на коня, а сина ходел.
И отново чули минаващите селяни да казват:
- Виж този баща. Как не му е жал детето му да ходи пеша, пък той язди!
Чули хорските думи и на третия ден за да си спестят упреците
се качили и двамата на коня. Но селяните рекли:
- Нямат милост тия, ще уморят добичето!
На четвъртия ден засрамени от хорските приказки
и двамата тръгнали пеша, водейки коня.
А селяните като ги видяли казали:
- Хахаха, гледай ги тия какви са глупаци! Кон имат, пеша ходят! Хахаха...
На следващия ден, от притеснение какво ще направят, конят умрял.
И бащата рекъл на сина:
- Виждаш ли сине, ако слушаш какво говорят хората, ще свършиш като коня !
***

От новините 2082 година:
- В София са избухнали безредици в българския квартал...
***

-Къде беше преди час?
-Отвори вестника на 3-та страница.
-Ама нея я няма.
-Е, къде мислиш съм бил?
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 1 август 2014 г.

Треньорът на юношеските национали направи шокиращи разкрития за "черно тото"!

Скандалът с "черното тото" у нас придобива все по-големи измерения. По-рано през деня от БФС и МВР разпространиха информация, че 20-годишен бивш футболист от "А" група е бил задържан по подаден сигнал за опит за манипулиране на мачове на юношеския национален отбор. Стана ясно, че това е Даниел Гяуров, който е пазил в Локомотив (София) и във Видима-Раковски. Според непотвърдена информация Гяуров е част от нелегална група за залози. Tой се е срещнал на бензиностанция край Правец с юношески национал преди заминаването на "трикольорите" за Европейското в Унгария. Ето какво разкри треньорът на България Александър Димитров пред "Лайвспорт":

- Г-н Димитров, какво се случи преди заминаването на отбора за Унгария?
- На 16 срещу 17 юли вечерта при мен дойдоха няколко от момчетата, бяха много притеснени. Случи се само часове преди заминаване на отбора за Унгария. Казаха ми, че са дошли, за да говорим по много сериозна тема. Изобщо не предполагах какво толкова трябва да ми казват. Споделиха ми, че техен съотборник, с когото са се свързали някакви хора, им е предлагал да играят симулативно на предстоящото Европейско. Аз ги попитах кой е този футболист, след което го извиках при мен и той си призна всичко. Каза ми доста неща и взехме мерки.

- Стивън Петков ли е вербуваният футболист? Той беше сред отпадналите от списъка ви непосредствено преди отпътуването.
- В никакъв случай от мен няма да излезе име. Знаете, че в момента текат процедури. Просто ви разказвам случая, какво стана. Не искам да назовавам имена. Естествено, аз го освободих, защото нямаше как да бъде в моя списък той. Веднага вдигнах телефона и се обадих на г-н Борислав Михайлов и го информирах за всичко. Благодаря му за бързата реакция, защото тези неща са недопустими. Веднъж завинаги трябва да изкореним тези неща.

- Тотомафията само един от играчите ви ли е вербувала или е имало и други замесени?
- Да, има и други, но не мога да разкрия имена. Добре, че момчетата казаха за случилото се, защото един като излезе и може всичко да се разплете.

- Сигурно се чувствате предаден от въпросния футболист, щом той първи не е дошъл, за да ви каже?
- Да, самият той не дойде при мен, това е проблема. Ние го извикахме, след като момчетата ни казаха какво е станало. Благодаря им за мъжката постъпка. Извикахме го на разговор. Пред нас разказа доста неща. Но наистина не ме питайте повече за името му. Не защото го пазя, а защото текат следствени действия. Случката е от 16 юли вечерта. Толкова време запазихме мълчание, защото знаете какви важни мачове ни предстояха в Унгария. 

- Случилото се може би оказа влияние върху играта на момчетата на Европейското?
- Рискувахме като скрихме случая. Той наистина се отрази върху играта на отбора. Ако бяхме спокойни, ако нямахме тези проблеми, можеше да се предствим още по-добре. Момчетата са на по 19 години, няма как да не им се отрази подобна неприятна случка... да дойде някой и да ти предлага пари за симулативна игра.

- На вас някога предлагали ли са ви пари за симулативна игра?
- Никога не са ми предлагали - нито като състезател, нито като треньор. Няма как да се хвана на такова нещо. Хората, които ме познават, отлично знаят това. Съветвам всички при първи такъв случай веднага да отидат и да съобщят на треньорите си, на преките си ръководители. Но да си говорим честно - това не е явление, което е само в България. "Черното тото" навсякъде го има. Супер ще бъде, ако час по-скоро го изкореним от нашата скъпа родина.

- Как се работи в такава обстановка?
- Работя с огромно желание. Благодарен съм на момчетата, че изградихме отличен колектив. Голямото говорене, което е между треньори и състезатели, ни е само от полза. Изградихме страхотно доверие помежду си. Ако помните, след втория мач, аз намекнах за едни сериозни проблеми, но не исках да ги разкрия, за да предпазя момчетата. За мен не е важно че отпаднахме от Европейското, защото ние всъщност записахме една много голяма победа. Това е доверието и колектива, който изградихме. И много ми се иска за замесеното момче да има смекчаващи обстоятелства, дано не е приемал пари. Желая да продължи да играе, защото е добър футболист и трябва да продължи да се развива.

Разправии в президентството

Ние бихме подкрепили бюджета на премиера Орешарски, което никога не се е случвало –
опозиция да подкрепи един бюджет. По-голям компромис, по-голямо желание да подкрепим правителството на ДПС, БСП и „Атака” от ГЕРБ не може да се иска. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на консултациите при президента относно актуализацията на бюджета.
„Нашите цифри са съвсем различни. Много по-тежко е положението в държавата”, посочи той. „За да се промени бюджетът на здравната каса, трябва да се промени целият бюджет”, допълни той.

Борисов посочи, че ГЕРБ са направили всичко, за да може да се гласува актуализацията на бюджета, предложена от кабинета в оставка. „След което чухме, че Орешарски е наш премиер, че Чобанов е наш министър. Нещо повече, чухме от БСП да ни казват „горчиво”, оплака се той. „Дотук аз не мога да намеря една грешка на партията, една стъпчица, с която сме нарушили споразумението”, заяви Борисов.

