събота, 9 август 2014 г.

Подпалиха барикади в центъра на Киев

Активисти в Киев подпалиха барикади в центъра на града, след като градските власти
започнаха да рушат укрепленията на централния прощад.

Към момента няма информация за сблъсъци или пострадали.

В събота властите в Киев подновиха опитите да премахнат барикадите и палатките от пътното платно на централната улица „Крещатик”. Няколкостотин доброволци и работници на комуналните услуги се намират на площад „Независимост” и се опитват да премахнат палатките, барикадите и загражденията, издигнати от активистите, които продължават да окупират площада няколко месеца след като той стана сцена на сблъсъци по време на протестите срещу управлението на Виктор Янукович.

Бойко като Путин, гол до кръста с два шарана! Снимка

Когато кълве, наистина кълве. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се похвали на страницата си във Фейсбук с пресния улов на два едри шарана. А снимката не се нуждае от коментар - ала Путин, който редовно показва плочки гол до кръста на кон или с въдица в ръка.

Биткойните вече са у нас, имат и банкомат

Биткойните навлизат все повече и в България. Най-популярната криптовалута вече има
асоциация у нас, както и първи банкомат.

Биткойнът е децентрализирано виртуално платежно средство, чрез което се извършват финансови операции. Тази мрежа е равноправна и всеки един може да се включи или изключи от нея, когато пожелае. Самата дума произлиза от bit - най-малката единица за дигитална информация, и coin - монета.

Първото еволюционно устройство битомат (от биткойн и банкомат - бел. авт.) се намира в София и е разположено в сградата “Интерпред – Световен търговски център София”. Той е на човек от сдружението с нестопанска цел “Българска Биткойн асоциация” (ББА).

Засега битоматът

ще е еднопосочен,

т.е. чрез него може да получите биткойни срещу левове. В момента 1 биткойн струва 842 лева. При засилен интерес обаче нестандартният банкомат може лесно да бъде надграден в двупосочен биткойн автомат, който ще позволява обмена както на биткойни срещу левове, така и обратно.

“Имаме готовност за такава промяна и при достатъчен интерес от потребителите на биткойн ще го направим до няколко месеца”, казва собственикът.

Покупката става чрез три лесни стъпки. Иновативната машина следва един прост принцип: “Ако нещо изисква допълнителни обяснения, значи е погрешно.” Собствениците на битомата уточняват, че машината приема само и единствено левови банкноти. Цената е в левове и при спокоен пазар е с 4% надценка върху усреднената текуща цена на Bitpay, Kraken и Bitstamp – три от най-големите платформи за търговия с дигитални парични средства.

Потребителският интерфейс е на български и на английски, като се избира с натискане на бутон върху сензорния екран. Текущата цена на 1 биткойн е означена в долния ляв ъгъл. При спокоен пазар се обновява на всеки 10-15 минути.

ББА е регистрирана

на 23 юни

в Софийския градски съд. Тя си поставя за цел да съгласува интересите на членовете си при осъществяване на тяхната дейност, както и да разпространява и насърчава употребата както на биткойн, така и на други цифрови технологии за децентрализирано съхранение на стойност.

Сред целите на сдружението са и налагане на етични и професионални стандарти на поведение при използването на виртуалната валута и защита на правата на потребителите.

Пълноправни членове на асоциацията могат да бъдат само местни хора и фирми. Чуждестранните юридически и физически лица могат да бъдат само асоциирани членове. Отличителна черта на ББА е, че за пръв път се появява юридическо лице, който ще осъществява дейността си, без да има банкова сметка.

Членският внос е се внася от членовете на асоциацията в биткойни. За тази година членският внос зафизически лица е в 0,1 биткойна, а за фирми - 0,3.

Идеята дошла от форумите за биткойни у нас през март и само няколко месеца по-късно асоциацията е факт.

В България всеки гражданин, който има печалба от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн, трябва да плати 10% данък, обявиха от НАП наскоро. Обяснението е, че сделките с биткойни се третират като доходи от продажба на финансов актив.

Биткойнът е закодирана цифрова редица - оттам и криптовалута. Тя отговаря на определени математически условия и не подлежи на фалшификация и следене. При биткойните

няма възможност

за “двойно харчене”,

срещана при други виртуални валути - използване на една и съща сума 2 пъти.

Биткойните първо се споменават в статия, написана от човек с псевдонима Сатоши Накамото, след което по проекта започват да работят експерти. Той не се управлява като типичните валути - няма централна банка или организация. Могат да се обменят чрез компютър или смартфон на местно и международно ниво без финансов посредник.

При търговията един биткойн се дели на 100 млн. по-малки единици, наречени сатоши. Те се добиват чрез процес, наречен “сечене”.

Всеки може да се включи в него, като предостави изчислителните мощности на компютъра си за решаване на математически задачи с нарастваща сложност.

Не е известно обаче за какво се използват решените задачи освен за контрол на добива.
При всеки успешно преминат етап на изчисление на масив от големи числа се получават 25 монети (в миналото 50). Обикновено участниците в изчисленията са повече от един и биткойните се делят помежду им в зависимост от приноса. Изсечените монети се трупат във виртуални портфейли.

Проблемът обаче идва от това, че лесните комбинации отдавна са разгадани и в момента човек се нуждае от много мощен процесор и висок клас видеокарта, необходими за “сечене”.

Дори да са налични, те

изискват огромна

консумация на ток

Количеството биткойни зависи от това колко дълго е работила мрежата. В момента с всеки 10-минутен блок се генерират 25 нови биткойна. Количеството ще бъде намалено наполовина до 12,5 биткойна до 2017 г. То ще се намалява на всеки 4 г. до достигането на твърд общ лимит от 21 млн. биткойна през 2140 г.

Резките промени в стойността на биткойните са редки, но след всеки голям спад следва увеличение, което покрива разликата. Известният анализатор и фонд мениджър Питър Шиф сравни вълнението около валутата с фантастичния ръст и срив на луковиците на лалета в Холандия през XVII век. Той коментира, че няма позитивни “двигатели” за тези увеличения извън очакванията за още по-високи цени.

Почитателите на валутата не са на това мнение и твърдят, че биткойнът все още има огромен потенциал. “Ще има много ръстове и спадове във времето, но биткойн е най-важното изобретение от интернета насам”, коментира Роджър Вер, директор на бизнес развитието в BitInstant, услуга, която осигурява трансфер на средства между отделните биткойн борси. Според него цените, които виждаме в момента, не са справедливата стойност.

Голям недостатък на биткойна е безопасността. В доклад от 2012 г. ФБР изтъкна проблемите със сигурността около виртуалната валута и предрече, че кражбите ще се увеличават заедно с популярността на биткойна. Наскоро хакери са проникнали в Inputs.io и са успели да откраднат над 4100 биткойна.

Според тогавашната стойност това се равнява на 1,18 млн. долара. Inputs.io е т.нар. биткойн портмоне - услуга, която дава лесен начин за изпращане и получаване на биткойни. Сайтът твърди, че е най-сигурният с 20 различни мерки за защита, включително специално криптирани пароли, базирани на алгоритъм Blowfish.

Германия иска списък на шпионите ни

Списък на българските разузнавачи и служители от тайните служби ще трябва да предаде нашето външно министерство на германското. Само преди ден правителството на Германия задължи всички чужди посолства в Берлин да предоставят пълна информация за действащите на територията на страната техни шпиони и сътрудници.
Заповедта засяга и страните-членки на НАТО, чиито служби са в графата "партньорски", съобщава Spiegel. Берлин настоява да бъдат разкрити включително ченгетата в консулствата, културните центрове, а също и резидентите, акредитирани официално в Германия.
Инициативата е съгласувана със съответните министерства и с Федералния канцлер.
Аргументът на Берлин е, че информацията за чуждите разузнавачи трябва да се постави под общ знаменател, за да няма привилегировани страни. Някои медии обаче смяат, че новото разпореждане е  резултат от отказа на САЩ да предоставят списък дори официалния персонал на своите спецслужби в Германия.
Предполага се, че американските шпиони с дипломатически паспорти са поне 200. Други с многочислени "отбори" са Русия и Китай.

Преди месец избухна огромен скандал, когато се разбра, че служител на германското външно разузнаване е бил арестуван, защото шпионирал за САЩ. 31-годишният агент събирал информация за парламентарната комисия в Бундестага, която разследва подслушването от страна на американските тайни служби над германски граждани.

След разкритията на Едуард Сноудън от миналата година стана ясно, че САЩ масово се следели комуникации на германци, включително и мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел. Това обтегна отношенията между Берлин и Вашингтон.

В опредления срок София също е длъжна да предостави списъка с нашите ченгета и разузнавачи в Германия. Шпионски скандал с българско участие имаше в Германия през 2003 г.  "Призовавам най-настоятелно българското правителство да се откаже от шпиониране на Запада и да започне да провежда нова кадрова политика по отношение на тайните си служби, насочена към повишаване на доверието към тях и към страната". Това заяви тогава депутатът от Социалдемократическата партия и член на комисията по външните отношения в Бундестага Маркус Мекел. Той изтъкна още, че директорът на родното разузнаване Кирчо Киров не се ползва с доверието на Запада, тъй като 15 години е работил за тайните служби на комунистическия режим.
Плод за изявленията бе шпионският скандал в Германия, при който висш служител на немското разузнаване БНД бе арестуван за това, че подавал секретна информация на българска агентка, работила в консулството в Мюнхен.

Руският президент Владимир Путин също е бил резидент на съветското КГБ в Германия по време на "студената война" до падането на Берлинската стена. По негово време само в ГДР съветските шпиони са били около 1000, призна Кремъл през 2013 г. Предполага се, че в ГФР те са били два пъти повече.

На тази дата: 9.8.1920г. Влиза в сила Ньойският мирен договор, наложен на България

1920 г. влиза в сила Ньойският мирен договор, наложен на България след поражението й в Първата световна война. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен.

През лятото на 1919 г. парламентът изпраща българска делегация при Парижката конференция на страните, победили във войната. Първите държавни мъже на България пътуват и пристигат подобно на военнопленници. Пътуват осем дни с влак за Париж без никакви удобства, като трябва да минат тъкмо през Белград, пазени през цялото време от офицери и няколко батальона сенегалски войници. Пристигат в Париж на 27 юли и в продължение на два месеца не им е било разрешено да излизат от хотел „Шато дьо Мадрид” без специални разрешения издавани със записване ден по-рано.

В началото на март започват заседанията на комисията, която се занимава с Добруджанския въпрос, с румъно-Българската и Българо-сръбската граници. В средата на април става известно, че на конференцията, на която ще се подпише предварителният договор, няма да бъдат поканени делегати от България, Австрия и Турция.

В Париж сръбската делегация обнародва меморандум, с който иска поправка на границата с България. Тази поправка предвижда към Кралство Сърбия да бъдат присъединени Видин, Белоградчик, Цариброд, Трън, Босилеград, Кюстендил, Струмица и Петрич - не само от „стратегически”, но и от „национални” съображения.

На 19 септември сутринта в 10.25 ч. в министерството на външните работи на Франция Клемансо връчва официално на Българската делегация условията за мир. В 25-дневен срок Българската страна трябва да представи своите писмени възражения на Върховния съвет, който, след като ги разгледа, ще определи нов срок за окончателния общ договор на България.

Договорът е подписан на 27 ноември 1919 г. от министър-председателя Александър Стамболийски от българска страна. Според някои исторически документи след подписването той счупва писалката заради тежките клаузи.

От страна на Антантата страни по договора са Съединените американски щати, Британската империя, Франция, Италия и Япония, посочени като основни сили, както и Белгия, Китай, Куба, Гърция, Хиджаз, Полша, Португалия, Румъния, Сръбско-хърватско-словенската държава, Сиам и Чехословакия.

Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 г. Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини - села в Кулско, областите около Босилеград, Цариброд и Струмица. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция. Потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа.

България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията. В допълнение, ако Междусъюзническата комисия прецени, че това няма да бъде сериозна пречка за стопанския живот в страната, България трябва да доставя на Сръбско-хърватско-словенската държава по 50 000 т въглища в продължение на пет години, като компенсация за щети, нанесени на сръбските каменовъглени мини.