По думите му е обидно за столетната партия БСП „да кажете, че ще строите реактор, ядрен, да го чуем първо от Америка, а вашият министър да не знае”.

„Ще гласуваме бюджета на Орешарски и на Чобанов – вашите хора. В неделя бяха на конгреса”, посочи той. Според него повече от това ГЕРБ да подкрепи бюджет на БСП, ДПС и „Атака”, внесен от техния министър, не може да се иска.

Борисов тръгна да обяснява как БСП са променяли позициите си относно състоянието на бюджета, но срещна отпора на председателя на БСП Михаил Миков. „Аз каквото казвам, не искам да ме преразказват. Каквото казвам, то се чува, хората слушат. Тия оценки да си ги спестим !”, призова на висок глас Миков.

След като стана ясно, че от БСП бързат да си тръгнат заради подготовката на събора на Бузлуджа утре, Борисов също се разбърза: „Ние имаме по-важна работа от вас”. Той обясни, че групата на ГЕРБ имала желание да се върне в парламента и да гласува актуализацията, но при това положение няма да го направи. „При това положение здравеопазване, работодатели, да отидат при БСП и да ги питат защо”, посочи той.

И опита да приключи разговора с: „Успех на новия реактор в „Козлодуй”. Последва, обаче, говорилня, в която от БСП го обвиниха, че постоянно си сменя позицията. „Кой си мени позицията? Вие не знаете каква позиция имате”, извика Борисов. Наложи се намесата на президента за укротяване на разговора.

Плевнелиев: Надявам се, апелирам, моля депутатите в понеделник за отговорност

Надявам се, апелирам, моля в понеделник да се съберат всички народни представители, да разменят аргументи, да кажат истината, да помислят не само за понеделник, а и за до края на годината и да дадат решение. Много вероятно е,ако не се актуализира бюджета, ние да имаме по-високо ниво на нестабилност. В понеделник е последният час и аз се надявам на отговорно отношение. Това каза след консултациите на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев.
В понеделник, на последното заседание на парламента ще стане ясно дали ще има актуализиране на бюджета.

Чух обвинения - нека коментирам по тях. Президентската институция не участва в предизборна кампания, но взима страната на пациентите, болниците, на строителите, на общините и страната на възможността да бъдем достоен член на ЕС. Това коментира държавният глава и допълни, че взима страната на финансовата стабилност в един много труден за нацията момент.

Служебното правителство трябвало да се занимава само с избори, но очакват да реши за АЕЦ и всички проблеми. Но служебното правителство на Софиянски е получавал в труден момент мъничко гъвкавост и малко повече стабилност. Служебното пхравителство би могло да сключва договори с международни финансови институции за социална защита и финансова стабилизация при последваща ратификация на народното събрание. Това ли е празен чек, както го наричат. Празен чек ли е, че служебното правителство иска в случай на нужда да се обърне към ЕУК, ЕЦБ и към ЕИБ. Това е празният чек на онези, които днес не искат да решат наболелбите на нацията проблеми. А може да имат план да дестабилизират страната в идните месеци и служебното правителснтво ще трябва да реже.

Ако не актуализираме бюджета, служебното правителство трябва да реже и страната ни ще бъде дестабилизирана, въпреки че уж всички търсим по-голяма стабилност, каза държавният глава.

Виждам опит да се прехвърлят на кабинета нечии чужди грехове. Няма как да приема това и затова търся решение и за еврофондовете, за честните клиенти на банките, за строителите, за пациентите. Отговорността е не само моя, а и на политическите сили, които трябва да направят ревизия на бюджета. И отговорността ще носят онези, които пропускат опорните точки на пациентите, болниците, университетите, европейската комисия, допълни той.

Когато видях последния театър на парламента взех решение за тези консултации, за да се опитам да помогна да търсим решение за повече стабилност. Тук няма как да се съобразявам с каквито и да било тактически интереси, защото те не биха могли да са над публичния интерес, над финансовата сигурност, над проевропейската ореинтация на България, над училищата, над болниците, над общините и над българските достойни строители, които чакат 1 милиард да им се плати, каза още Росен Плевнелиев.

Няма пари да платим финансови корекции, за да размразим програми за 4 милиарда лева по еврофондовете. Планираните в края на 2014 г. средства не могат да се прехвърлят за 2015 г. Кой ще плати на строителите и за корекциите за еврофондовете. Стотици милиони ще бъдат изгубени, но ако няма ревизия на бюджета, ще има и повече. Няма да допусна служебното правителство да бъде обвинено за липсата на желание да се решат проблемите на гражданите, болниците, пациентите, отсече държавният глава.

Първи българин покори К2

Боян Петров стана първият български алпинист, изкачил втория по височина връх в света К2
(8611 м) в Каракорум, Пакистан.

Новината съобщи ръководителят на полската компания Polski Himalaizm Zimowy 2010-2015 Януш Майер за известния български журналист Петър Атанасов, който поддържа сайта climbingguidebg.com.

Двама участници от неговата полска експедиция вчера също стъпиха на върха - Марчин Качкан и Януш Голомб.

Зоологът от Природонаучния музей в София е успял да стигне до най-високата точка на 8611 м вчера навръх 60-ата годишнина от първото изкачване на митичния връх.

Атаката на К2 се осъществи през нощта на 31 юли от четирима поляци, Петров и италианеца Симоне ла Тера. След като снощи всички поляци се прибраха в щурмовия лагер 4 на 7400 метра, до момента нямаше никаква информация за съдбата на Петров и Ла Тера.

Този сезон Боян Петров вече постави, а от вчера и подобри, рекорд в българския алпинизъм. В един сезон той вече има изкачени три осемхилядника. През май се качи на Канчендзьонга (8586) в Хималаите, което също бе премиера за българин.

След това стана първият ни сънародник, изкачил два 8-хилядника в един сезон, след като на 23 юли стъпи на Броуд Пик (8047 м), който се намира до К2. А от вчера вече има в актива си три осемхилядника в един сезон.