Вицове, август 2014г.

Скоро в Русия...

СмЕх

Върви си арабина през пустинята, а жена му на 10 метра пред него. Вижда го друг и вика:
-Абе , Мохамед, в Корана пише жената зад тебе да върви.
А Мохамед отговаря :
- Хюсеин, когато са го писали Корана , не е имало противопехотни мини.. Върви Айше, върви..
***

- Има ли нещо за пиене?
- Вода.
- А нещо по-твърдо?
- Лед.
***

Млада, красива, с атлетично тяло, забавна, умна, добра, обичаща деца, пуши, но не пие - търси бензинова помпа за Рено Клио!!!
***

-Какъв е тоя нов Спас в контактите ти, звъннах и се обади женски глас?
-Много просто, там същата глупачка като теб е вдигнала, за да чуе какъв е този нов Иван в контактите на мъжа й.
***

2030 година. Урок по български език:
- И запомнете, деца, главното правило на пунктуацията: след усмивка запетайка не се слага...
***

-Скъпа, къде ти харесва повече -на море или планина?
-Разбира се ,че на море скъпи, карта ли намери?
-Не, избирам освежител за въздуха за тоалетната.
***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 8 август 2014 г.

САЩ започна бомбардировки в Ирак

Американските военновъздушни сили са атакували ислямистите в Ирак, съобщи говорителят
на Пентагона. Операцията е била проведена над Ербил.

По информация на Си Ен Ен американските сили са изстреляли две бомби с лазерно насочване над мобилна артитерийска част на ИДИЛ, използвана срещу кюрдите.

По-рано днес американският президент Барак Обама даде разрешение за военен удар над Ирак.

Взрив във военния завод в Костенец!

Преди малко са проехтели страшни взривове от военния завод в Костенец. Това алармираха
местни хора. Предполага се, че има пострадали хора.
В Костенец се намира „ТЕРЕМ - Цар Самуил” ЕООД за ремонт и утилизация на боеприпаси.

Малко преди 09.00 ч. силен взрив разтърси военния завод "Терем" в Костенец, потвърдиха от Столична община за Нова ТВ. Районът е пълен с патрулки и линейки, сигнализираха зрители, които предполагат, че има и ранени.

8 души са пострадали при взрива в Костенец. Те са откарани в местната болница. Министърът на отбраната Велизар Шаламанов пътува към мястото на инцидента.

Взривът е станал при утилизация на боеприпаси. Там от години се унищожават стари гранати, мини, патрони и артилерийски изстрели от всички калибри.
Обновена

Шефът на "Пирогов": Най-радостното е заминаването на министър Андреева

В момента изпълнявам функциите си на изпълнителен директор с всичките правомощия, дадени от закона. Това каза д-р Стоян Миланов, директор УМБАЛСМ „Пирогов”, в предаването на Нова телевизия „Тази сутрин”.
„Аз подозирам , че от нейна страна това е отмъщение. „Пирогов” е такава институция, че има много сензори за несправедливости. Това е акт на отмъщение и лично, и към „Пирогов””, каза той. По думите му в протоколното решение за неговото уволнение няма посочени мотиви.
„Единственото радостно в ситуацията е да видим как този позорен министър излиза от министерството”, каза той и добави, че с удоволствие би предложил работа на бившия министър на здравеопазването д-р Таня Андреева.
Д-р Стоян Миланов посочи, че това е целенасочен акт към „Пирогов” още от февруари месец, когато бяха назначени в съвета на директорите в „Пирогов”, пак без предупреждение, две партийни креатури с близки роднински връзки, селски връзки бих казал. Още от първото заседание на съвета на директорите те дойдоха с подготвен протокол. Протокол, воден не в „Пирогов”, а написан някъде, предполагам в една сграда с номер 20”, каза той.
„Преди имаше директна връзка между „Пирогов” и министъра. Такова нещо сега не можеше да се осъществи. През цялото време на нейното министерство аз контактувах с административната част на министерството”, каза още д-р Стоян Миланов.

Яжте си ябълките, че да не се развалят!

Русия забрани за една година вноса на селскостопански продукти от САЩ и вноса на плодове и зеленчуци от Европа.

Бойко и Стойнев в телефонен дуел

Бившият вече министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и лидерът на ГЕРБ
Бойко Борисов "кръстосаха шпаги" в ефир за проектите АЕЦ "Белене" и за АЕЦ "Козлодуй". Двамата си размениха обвинения кой кога какво подписал и защо не е изпълнен проектът АЕЦ "Белене", както и какво се случва по договора с "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй".
Ние само продължихме работата с "Уестингхаус", заяви бившият министър на енергетиката пред bTV. Договорът с "Уестингхаус" не го подписвам аз. Всички министри, както и министър-председателят са запознати с този договор, каза още вчера той. Когато министерски съвет взима три последователни решения не е нормално министър-председателят да не знае. Не сме подписали договор с "Уестингхаус" за строителство. Никакви разходи няма да се правят, коментира още той. Подобни реактори като тези на "Уестингхаус" се правят още 4, това е най-новото поколение реактори, не виждам нещо лошо и да дойдат в България, заяви Драгомир Стойнев. Цената зависи от финансовия модел, посочи той на въпрос колко ще струва този реактор.

Има три публични решения на МС и там е записано, че до края на май трябва да подпишем акционерното споразумение, обясни още Стойнев.

Според Румен Овчаров цената на реактора е 5,3 млрд. долара, а това било повече от цената за АЕЦ "Белене", като в цената не било включено зареждането с ядрено гориво - още 300 милиона. Ако БСП не се разграничи от подписването на този договор, ние поемаме отговорността за следващия голям провал, разкритикува колегата си Овчаров преди дни.

Нямам усещане, че БСП ще се разграничат от мен днес на пленума по тази тема, отговори Стойнев на въпрос дали и от партията не го критикуват за въпросния договор. Една малка част от хората, близки до Овчаров, имат притеснения, допълни той.

По "Южен поток" не бива да бъдем пасивни, този проект става заложник на един геополитически конфликт, допълни още министърът.

По време на изявлението му за проектите в ефира се включи експремиерът Бойко Борисов. "Напомням на Стойнев, че от 2006 г. неговата партия и Станишев са подписали договора за АЕЦ "Белене". За година и два месеца трябваше само да влязат и да възобновят строителството и приключват всякакви арбитражи. "Уестингхаус" идвали при нас. Да, идваха, но ни интересуваше колко ще струва. Те казаха: Нямаме цена. Питахме къде можем да видим тези реактори. Стойнев изрече лъжа, че са инвеститори, а те не са инвеститори, а са продавачи", посочи Бойко Борисов.

Факт е, че отново лъжете, както за "Белене", така и за АЕЦ "Козлодуй". Кое ви кара да подписвате и да правите смесена компания, когато нямате нито финансова, нито каквато и да е обосновка, запита в ефир по телефона Борисов.

АЕЦ "Белене" го загробихте вие, не му остана длъжен Стойнев. "Е, защо не го пуснете, като посочите откъде ще вземете парите", парира го Борисов. На въпрос на Стойнев защо са стопирали проекта, той отвърна: "Защото имахме същата хипотеза като с "Уестингхаус", тъй като вие бяхте подписали същото между НЕК и руска компания за Белене, затова спряхме проекта." Защо първо не изяснихте колко струва това, а подписвате акционерни споразумения, попита още Борисов.

Има 20 условия, за да влезе споразумението с "Уестингхаус" в сила, отговори Стойнев на твърдението, че това "упражнение" ще ни струва 30 млн. лева. Бившият енергиен министър за пореден път повтори, че това е само първата стъпка и дали ще има и други, зависи от служебното правителство.
Стойнев ще се отговаря днес и пред съпартийци на пленума на БСП на въпроса защо е подписал споразумението зад гърба на Столетницата. Той заяви, че не се чувства притеснен от този факт. „Ръководството на „Уестингхаус” е присъствало на среща на „Позитано”. Има три публични решения на Министерски съвет. Там е записано, че до края на май трябва да подпишем акционерното споразумение(...) Ще докладвам всички енергийни проекти как съм ги заварил и в какво състояние ги оставям. Аз през цялото време, докато бях министър, бях атакуван. За мен винаги основната цел е бил интересът на гражданите и държавата”.

На тази дата: 8 август 1966г. започва "Културната революция" в Китай

На 8 август 1966 г. в Китай започва големият 10-годишен хаос с началото на Великата
пролетарска културна революция (известна като "Културната революция").
Китайският лидер Мао Дзъдун счита, че за начало на революцията следва да се счита публикуването на статията на Яо Уенюан от 10 ноември 1965 г. Но едва на 8 август 1966 г. ХІ пленум на ЦК на КПК приема „Постановление за велика пролетарска културна революция“, което официализира началото на процесите.

Десетилетието се характеризира с крайна политизация на всички области на живота в градовете, съпроводена е с безпорядъчни действия на студенти и работници от по-ниските слоеве на обществото, хаос в партийното ръководство и засилен терор на всички нива в страната.

Решаващо влияние за провеждането ѝ оказва лично председателят на Китайската комунистическа партия (ККП) Мао Дзъдун. Основните цели на инициативата са утвърждаване възгледите на Мао в ръководството на партията, в качеството им на държавна идеология и в рамките на борбата с възгледите на политическата опозиция, както и очистване на държавата от просмукалите се в партията и обществото т.нар. "стари елементи" - "либералисти", които според Мао застрашават да се превърнат в нова буржоазия и да възстановят капиталистическия строй.

Международна обстановка

В края на 50-те години на 20 век започва дипломатически конфликт между Китай и СССР, като неговия пик е през 1969 г., а е прекратен едва в края на 1980 г. Конфликтът е придружен с разцепление в международното комунистическо движение.

Разобличаването на сталинизма на ХХ конгрес на КПСС през 1956 г., както и курсът на Хрушчов за постепенна либерализация на икономиката (в рамките на концепцията „Мирно съвместно съществуване“) предизвикват недоволството на Мао Дзъдун като противоречащи на комунистическата идеология и заплашващи личната му власт в ККП. Политиката на Хрушчов е наречена ревизионистка, а нейните поддръжници (Лю Шаоци и други) са подложени на унищожителна критика по време на Културната революция. Кулминацията на конфликта e пограничният въоръжен инцидент около спорния със СССР остров Дамански на река Усури.

Борба за лидерство в ръководството на партията

След неуспеха на „Големия скок“ позициите на Мао в страната са сериозно разклатени. Ето защо с Културната революция Мао Дзъдун преследва две основни задачи: да унищожи опозицията, която започва да издига идеи за икономически реформи с частично внедряване на пазарни механизми в икономиката, а в същото време да отклони вниманието на бедстващите народни маси. Крайната цел и на двете е да засилят водещата му позиция в политическия живот на Китай.

След издигането на лозунга на Мао „Огън по щаба“, в страната започва безпощадна критика срещу Лю Шаоци, Пън Чжен (секретар на градския комитет на партията в Пекин), Лу Дингжи (министър на пропагандата), Ян Шанкун, Ло Жуйцин и Дън Сяопин.

Първи етап на революцията

Постановлението на ХІ пленум на ЦК на КПК от 8.8.1966 г. по същество съдържа привидно празна реторика против свалената буржоазия, която уж се стремяла към реставрация: „Сега ние поставяме пред себе си за цел да разгромим органите, които вървят по капиталистическия път, да разкритикуваме реакционните буржоазни „авторитети“ в науката, да разкритикуваме идеологията на буржоазията и всички други експлоататорски класи, да променим образованието, да преобразим литературата и изкуството, да заменим всички области, не съответстващи на икономическата база на социализма, с такива, които способстват за укрепването и развитието на социалистическия строй.”

Не се казва нищо съществено, но хората с „източно мислене” предусещат съдбоносни събития.