Бедствие в Родопите

Бедствено е положението в Родопите, от рано сутринта екипи на община Родопи обикалят, за да опишат щетите, съобщи кметът Пламен Спасов. Вчера пропадна мостът в село Първенец. Два моста са съборени село Храбрино,  голямата вълна срути огромен участък от подпорната стена.
След поройния дъжд е преляла реката в село Марково.
Общо седем екипа РСПБЗН-Пловдив са били мобилизирани на място. Пожарникари и спасители отстраняваха паднали дървета на пътя за селата Извор и Дедево и към хижа "Равнища", както и по отводняване на избени помещения в Куклен и селата Белащица и Брани поле.
Градушка като яйце удари Куклен, улиците на Брани поле, Брестник, Белащица, Марково, са изровени от придошлите води.

Художник прерисува детските си рисунки

Холандският художник Телмо Пиепер пресъздаде с помощта на Фотошоп детските си рисунки.

На тази дата: 1.8.1885г. е отпечатана първата българска банкнота

1.8.1885 г. в Санкт Петербург е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лева.
Днес тази банкнота се съхранява в Историческия музей Габрово.

В първите години след Освобождението в обращение на територията на България се намират главно сребърни монети, голяма част от които са физически обезценени.

Левът е приет за българска парична единица малко след Освобождението на страната, когато на 4 юни 1880 г. е приет Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на следващата година са отсечени и първите монети.

Приетият през 1880 г. Закон за правото на резание монети в Княжеството предвижда фискалното счетоводство да се води в левове, определя количеството злато, сребро или мед в различните монети и ограничава общото парично предлагане до 15 млн. лева. Левът има стойност, равна на тази на френския франк. Допуска се използването на монети, както на Латинския валутен съюз, така и на други страни, които държавата приема по утвърдени от Министерството на финансите курсове.

В годините непосредствено след Освобождението в българската парична политика цари тотален хаос. В обращение са всевъзможни монети като наполеони, лири, златни и сребърни монети от по-далечни и екзотични страни - като тунизийски, ирански или индийски, излезли от обращение дори в собствените си страни.

В края на 1884 г. парламентът дава възможност да бъдат емитирани сребърни монети за още 10 млн. лева, като за тази цел са претопени голямо количество рубли в монети, събрани от държавата като данъци. През следващите две години правителството и Българската народна банка (БНБ) успяват окончателно да изтеглят от обращение руските сребърни монети.

БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. Първата емисия е сравнително малка (213 000 лева) и е зле приета от хората. Причина за това е както недоверието в новите хартиени пари, така и златното покритие на банкнотите.

Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът й е 20 лева, размерите - 150 на 97 мм, а върху нея има воден знак на БНБ. Лицето на банкнотата представлява кафяво каре върху светла охра, а в левия ъгъл е изобразен държавният герб.

Малко известен факт е, че в текста на банкнотата са оставени две руски думи. 


Вицове, август 2014г.

СмЕх

Срещат се двама цигани.
- Как е?
- Зле е.
- Защо зле?
- Жена ми спи с лорд Балтимор.
- Да, не е добре.
- Вярно, че и аз спя с неговата жена.
- Това е добре.
- Не е добре. Има две деца от мен.
- Това е зле.
- Но и от лорда жена ми има две деца.
- Тогава сте квит!
- Къв квит бе?! Аз му правя лордове, а той на мен цигани...
***

"Навсякъде по света на петрола падат цените, у България - растат! Сигурно поскъпва материала, с който го разреждат..."
***

Македонските четници към войводата:
-Войводо, враговете са много. Ке се биеме или ке се предаваме?
-Македонски четник се не предава!!! Ке бегаме!
***

Запознали се на морето момче и момиче. Първата вечер, той я погалил по ръката, втората по рамото.
На третата тя му казала: - Ти какво си мислиш, че съм дошла тук за няколко месеца ли?
***

Мечо Пух и Прасчо си вървят в гората и гледат две буренца с мед.
- Прасчо, сега ще ги ядем, обаче нямаме лъжици - що не идеш и не вземеш от вкъщи, а аз ще пазя меда?
- Добре - съгласил се Прасчо и тръгнал. Връща се след време Прасчо и гледа - Мечо Пух лежи на земята, и около него се въргалят празните буренца.
- Ама Мечо Пух, ти си изял всичкия мед - разплакан казал Прасчо.
- Млъквай бе, свиня! Не виждаш ли, че ми е лошо!
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 31 юли 2014 г.

Има решение за договор с "Уестингхаус", но ще го подписва следващото правителство

На заседанието си на 30 юли 2014 г. Министерският съвет прие решение, с което одобрява доклада на министъра на икономиката и енергетиката във връзка със сключване на Акционерно споразумение между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет днес, във връзка с публикации и коментари в медиите по проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".
Акционерното споразумение влиза в сила след одобряване окончателно от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа все още не е стартирала, се отбелязва в съобщението на пресслужбата.

В последните си дни правителството работи активно по заробващи България енергийни проекти, каза на пресконференция по-рано днес Борислав Сандов, съпредседател пратя "Зелените". Той уточни, че сред тях е новият блок на АЕЦ "Козлодуй"

Костов беше прав!

Болезнено вярно изказване на Иван Костов в края на миналия парламент.
ВИДЕО

Квесторите оцениха КТБ! Вижте резултатите

В изпълнение на изискването на чл. 121 от Закона за кредитните институции (ЗКИ)
квесторите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) представиха Доклад за текущото състояние на банката. С доклада е представен неодитираният финансов отчет на банката към 30.06.2014 г., съобщиха от БНБ.
Активите на банката са 6 896.2 млн. лева, което e със 741.4 млн. лева по-малко от сумата към 31.05.2014 г. Високо ликвидните активи са 144.3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 млн. лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5265.6 млн. лева.

Депозитите от граждани и предприятия към 30.06.2014 г. са 5620.4 млн. лева, като намалението спрямо края на май е 630.7 млн. лева. Финансовият резултат на банката към 30.06.2014 г. е загуба в размер на 65.3 млн. лв. и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл.

Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО).

На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към 30.06.2014 г. е 10.54 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7.86 на сто.

В доклада за текущото състояние на банката подробно са изброени действията на квесторите в изпълнение на определените им със закона задължения. Предприети са всички действия по текущото управление и контрол върху дейността на банката в условия на специален надзор. Осигурено е изпълнението на решенията на УС на Българска народна банка (БНБ) както по отношение на наложените ограничения върху дейността на банката, така и за намаляването на лихвите по депозити и сметки до средните пазарни нива. Осигурено е също така и
спазването на задълженията към регулаторните органи.