Втори етап

Вторият етап на Културната революция започва през май 1969 г. и завършва през септември 1971 г. Той е известен с т.нар. „Кадрови училища от 7 май“ – като първите от тях се появяват към края на 1968 г. Името си получават от директива на Мао Дзъдун от 7 май 1966 г., в която той предлага създаването на училища, в които бюрократични кадри и интелектуалци да извършват полезен физически труд и да провеждат идеологическо обучение и превъзпитание.

За висшите чиновници са построени 106 училища в 18 провинции, в които са изпратени близо 100 хиляди чиновници, включително Дън Сяопин, както и 30 хиляди членове на семействата им.

За чиновниците с по-нисък ранг има хиляди кадрови училища, в които се обучават неизвестен брой чиновници. Например към 10 януари 1969 г. в провинция Гуандун са построени почти 300 училища, където са изпратени повече от 100 хиляди души.

През този етап добива популярност кампанията „Нагоре към планините, надолу към селата“, целяща развиване на селските райони на Китай. Тази програма за преместване и установяване на голям брой ученици от горните класове, студенти, работници и военни от градовете в селските и крайграничните райони, за първи път е приложена в ограничен мащаб преди „Големия скок“ (1958), подновена е в началото на 1960-те години и ускорена към края на десетилетието. За разлика обаче от периода 1956-1966 г., когато кампанията изпраща в провинцията близо 1,2 милиона младежи от градовете, в периода 1968-1975 г. в нея са въвлечени не по-малко от 12 милиона души, което съответства приблизително на 10% от градското население на Китай от 70-те години.

През 1970-71 г. се води сериозна борба, в която самите кадри се включват в критиката на идеята за кадровите училища. В хода на полемиката с „крайнолевите“ (Лин Бяо и привържениците му в армията, както и част от бившите дзаофани) председателят на Държавния съвет на КНР Джоу Енлай и неговите поддръжници подчертават централните икономически приоритети, включително необходимостта от придържане към централното планиране, следване на процедурите на отчитане на разходите и въвеждане на рационалност. Привържениците на Чжоу Енлай критикуват ултралявата децентрализация и защитават държавното планиране и регулиране.

След победата на Джоу Енлай над „крайнолевите“, която се изразява по-специално със смъртта на Лин Бяо и част от поддръжниците му през септември 1971 г., Културната революция се измества към въпроси свързани с културата, като се избягват нови инициативи в икономиката.

Трети етап

Третият етап на Културната революция продължава от септември 1971 до октомври 1976 г., до смъртта на Мао Дзъдун. Характеризира се с доминирането на Джоу Енлай и „Бандата на четиримата“ (Джан Цунцяо, Яо Уънюен, Уан Хунуън и Дзян Цин) в икономиката и политиката.

Хаосът на Културната революция

Мао окуражава така наречените „революционни комитети“, съставени от хунвейбини, да изземат властта от държавната и партийната администрация. Политически лидери като Дън Сяопин и Лю Шаоци са обвинени в капиталистически наклонности.

Много обикновени граждани са атакувани като контрареволюционери. Научните работници също са подложени на тормоз от хунвейбините и са изпратени на превъзпитание чрез селскостопански труд. Образованието и общественият транспорт през периода са почти напълно спрени. Унищожени са множество културни артефакти, исторически обекти и антики. В последвалия общонационален хаос мнозина загиват, а милиони са изселени или изпратени в затвора.

Мао обявява официално края на Културната революция още през 1969. Макар че през последвалите години положението до известна степен е по-спокойно, по-значителен политически обрат е постигнат едва през 1976 г. след смъртта на Мао, когато във вътрешните борби в Китайската комунистическа партия надделява групата около Дън Сяопин и е арестувана „бандата на четиримата”.

Въпреки катастрофалните резултати от Културната революция в икономически, културен и хуманитарен план, както и всеобщото критично мнение към кампанията в пост-маоистки Китай и в света, някои критици и поддръжници на управлението на Мао анализират периода като съществена стъпка към "пречистването" на китайската култура и установяването на комунистическо общество.

Вицове, август 2014г.

Опссс патенцата май се объркаха...

 СмЕх

Стар корсиканец е на смъртно легло, по стар обичай цялото наследство трябва да получи най-мързеливият.
-Джузепе-с треперещ глас казва старецът, приближи се.
Джузепе се приближава.
-Представи си, че видиш вятърът да подмята банкнота от 500 евро, какво ще направиш?
-Хич няма да се мръдна, защо да се уморявам.
-Браво, сине, Паоло, приближи се!
Паоло се приближава.
-Представи си, че ослепителна гола жена ти протяга ръка, какво ще направиш?
-Няма да мръдна, защо да се напрягам?
-Прекрасен отговор, сине, Антонио, приближи се!
-Ти се приближи!
***

Защо свекървите не обичат снахите? Според тях, те мислят само за пиене, купони и мъже.... Помнят, гадините, младините си явно!
***

Жена се прибира вкъщи с нова шапка.
- Новата ти шапка не ми е по вкуса! - казал мъжът й.
- Какво искаш? Да си сложа бутилка бира на главата ли?
***

Комарите си умират да ги аплодирам.
***

След като стартира програмата "Чаша топло мляко и закуска” за учениците от първи до четвърти клас, в ход е подготовка и "Биричка с картофки" за учениците от пети до осми клас, и "Ракийка със салатка" за учениците от девети до дванадесети клас.
***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 7 август 2014 г.

НАТО прекрати сътрудничеството си с Русия

НАТО прекратява сътрудничетсвото си с Русия. Това обяви генералния секретар на НАТО
Андерс Фог Расмусен по време на среща с председателя на украинския парламент Александър Турчинов, съобщи пресслужбата на Върховната Рада.

По думите му освен това е взето решение НАТО да увеличи подкрепата и сътрудничеството си с Украйна, укрепява колективната отбрана за защита на всички членове на НАТО.

Алиансът осъжда действията на Русия, които са довели до нарушаване на териториалната цялост на Украйна и незаконното анексиране на Крим, подчерта Расмусен.

Расмусен посочи, че се надява срещата на върха между Украйна и НАТО, която трябва да се състои през септември, ще позволи да се направят нови конкретни крачки за продължаване на продуктивното сътрудничество между двете страни.

Украйна има нужда от комплексни реформи, в частност във военната сфера и Върховната Рада играе много важна роля в това, каза той.