Квесторите незабавно са предприели мерки за сигурност, сред които смяна на дружеството, осъществяващо физическа и техническа охрана към момента на налагане на надзора, с друго дружество. Извършено е предаване и приемане на охраната на всички финансови центрове и офиси, както и всички други обекти на КТБ АД в цялата страна. Изготвени са охранителни обследвания и са утвърдени планове за охрана на обектите и пропускателния режим. Извършени са промени в пропускателния режим на помещенията, като е преустановен достъпът на бившите членове на УС и НС на банката, както и на свързани с тях лица и др.
Едновременно с това са предприети и адекватни действия за защита на интересите на банката както във взаимоотношенията с длъжниците, така и по отношение на кредиторите. Проведени са множество срещи с редица длъжници и кредитори за уточняване на взаимоотношенията в условията на надзорни ограничения върху дейността на банката.
В допълнение на регулярните задължения квесторите успешно са организирали заделянето на значителен човешки и материален ресурс за осигуряване на работата както на външните одитори, така и на правоохранителните органи.

Квесторите поставят като основен въпроса за необходимостта от определяне на надеждна оценка на кредитния и инвестиционния портфейли на банката, която да отговаря на текущото състояние на кредитополучателите и емитентите и да съответства на МСФО.

Вземайки предвид посоченото по-горе и в съответствие с действащите законови процедури по специалния надзор, предвиден в ЗКИ, Управителният съвет на Българската народна банка днес прие следните решения:

1. Приема Доклада за текущото състояние на „Корпоративна търговска банка“ АД, представен от квесторите в изпълнение на чл. 121 от ЗКИ.
2. На основание чл. 107, ал. 3 от ЗКИ издава следните задължителни предписания на квесторите на „Корпоративна търговска банка” АД:
2.1.        Да създадат специален екип, който в срок до 15.09.2014 г. да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката;
2.2.        Да сключат договор за правна помощ по прегледа на обезпеченията като част от процеса на окомплектоване и подготовка на кредитните досиета;
2.3.        Да сключат допълнителни договори с одиторските фирми „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД за цялостна оценка на активите на банката, която да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г. на основата на резултатите по т. 2.1 и т. 2.2.
2.4.        Да предложат на БНБ проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.
2.5.        До 20.08.2014 г. да извършат промени във вътрешните правила и процедури за определяне на обезценките по кредитни експозиции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с МСФО.
Квесторите да представят в БНБ информация за хода на изпълнение на направените препоръки в срок до 05.09.2014 г.
3. Възлага на изпълняващия длъжността подуправител, ръководещ управление „Банков надзор“, до 10.09.2014 г. и в съответствие с описаните по-горе дейности на квесторите да внесе в УС на БНБ предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

Поради големия обществен интерес докладът на квесторите за текущото състояние на „Корпоративна търговска банка“ АД – без информацията, която може да представлява банкова и/или професионална тайна – е публикуван тук:http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_pressrelease/pr_20140731_a1_bg.pdf

На днешното заседание на УС на БНБ управителят информира за изпратеното на 25.07.2014 г. писмо до председателя на Европейския банков орган (ЕБО) с покана към ЕБО да извърши независим преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ.

Първият футболен отбор в Тибет, Лхаса Юнайтед 1936 г.

Как изглежда WiFi?

Проект Digital Ethereal  използва приложение за откриване на качеството на безжични
сигнали, за да се опита да визуализира WiFi сигналите около нас.

Парламентът не се събра за предпоследен път

Както се очакваше след вчерашния анонс на ГЕРБ, че напускат парламента, днешното
заседание на Народното събрание се провали.

Сутринта в зала се регистрираха 95-има депутати и председателят Михаил Миков насрочи следващото заседание за утре.

Макар че се зарекоха да напуснат парламента, днес депутатите на ГЕРБ бяха в сградата, но не уважиха пленарна зала.

Вчера лидерът им Бойко Борисов се отметна от намеренията си да актуализира бюджета заедно с ДПС. Мотивът на бившия премиер бе, че не желае да спрягат партията му за партньор на Лютви Местан.

Ако ГЕРБ удържат обещанието си, кворум няма да има и в понеделник, когато парламентът трябва да гласува на второ четене актуализацията на държавния бюджет и тази на НЗОК.

На тази дата: 31.7.1498г. Колумб открива Тринидат

31.7.1498 г. по време на третата си експедиция - до Западното полукълбо, Христофор Колумб става
първия европеец, който открива остров Тринидад.

С големи усилия Колумб успява да събере средства за организиране на експедицията. Тя се състои този път само от шест кораба и около 300 души екипаж. Малко са желаещите доброволци да пътуват с „адмирала-неудачник” и той взима крадци и престъпници, които попълват екипажа му.

На 30 май 1498 г. флотилията отплава от устието на река Гуадалкивир и достига до Канарските острови. Там Колумб изпраща три от корабите директно за Испаньола, а с останалите три тръгва в югозападна посока и се спуска далеч на юг. На 31 юли открива остров Тринидад и проследява южното му крайбрежие до нос Икакос (най-югозападната точка на острова).

На 1 август с попътен вятър навлиза от юг в залива Пария и установява, че водата в залива е сладка. По този начин се досеща, че тук се влива голяма река. Продължава през залива на север, на 5 август открива полуостров Пария и продължава на запад покрай южния му бряг докато не достига до най-западната част на залива, след което завива на югоизток, открива най-западния ръкав от делтата на Ориноко, заобикаля полуостров Пария и на 12 август навлиза в Карибско море. Следващите два дни проследява северния бряг на полуострова, на 14 август открива островите Лос Тестигос и полуостров Арая, а на 15 август - остров Маргарита. От острова Колумб тръгва право на север и на 20 август акостира в пристанището на Санто Доминго в Испаньола.

При пристигането си на Испаньола Колумб намира пълен хаос. Колонистите отказват да признаят властта на началниците, назначени от него. Арестували са брат му Бартоломей. Шири се пълна разруха, индианците са избивани поголовно или са заставяни да работят като роби в плантациите. Метежът на заселниците приключва с компромиси от страна на Колумб. На всеки метежник е дадено голямо количество земя, за обработката на която са прикрепени определено количество индианци. Въпреки всичко кралската хазна продължава да получава нищожно количество доходи от колонията.