По време на срещата Расмусен и Турчинов са обсъдили и необходимостта от активно участие на Украйна в дългосрочните програми за усъвършенстване на военната сфера и участието в съвместни учения.

Майданът в Киев пак изригна!

Автомобилни гуми горят на площад „Независимост” в центъра на украинската столица Киев.
Чути са ехтежи, наподобяващи взрив, предаде кореспондент на РИА Новости. Според УНИАН столичните власти са започнали да развалят барикадите пред Дома на профсъюзите, а охраната на Майдана е оказала съпротива и са избухнали скандали и сблъци.
Площадът е обвит в гъст дим, който се вижда отдалеч. Пожарът е избухнал, докато комуналните служби са разваляли барикадите, които бяха издигнати по време на протестите срещу предишната власт. В района има много хора, на места са наблюдавани сблъсъци. Търговците в близките улици и подлези са затворили магазините и са се евакуирали.

По време на развалянето на барикадите днес са били открити около 20 кутии, в които е имало бутилки със запалителна смес. Когато общинските служители предложили на майдановци сами да демонтират барикадите, те им отвърнали да си гладат работата и започнали ексцесиите, предава УНИАН.

На 9 юли генералният прокурор на Украйна Виталий Ярема поръча на ръководството на МВР и ССУ да предприемат мерки за освобождаването на централната част на Киев от "лица, отъждествяващи се с участниците в Революцията на достойнството на Майдана". Вътрешният министър Арсен Аваков заяви от своя страна, че Майданът в сегашния му вид е дело на руските тайни служби и че той има "хуманен и красив план за разтурянето му".

Реформаторите ще си изберат лидер след месец

В първата половина на септември Реформаторският блок (РБ) свиква конгрес, на който съюзът от партии ще избере свой председател. Това са решили лидерите на БЗНС, Движение "България на гражданите", ДСБ, СДС и Народна партия "Свобода и достойнство", които заседаваха до късно снощи в столична бирария.
Решението идва след като в понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка като говорител на Блока, заради несъгласие, че политически крила в РБ разговарят еднолично с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Веднага след това група активисти на Гражданския съвет към блока издигнаха кандидатурата на Кънев за негов председател.
Според неофициална информация обаче, лобита в СДС и партията на Меглена Кунева са против оглавяването на Реформаторския блок от Радан Кънев.
Лидерите на партиите членки на блока излязоха снощи с шест точки, в които отново подчертаха единството на Блока и потвърдиха план за консолидация на Съюза към създаване на единен политически субект.
Обсъдена е и възможността за разширение на Блока, като потенциални партньори са "Протестна мрежа" и "Зелените", които напуснаха Съюза преди евроизборите.

Служебният кабинет е пълен с комунисти, според Антон Тодоров

„Аз съм омерзен от това, което каза служебният премиер Близнашки, че комунизмът е много
красив идеал. Все едно в Германия някой да каже същото за националсоциализма. Това изявление съперничи на думите на Филип Боков, че престъпленията се посрещат с вина и мезета, каза в студиото на „Здравей, България” политологът Антон Тодоров. Според него Близнашки бил краен социалист от края на 90-те години.

„В това правителство много хора имат тежки комунистически зависимости. Нека припомним, че Велизар Шаламанов е бивш член на БКП. Доц. Румяна Коларова, която пое образованието, е от фамилията на Кунка Апостолова, най-младата комунистическа терористка. Защо само комуняги в това правителство? Това е скандално. Но тези хора не са виновни, назначил ги е Росен Плевнелиев”, добави той.

„Този президент назначи за шеф на НРС бивш агент на ДС – генерал Драгомир Димитров. А юридически съветник на президента е Наталия Киселова, която също е активен член на БКП”, категоричен бе Тодоров.

Бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев пък заяви, че демократите могат да бъдат леви и десни. „Близнашки е ляв демократ и това не е лошо”, допълни той.

„Аз с проф. Близнашки имам добри отношения, но не може да се говори така за една идеология, която е довела до убийството на толкова много хора. Възприемам го като ляв демократ и интелектуалец, но нека да не се допускат превратни фрази. Комунизмът е човеконенавистна идеология, както е фашизмът и националсоциализмът”, добави той.


Андреев също така настоя да се извадят протоколите, за да се види кой първи е произнесъл името на Пеевски за шеф на ДАНС и да се види какво става с „Южен поток”. „Защо никой нищо не говори? Ако правителството не направи нищо, за да разтури тази обществена поръчка, значи продължава този курс. Беше ли политизирано МВР по времето на Йовчев и бил ли е фактор там Д. Пеевски, чакам отговор от новия министър”, каза той.


"Кредитните досиета трябва да се отворят, там е заровено кучето. Отварянето им е с облика на фойерверк. Другарят Костов е облечен в тефлон и нищо не лепи по него", коментира още Тодоров.

Таня Андреева тайно уволнила шефа на „Пирогов”

Две седмици преди да предаде поста здравен министър д-р Таня Андреева е махнала
директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов.
След  точката за освобождаването на професора, Андреева разписва в заповедта си да му се изплати "обезщетение за неспазения срок на предизвестнието съгласно договора му за управление".

След решението на Андреева съветът на директорите на "Пирогов" - проф. Веселин Василев, проф. Димитър Раденовски и доц. Христо Цеков, се събира на 4 август. Тогава за изпълнителен директор се избира доц. Христо Цеков, който е началник на Трета хирургична клиника в института, става ясно от проверката в регистъра.

"Официално никой нищо не ми е съобщавал, не знам какво се случва", коментира проф. Миланов. Новозастъпилият екип в здравното министерство също не знаеше дали шефът на "Пирогов" е остранен. А мобилният телефон на д-р Андреева  дава заето.

На тази дата: 7.8.1964г. САЩ започва бомбардировки над Виетнам

На 7 август 1964 г., пет дни след първия инцидент между американски разрушител и три
северновиетнамски катера, двете камари на американския Конгрес приемат Тонкинската резолюция, с която одобряват и нанасянето на удари по територията на Д Р Виетнам, без да бъде обявявана война.
Експерти по международно право обаче никога не изясниха коя дата да се смята за начало на американските бомбардировки.