Вицове, юли 2014г.

Апартамент с изглед към Айфеловата кула
Алма Ата, Казакстан

СмЕх

След балета трябва задължително да се гледа опера, за да не се чувстваш адски дебел.
***

Българите демонстрират традиционното си гостоприемство само към 20-годишни туристки.
***

Две момчета се хвалят с военните подвизи на дядовците си. Едното казва:
-Дядо ми през 1944 година свалил летец с вила за сено!
-От небето?
-Нее, не бе, от баба ми.
***

Циганско погребение.
Четирима носят ковчега. Двамата
отпред вървят бързо. Един от
задните задъхан се провиква:
- Полека бе, Асане! Не сме го
откраднали..
***

Един приятел спечели екскурзия до Китай и сега е там.....
Опитва се да спечели екскурзия обратно!
***

- Шефе, лопатата се счупи!
Шефът:
- Нищо де, подпри се на багера...
***

Всяка сутрин нови вицове


сряда, 30 юли 2014 г.

Професор Близнашки ще е служебният премиер

Професорът по конституционно право Георги Близнашки ще оглави служебното
правителство, което ще бъде назначено на 5 август с указа на президента Росен Плевнелиев, съобщи отлично информиран източник от президентството. Останалите обсъждани кандидатури са отпаднали, каза още източникът.

Днес Близнашки каза по Тв7, че е дал принципно съгласие на президента да участва в следващия служебен кабинет. Той нито потвърди, нито отрече дали ще оглави кабинета като служебен премиер. "Има няколко кандидати. Знам, че се оглеждат различни модули, така че нека оставим държавният глава свободно да избере. Две-три имена са на дневен ред. В крайна сметка става въпрос за служебно правителство, което има специфични задачи. Изправени сме и пред усложнения във финансовата сфера. Всички би трябвало да сме в състояние да окажем помощ на едно такова правителство", коментира още Георги Близнашки.

Той отбеляза, че изборите през октомври ще нормализират ситуацията в страната, но трябва да се проведат в спокойна обстановка - без изненади и без Костинбродски афери. Затова и в състава на служебното правителство вероятно ще има министър без портфейл, който да е ангажиран изцяло с подготовката им.

Пропорционалната избирателна система у нас през последните 10 години показва един от вродените си недъзи. Това е обстоятелството, че в парламента се появяват много партии и нито една политическа сила не разполага с абсолютно мнозинство, не може да излъчи самостоятелно правителство и се налага да се правят така наречените следизборни коалиции, каза още Близнашки.

"Това е лошо, защото се създава усещането, че се подменя вотът на избирателите. Хората гласуват за едно, а получават нещо друго, както стана миналата година. Имахме една абсурдна, кошмарна коалиция. Никой не е гласувал за такава коалиция, нито би гласувал при каквито и да било обстоятелства. Правителството, оглавявано от Пламен Орешарски, беше нещо доста конфузно, неслучайно и външни наблюдатели го определяха като марионетно. Ако се въведе мажоритарен вот, тогава партията, която е на вълната на обществената подкрепа, ще има засилено присъствие в парламента и това ще става по естествен начин", добави Близнашки.

Георги Близнашки е познат на обществото с политическата си кариера, а в последната година и с това, че застана безрезервно на страната на протестиращите срещу кабинета "Орешарски", обяви се с цялата си подкрепа за студентите, които окупираха Ректората на Софийския университет, а малко по-късно оглави инициативния комитет за събиране на подписка за референдум за промени в избирателната система, инициирани от Росен Плевнелиев.

"Ние не можем да се оставим на манипулацията и да продължим да живеем в лъжа. В края на
краищата искрата на пожара започна с онези събития от навечерието на изборите, с които се направи внушението, че се е отивало към грубото им фалшифициране. В продължение на няколко месеца се очакваше прокуратурата да повдигне своите страшни обвинения и да арестува виновниците. Накрая обаче нещата се сведоха до несъстоятелни обвинения срещу тогавашния главен секретар на Министерския съвет. Абсурдна ситуация!", коментира началото на протестите и събитията след тях проф. Близнашки. Той е в редиците на протестиращите от първия ден: "Аз участвам в протестите от първия ден, от онзи петък, в който се изля проливният дъжд, но хората излязоха на площада. Всичко започна като демонстрация на гражданското общество срещу произвола на самозабравилата се олигархия. Продължителността на протестите е уникална за страна като България. В момента имаме сблъсък на волята на олигархията за доминация и волята на гражданското общество за съпротива срещу тази доминация."

Освен университетската си кариера като преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, където е професор по конституционно право от 8 октомври 2009 г., Близнашки има и завидна политическа кариера.

Той е депутат от БСП в няколко парламента, но е широкоскроен ерудит с опит, способен е на диалог с политици от различни партии. Той беше например сред малцината червени депутати, които във времената на остра политическа противопоставеност в 30-ото народно събрание можеше да разговаря сериозно и отговорно с политиците от СДС, нещо, което за повечето от неговите колеги социалисти беше невъзможно.

През 2005 г. след 10-годишно отсъствие отново е зад парламентарната банка и споделя, че е бил потресен, "не можах да позная собствената си парламентарна група. Повечето от депутатите имаха по 2-3 мобилни апарата и много скоро ми стана ясно, че вторият и третият апарат служат за връзка най-вече със спонсорите. Това беше друг тип идейно-политическа нагласа. Нямаше нищо общо с това, което изживявахме в ранната фаза на прехода, когато сблъсъкът бе по-скоро идеологически. Тук сблъсъкът бе между различните корпоративни интереси."

Почти 10 години по-късно - през 2014 г., Близнашки е човекът, който се противопоставя над олигархичните и корпоративни нагласи в собствената си партия. Неговото остро говорене не бе подминато от партийните му другари и те намериха формален повод да го изключат от БСП - факта, че точно той работи за подписката за референдума на Плевнелиев.

Близнашки се гордее с няколко свои важни постижения в дългата му политическа кариера. Към запомнящата се негова реч срещу плоския данък той припомня и позицията му срещу опита изборният праг за коалиции да се качи до 8 процента, за да се отстрани традиционната опозиция, т.нар. Синя коалиция.

"Малцина си дават сметка, че аз водих и друга борба - срещу разграбването на крайбрежната плажна ивица. Тогава беше внесен един законопроект за крайбрежната плажна зона и там се предлагаше да се изтърбуши чл.18 от конституцията. Идеята им бе да се обявят 100 плажа от национално значение, а всички други да бъдат предоставени за собственост на общините. От това щеше да последва традиционното преобразуване от публична в частна собственост и след това продажбата им на новите богати.

Горд съм, че тогава успях да се намеся и осуетихме това намерение, защото същият този чл.18 ал.1, където се казва, че крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост, беше записан в конституцията по мое предложение през 1991 година. Може би си спомняте, че аз поисках оставките на тримата министри, които участваха в ръководството на републиканската пътна инфраструктура по времето на тройната коалиция - един от тях беше Пламен Орешарски. На тези искания Сергей Станишев отговори, че няма да хвърля своите министри на вълците. След това бяха спрени европейските средства. Аз съм бил последователен в своето поведение. Партията на Сергей Станишев не е моята партия", казва Близнашки в интервю за медиите.

Близнашки е известен със стратегическите си анализи, той е политикът, който винаги е настоявал не за краткосрочни визии във властта, а за за по-дълги времеви хоризонти пред страната. Пак той още в началото на протестите миналото лято настоя да се постави времеви хоризонт за правителството на Орешарски.а Още тогава той предрече и сегашната криза в държавните финанси: "На практика те пребивават във властта с палиативни мерки, ориентирани буквално да осигурят оцеляване ден за ден. Тръгнаха с раздаване на социалните помощи. Нещо, което обикновено се прави в навечерието на избори, а не когато си дошъл на власт, защото първо трябва да направиш нещо за икономиката, да осигуриш прираст. Тук всичко се направи наопаки. Това е доказателство, че няма дългосрочна перспектива. Разхлабването на колана посред кризата може да доведе и до финансова катастрофа. Очевидно се смята, че ще могат да продължават със заемите, за да удовлетворят исканията на различни социални групи, а това е контрапродуктивно в перспектива. Към днешна дата наблюдаваме вкопчване във властта, която се е превърнала в самоцел за малка част от ръководството на партията."

Пророчески звучат тези думи на Близнашки, казани преди почти 1 година, когато сега парламентът направи неусепешен опит да актуализира бюджетът за 2014 г.

Беше номиниран като кандидат за президент от БСП, но впоследствие кандидат стана Ивайло Калфин в двойка със Стефан Данаилов за вицепрезидент.
"От самото начало си давах сметка, че моята кандидатура е предизвикателство към ръководството от страна на онези среди в партията, които търсят промяна на статуквото", коментира самият Близнашки защо не беше издигната неговата кандидатура на президентските избори през 2011 г.

Още след изборната загуба на БСП през 2009 г. той критикува ръководството на партията и лично нейния лидер Сергей Станишев: "Той наруши един от каноните на парламентарната демокрация, като отказа да си подаде оставката след тежкото поражение от 2009 г. А подобно поведение не може да остане безнаказано. Вместо това ние слушаме едни и същи заклинания, които са се превърнали в клишета, втръснали се на цялото общество. Днешното ръководство на БСП е толкова изхабено, че дори когато застъпва правилни тези, няма кой да го чуе." Критиката му към елита на БСП продължава и днес, макар той да не е член на БСП вече.

Проф. Георги Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в Скравена.

И ДПС върна мандата, отиваме на избори

И ДПС върна мандата за съставяне на правителство. Това означава, че президентът Росен Плевнелиев трябва да разпусне парламента и да състави служебен кабинет след оставката на кабинета "Орешарски".

Обрат! ГЕРБ напусна парламента, няма да има актуализация на бюджета!

ГЕРБ напускат парламента и няма да участват в заседанията по обсъждането на
актуализацията на бюджета, обяви лидерът на партията Бойко Борисов. Решението било взето след разговори с председателя на парламента Михаил Миков.

По-рано заседанието на парламента беше отложено за утре, след като депутатите не успяха да съберат нужния кворум.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че лично е отишъл при новия лидер на БСП Михаил Миков, за да го пита какво възнамерява да прави неговата партия. „Ние много искахме да помогнем на президента и на служебното правителство. Много спекулации с фискалния резерв – те от 8 не могат да вадят 4“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов."ДПС с техните експерти прекрасно знаят състоянието на бюджета. Те знаят, че трябват пари за общините, за буферите. 

Това го каза и техният министър Чобанов. Само преди дни видях премиера Орешарски как се целува със Станишев на конгреса, а сега излиза, че БСП не иска да подкрепи бюджета, който този министър е предложил", допълни Борисов.


"Повече не мога да търпя и отидох при Миков и му казах - ще подкрепите ли поне вашия бюджет, на премиера Орешарски. Той каза – няма да го подкрепим, защото моите са се втвърдили. Оттука нататък БСП да си носи цялата отговорност за следващите три месеца. Ако цифрите в бюджета са такива, каквито ние казваме, а не те, това си е изцяло тяхна отговорност. КТБ фалира при тяхното управление. 

Ще им кажа: Вашите опорни точки и наглост са в момента залогът за следващите три месеца стабилност. Ние ви пожелаваме приятна игра. Да се съберат БСП, ДПС и "Атака" и ако имат закони, да си ги прокарват", посочи Борисов. Той бе категоричен, че ГЕРБ повече няма да влиза в парламента и няма да подкрепи на второ четене актуализацията на бюджета и бюджета на НЗОК.

От "Атака" откраднали чантичката с ключовете за дома и колата на отцепил се депутат

Отцепилият се вчера от "Атака" народен избраник Димитър Аврамов, който след 9 години работа за партията вчера гръмна новината, че напуска и отива при Николай Бареков, се оплака тази сутрин, че след като досегашните му съпартийци му отмъкнали чантичката с документи, той останал и без ключ от дома си и от колата си. В момента имал само пропуск за депутат.
Това е криминално престъпление и съм сезирал СДВР и прокуратурата, главният прокурор също знае за случая, обяви пред bTV Димитър Аврамов.