Ако се припомнят обстоятелствата, то на 2 август три северновиетнамски торпедни катера се опитват да изтласкат от свои териториални води ескадрения миноносец „Мадокс”, като при инцидента един катер е потопен, а един палубен щурмовик Ф-8 „Крусейдър” е повреден и каца аварийно в Дананг. Това обаче не излиза от рамките на въоръжен инцидент и той с нищо не предполага какво ще се случи през следващите години.

Операция ”Пронизваща стрела”

В отговор на инцидента в Тонкинския залив призидента Джонсън разпорежда да бъдат нанесени авиационни удари по бази на северокорейските торпедни катери и по нефтохранилища, за да бъдат лишени катерите от гориво. Операция „Пронизваща стрела” (Pierce Arrow) е проведена на 5 август и това е първият налет на американска авиация в Северен Виетнам. Но дали е война?

Палубните А-4 „Скайхок” и А-1 „Скайрейдър”, съпровождани от F-8, нанасят удари по военни обекти на Северен Виетнам: бомбардирана е базата на торпедните катери Хон Гей, потапяйки осем катера в района на остров Хон Ме; разрушено е нефтохранилището във Вин; попътно е атакувана базата на торпедни катери Бин Тхай.

Изтребително прикритие са осигурявали F-4В „Фантом” от самолетоносача Constellation. Резултатите от атаките са фиксирани от палубните разузнавачи RF-8A и установяват унищожени до 90% от горивните запаси във Вин и 2/3 от северновиетнамските торпедни катери.

По американски данни са изпълнени 64 бойни полета, при които са загубени два самолета. Единият пилот загива, а другият – Евърет Алварес попада в плен и става първият американски военопленник в Северен Виетнам за почти 10 г.

Операция „Пронизваща стрела” на свой ред не излиза извън рамките на единична наказателна акция на САЩ против Северен Виетнам.

Операция „Горящо копие”

Следващата американска операция „Горящо копие” (Flaming Dart) е проведена чак през февруари 1965 г. При нея за втори път е бомбардиран Северен Виетнам от началото на необявената война. По време и на тази операция е извършен само един налет.

Няколко дни след Тонкинския инцидент на 2 август в Югоизточна Азия започват да пристигат подразделения на ВВС. Пръв е авионосецът Ranger. Не след дълго в състава на групировката влиза и противолодъчният авионосец Kearsarge, като базираните на него S-2 Tracker гарантират сигурността на авионосната групировка от съветски и китайски подводници.

В отговор виетнамското командване срочно изтегля от Китай своя 821-ви изтребителен авиополк. Самолетите прелитат в Ной Бай на 6 август и още същия ден два МиГ-17 са приведени в състояние на пълна бойна готовност.

Първи в Тан Сон Нхут пристигат ERB-47H за радиоелектронно разузнаване, които разузнават цели в Северен Виетнам.

Според разработения план 20 броя В-57 са прехвърлени в базата Биен Хоа край Сайгон и стават първите реактивни самолети, разположени на виетнамска територия. Фактически са нарушени Женевските споразумения, забраняващи използването на реактивни самолети в конфликтни райони на Югоизточна Азия, но за САЩ подобни ограничения никога не са били пречка. Особено след Тонкийската резолюция никой не им обръща внимание.

Службата на Б-57 във Виетнам от самото начало е белязана с неприятности. Още при пребазирането в Биен Хоа на земята се сблъскват първите два приземили се бомбардировача, които блокират пистата за кацане и принуждават останалите екипажи да се приземяват в Тан Сон Нхут.Там пък един от самолетите се врязва в земята по време на кацане и погребва двама членове на екипажа.

Операция Flaming Dar идва закономерно през февруари 1965 г., предприета като възмездие в отговор на акциите на партизаните от НФОЮВ против американски военнослужещи в Южен Виетнам.

Операцията преминава в два етапа, които трябва да внушат на Севера да прекрати бойните действия на Юг:

Flaming Dart I е проведена на 7-8 февруари в отговор на извършените същата нощ нападения над вертолетната база в Кемп Холоуей и над щаба на южновиетнамския ІІ корпус в Плейку. Само първия ден за 30 мин. са хвърлени 30 тона бомби.

В началото под удари попадат казармите в Довг Хой. Първи бомбардират А-4 „Скайхок” от самолетоносача Hancock. Тук са насочени всички боеспособни южновиетнамски А-1, като начело лети за повдигане на бойния дух лично командващият бригаден генерал Нгуен Као Ки.

Партизаните от Виетконг не остават длъжни и устройват диверсия в авиобазата Дананг. Нападението е отблъснато и само няколко самолета получават леки повреди.

Flaming Dart II е проведена на 11 февруари в отговор на взрива в хотел в Куи Нон, където са настанени американски военни съветници. По време на двата налета американската и южновиетнамската авиация нанасят удари по обекти в южната част на Северен Виетнам, където северовиетнамски войници се подготвят за изпращане на Юг.

Датата на първия удар на „Горящо копие” понякога се сочи като начало на регулярните бомбардировки над Северен Виетнам, което не съответства на действителността. Ударите се явяват изключително като акции на възмездие.

Постоянните бомбардировки по операция „Тътен на гърма” започват едва на 2 март същата година.

На 2 март започват бомбардировките по цялата територия на Северен Виетнам по операция Rolling Thunder. В първия ден на атаки са подложени обекти на 50 км. северно от демилитаризираната зона, постепенно ескалацията обхваща целия Виетнам.

И все пак коя дата трябва да се счита за начало на затъването на САЩ в тази война? Това е все едно след като човек е изпил сам бутилка уиски, да се определи кога е започнал да се опива.

Вицове, август 2014г.