Чантичката на Аврамов е била оставена при секретарката в стаята на "Атака", но след като той обявил, че се отцепва, тя изчезнала, а от партията го поканили да дойде и да си я вземе от телевизията на партията "Алфа".

"Не мога да приема методи на правене на политика, които се бъркат с шумоленето на пари. Не може националната политика да зависи от бързо променящи се настроения, включително в ръководството на партията", посочи мотивите за отцепването си Аврамов.

След отиването му при Бареков съпартийците го обвиниха, че взимал заплата от 5 хиляди лева от лидера на ББЦ и че ползва кола с шофьор, което Аврамов категорично отхвърли. Той обаче изтъкна, че снощи му звънели много хора от общинските структури на партията в "Атака", за да му изразят подкрепата си за напускането.

Яне Янев: „България без цензура” е финансирана всеки месец с много пари и незаконно

Разполагаме с документи, доказващи финансирането на партията на Николай Бареков с
незаконни кешови средства от Цветан Василев и КТБ, каза в студиото на Нова телевизия Яне Янев.
Според лидера на РЗС, всеки месец посредник, физическо лице, е отивал при Цветан Василев и му е съобщавал какви суми иска Бареков, след което парите са били осигурявани. "Няма никаква финансово- счетоводна следа за това, документи са оформяни със зависимост на получаващия парите от донора", заяви Янев.

Най- малката платена за месец сума е 300 000 лева, уточни той, но не посочи какви пари като цяло е получила партията на Николай Бареков. Яне Янев уточни само, че сумата е нараствала всеки месец с приближаването на европейските избори.

„Договорено е, че ББЦ е продукт на КТБ и ще получава парите, които са му необходими за работата. За медийната политика са дадени 2 163 165 лева, внесени са в рекламна агенция, а тя законово е превеждала пари към медии”, каза лидерът на РЗС.

Според него, има и дадени 550 000 лева „за къща”, собственост на момичета, работещи за ББЦ. "Николай Бареков е купил тази къща на двете момичета, това не е ли скандално", попита лидерът на РЗС. Според него, не е нормално хора с копурционни практики да влизат в политиката, защото са зависими от донорите си.

Ето и позицията на Цветан Василев:

Днес за пореден път моето име беше забъркано в конспиративните теории за управлението на задкулисието в България. Този път от "свръхинформирания" господин Янев, който се превърна в специалист по "парични трансфери" от времето на ранния капитализъм.

Искам да подчертая, че направих грешка да препоръчам господин Бареков за изпълнителен директор на собствениците на ТВ7 преди време. Наложи се господинът да бъде "награждаван", за да бъде освободен от поста си. Съмненията относно неговата финансова коректност обаче останаха.

Специалистите по "парични трансфери" в куфарчета, господин Янев, търсете в кръга на онези, които подготвиха и осъществиха атаката срещу мене и КТБ АД. Както и сред онези никому неизвестни и трудно изразяващи се на разбираем език Юди, които "моралните стожери" на обществото подготвиха и опълчиха срещу мене с една-единствена цел — да им помогнат да окрадат атрактивните активи, финансирани от банката.

Кой знае, може би пък и част от претендираните липси в компаниите, менажирани "успешно" в мое отсъствие, да са поели в подобна посока.

А за това, на кого слугува Бареков, най-добре свидетелстват неговите декларации от последния месец. По думите им ще ги познаете, г-н Янев! И по вестниците!", се казва в писмото на Цветан Василев, изпратено до медиите.

На тази дата: 30.7.1945г. Япония потапя американския крайцер „Индианаполис”

30.7.1945 г. американският крайцер „Индианаполис” е потопен от японска подводница.
Неговото потапяне се превръща в най-смъртоносната загуба на единичен кораб в историята на военноморските сили на САЩ. Крайцерът е втория кораб, кръстен на името на град Индианаполис, щата Индиана. Поръчан е на 31 март 1930 г. от „Ню Йорк шипбилдинг” със седалище Кандем, Ню Джърси; пуснат на вода на 7 ноември 1931 г. и е доставен на филаделфийския военен пристан на 15 ноември 1932 г.

На 26 юли 1945 г. крайцерът доставя важни части за първата атомна бомба предназначена за бой („Малчугана”) в базата на военновъздушните сили на САЩ в Тиниан.

На 30 юли 1945 г., 14 минути след полунощ, докато крайцерът се намира във Филипинско море, е атакуван от японската подводница I-58. Корабът потъва за 12 минути. От 1196-членния екипаж приблизително 300 потъват с „Индианаполис”, останалите 900 души са изложени на дехридатация и постоянни атаки от акули, докато чакат да бъдат спасени. Оцелелите се носят по повърхността без спасителни лодки и храна.

Оцелелите са забелязани случайно четири дни по-късно, като дотогава остават само 316 души. „Индианаполис” е един от последните потопени кораби на военноморските сили на САЩ през Втората световна война.

През август 1945 г. атомният товар, който превозва „Индианаполис”, унищожава напълно два японски града.

Вицове, юли 2014г.

СмЕх

Женско украшение със 7 букви.
- Цициии?
- Идиот, пръстен!!
***

-Толкова съм спонтанна-отидох до хладилника да изям една краставичка и внезапно омахах 5 кюфтета.
***

След разрешението на еднополовите бракове във Франция тримата мускетари изглеждат все по-подозрително.
***

Мъж се прибира късно и ляга да спи
в отделна стая. През нощта чува
жена си да вика и отивайки в
нейната стая вижда как изчезва
силует на мъж през прозореца.
Жената:
- Два пъти ме изнасили!
- Защо не извика веднага?
- Мислех, че си ти, докато не
започна втория път.
***

Разговор между диспечер и шофьор на такси:
- Двадесет и трети, можеш ли да закараш един човек, който много бърза за летището?
- Да, мога да го закарам, имам три свободни места.
- Той се страхува да не закъснее, защото трябва да лети в 17:00. Ще стигнеш ли навреме?
- Кажи му, че гарантирам, че ще стигне навреме за този полет.
- Двадесет и трети, как може да гарантираш при положение, че има такива задръствания!
- Аз съм пилотът на този самолет...
***
Всяка сутрин нови вицове

вторник, 29 юли 2014 г.

ГЕРБ и ДПС приеха актуализацията на бюджета

Народното събрание прие на първо четене актуализацията на бюджета за 2014 година.

Гласовете „За” бяха 117, против се обявиха 61 от народните представители. 
 ГЕРБ и ДПС бяха твърдо за актуализацията, докато БСП се обяви против.

Изводи от екодоклада за "Южен поток": Строителството ще донесе увеличено търсене на продукти и услуги, в това число сексуални...

Строителството на морския участък на газопровода  "Южен поток" временно ще донесе известни икономически ползи за България в резултат на допълнителните възможности за трудова заетост и увеличено търсене на продукти и услуги, в това число сексуални, по време на строителните работи.Това е един от изводите на компанията "Южен поток транспорт", която публикува днес доклада за Оценката на въздействието на проекта за морския участък на газопровод и влиянието му върху околната и социалната среда на България.

Документът уверява, че тръбата няма да засегне нито една от двете защитени територии -  Ракитник (на север) и Лиман (на юг), за което са изразили тревога граждани, а ще мине между тях.

Според заключенията на експертите строителството на тръбата няма да окаже въздействие върху дейностите, свързани с отдиха на море, каквито са плаването и гмуркането. Няма да има ограничения във важните места за гмуркане, а там, където се налагат, те ще са временни и за ограничен период от време.

Колко са комерсиалните секс работници и какви са рисковете за тях 

Докладът включва изследване на комерсиалните секс работници (КСР) - група, която може да се окаже уязвима при строителните работи, най-вече заради очаквани контакти с чуждестранни строителни работници и предаването на болести по полов път.  Наблюденията на терен са установили, че броят на КСР варира между 5 и 15 души и това е добре известно на компетентните органи.

Очаква се, че работниците на сухоземния участък, площадките за временно съхранение на тръби и живеещите във Варна или в другите общности, ще бъдат редовно търсени от КСР. В миналото, КСР (и техните сводници) са показали подобна настойчивост, като дори са организирали транспорт с лодки, за да доставят КСР на кораби, акостирали в Пристанище Варна, се посочва в доклада.

Цитат на денят! Сидеров: Миков защитава третия пол

„Михаил Миков е човекът, който защитава всички така наречени „евроатлантически“
ценности, които включват хомосексуални бракове, трети пол и т.н.“, е заявил лидерът на „Атака“ Волен Сидеров в Белоградчик.

Компроматите на новия политик са фалшификат!

В ефира на Нова телевизия главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че още
вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е разпоредил проверка за изтичане на класифицирана информация относно появилият се документ за Бойко Борисов, че той е бил трафикант на дрога. Припомняме ви, че документът бе разпространен от Николай Бареков.
„Това, което се разпространява трудно бих могъл да го нарека документ“, заяви Лазаров. „Съдържанието на документа не отговаря на истината“, категоричен бе той. Лазаров отговори на въпроса защо след като документът е фалшификат е проведена проверка. Т

"Има създаден такъв документ с номер от съответната дата, има среща с информатор на тази дата, но пасажите са добавени", обяви Лазаров.

"Наличието на информацията, която е в съответното дело, не отговоря на тази, която е публикувана", каза още той.

Лазаров поясни, че съобщената от него информация е получена, след като вътрешният минисър Цветлин Йовчев е разпоредил проверка с оглед нерегламениран достъп до класифицирана информация.

Делото е вадено един път от архива - през 2003 година, но то не е било нито от тогавашния вътрешен министър Петканов, нито от Борисов, който тогава бе главен секретар на МВР.

Лазаров обясни, че първоначално изобщо не се знае дали дадената информация е истина или не. Главният секретар на МВР допълни, че съществува документ за въпросната среща. В оригиналния рапорт, по думите му, е имало среща на въпросната дата, но пасажите за Бойко Борисов са добавени. Лазаров заяви, че вместо служителите на МВР да си вършат работата, цяла нощ се занимават с това кой какво казал.

Масово напускат Бареков, той ги плаши с ММА бойци

Бяха ми изпратени три яки момчета, ММА бойци, за да ме сплашат. Страхувам се да говоря за това, въпреки че съм подала сигнал и аз самата съм адвокат. Това заяви Савина Дамова, председател на областната структура на ББЦ в Пловдив. Тя заедно със свои колеги, също напуснали партията, беше в студиото на Нова телевизия, за да разкаже защо са напуснали ББЦ.
Младата жена заяви, че заплахите срещу нея станали, след като тя и колегите й изразили недоверие към ръководството на ББЦ и не подкрепили негови решения.

Ген. Валери Григоров, председател на 25-ти МИР в София, заяви на свой ред: „Ние се разграничаваме от партия ББЦ, снемайки доверието от ръководството на партията. На първия етап, когато и ние самите правехме грешки, докато изграждахме партията, бяхме склонни да приемем и грешките на ръководството. Но когато ние направихме учредителния конгрес, на нас ни бе внушено, че това е партия, разчитаща на основните структури по места, ние приехме тези декларации като основателни“.

„По-късно обаче се получи така, че ръководството в лицето на председателя започна много императивно да подменя една част от структурите, въвеждайки нови, за да може да управлява чрез тях. Вече бе зачеркнато демократичното начало. На практика уставът бе подменен“, заяви още Григоров.

Той допълни, че единственият му личен разговор с Николай Бареков е бил снощи, когато лидерът на ББЦ му се е обадил по телефона, за да го помоли да бъде по-умерен в изказванията си спрямо ръководството и партията.

Мариана Стоичкова допълни, че е се е случила тотална промяна на принципите и идеологията, с които е стартирала ББЦ: „Ние не сме хора с авторитет и образование и не можехме да позволим да продължава това, което започна в партията“.

Светлин Танчев, зам.-председател на ББЦ, контрира вече бившите си съпартийци: "Те имат своето право на мнение, но ако има някакви нарушения, те могат да се установят само чрез съда. Напускането на една партия не е прецедент. Това се случва във всички парти. Странното е, че отцепниците имат лични мотиви към един човек, а не принципни позиции".

Явор Недев, Софийски областен председател на ББЦ, допълни колегата си: „Всеки може да твърди каквото си иска, съдът накрая ще вземе решение чие твърдение е основателно".