Руско селфи

СмЕх

Немец и руснак се срещат. Немецът се хвали:
- Вчера пих три бири!
Руснакът си мисли:"Девет литра - не е зле!"
***


- Твоята кола пали ли при минус двадесет?
- Не знам. При минус двадесет не се отваря.
***

От коментар в Zamunda: "Даже не мисля да гледам филма, за да не си разваля впечатлението от коментарите.."
***

Сръбска реклама за презервативи:
Добро юутро млади жени
Ако сакате да немате деца, ползвайте
куробранка сръбска марка Партизанка.
Те тогава и меца да ви клеца - нема деца.
***

Срещат се двама приятели на улицата, единият върви задъхано:
- Къде си се разбързал?
- Отивам на мач.
- А кой играе?
- България и Македония.
- Срещу кого?
***

Баща и дете седят в къщи. Бащата чете вестник, момчето гледа “Дискавъри”. По едно време:
-Тате, тате, гледай какъв крокодил дават!
-Крокодил ли каза? Тичай да купиш хляб, че майка ти ей сега се връща…
***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 6 август 2014 г.

Близнашки в "Голямата снимка след ОСТАВКА-та"

Служебният премиер Георги Близнашки се включи в инициативата "Голямата снимка след
ОСТАВКА-та. Свободни, без позорните заграждения" и дойде преди малко пред парламента, за да се снима пред сградата, освободена от заграждения.

Случайно или не, Близнашки мина по жълтите павета със служебния си автомобил и ескорт, подминавайки Народното събрание и след малко колите обърнаха.

Повече от 400 дни на протести срещу кабинета "Орешарски" Народното събрание бе денонощно охранявано от полицаи и "черна метална стена".

За общото фото се събраха десетки представители, предимно на неформалната организация, основен двигател на масовото недоволство - "Протестна мрежа".

Путин отвръща на удара

Руският президент Владимир Путин подписа в сряда указ за прилагане на специални
икономически мерки, с които се забранява или ограничава за срок от една година вносът на "селскостопанска продукция, суровини, полуготови материали и продоволствени продукти от държавите, наложили санкции на руски юридически или физическ илица или присъединили се към такова решение".

Новината разпространи пресслужбата на Кремъл, като официалното обяснение е, че контрамерките "целят защита на националните интереси" на Русия.

Указът влиза в сила незабавно, а на правителството е възложено да състави списък с продуктите, които попадат под руските санкции.

Освен това на министерския съвет е възложено "да предприеме мерки за балансиране на стоковите пазари и недопускане бърз ръст на цените на селскостопанската и продоволствената продукция".

Заедно с руските производители и търговски мрежи трябва да се предприемат мерки за увеличаване предлагането на местни стоки, се казва още в задачите за правителството.

Орешарски освободил всички зам.министри

Пламен Орешарски е подписал оставките на заместник-министрите от всички министерства в последния си работен ден, 5 август.
Мотивът е, че заместниците са част от политическите кабинети в министерствата и е редно да си тръгнат с правителството. Тази практика обаче не бе спазена съвсем при идването на власт на служебния кабинет на Марин Райков през лятото на 2013 година. Тогава част от заместник-министрите запазиха постовете си.

Днес премиерът Георги Близнашки обяви, че няма да прави чистки в администрацията. Той обаче допълни, че "всички замесени в корупционни скандали или проявяващи политически пристрастия ще трябва да се разделят със своите постове".

Бойко харесва някои министри, към други е с резерви

Министрите, като се закълнат, да вземат да отидат да помагат на бедстващите от
наводнанията хора. Небето се е смръщило, нищо добро не ни очаква. Това заяви експремиерът Бойко Борисов пред bTV. Имам прекрасни впечатления от проф. Георги Близнашки, работихме по подписката за референдума. С голяма част от министрите съм работил, има големи специалисти, има и хора, към които имам големи резерви - не ги познавам, посочи лидерът на ГЕРБ.
Слушам всеки ден Реформаторите и искам да кажа, че тайни срещи нямам, който иска да дойде в нас, е дошъл, но няма да споделям с кого се виждам и с кого не.  Ако има задкулисие, да се каже кой е говорил задкулисно и по каква тема. И с Радан, Кунева, Москов, Лукарски - с всички съм говорил. Винаги са им казвал, че те са единствения ни партньор, но не съм им се месил за нищо, посочи Борисов.

В една партия проблемното време е преди да се наредят листите. Ние нямаме такива проблеми, защото аз имам думата, тъй като нося цялата отговорност, каза Борисов. Той посочи, че свързването на ГЕРБ с ДПС е опорна точка на БСП. След като бяха прегърнати с Атака и ДПС, за да са началици и да седят по трибуните, сега ни вкарват в тази игра, възмути се Борисов.

Какви прегръдки, какви целувки - БСП и ДПС се целуваха цел ден на Орлов мост - толкова се целуваха, че общ митинг правиха и накрая не пожелаха да подкрепят актуализацията на кабинета "Орешарски", коментира бившият премиер. На въпрос за упреците по повод пиенето на кафе с Лютви Местан в Кърджали, Борисов посочи, че няма нищо по-нормално лидерите да пият кафе.

ДПС са по-умни, имат по-добри експерти. Те са вертикално координирани и са по-дисциплинирана партия. Техният експерт Йордан Цонев знае прекрасно на какво дередже е държавата и че, ако останат заедно с БСП и "Атака" до зимата, ще се сгромолясат, смята Борисов.

Българите не искат еврото

Българите не искат да сменят националната
валута с евро. Това става ясно от редовното
годишно изследване на института "Отворено общество" за общественото мнение в България. Две трети от всички анкетирани (65%) отговарят отрицателно на въпроса за въвеждане на еврото.
Живеещите в София дават най-силна подкрепа за еврото, като 22% искат да приемем единната валута. Най-малка е подкрепата в селата (14%). Висшистите подкрепят еврото в най-голяма степен (18%). При хората с основно и по-ниско образование подкрепата пада до 10-13%. Като цяло обществото е против въвеждане на еврото, но единната валута се приема в по-висока степен от хората с доходи над 532 лв. на член от домакинството (22%), сочи изследването.

Подкрепата за валутния борд в страната остава традиционно висока, макар че в сравнение с юли 2013 г. има известен спад на подкрепата до традиционното ниво от около 50% от населението.

На тази дата: 6.8.1945г. Америка пуска атомна бомба над Хирошима

В утрото на 6 август 1945 година американския бомбардировач B-29 "Енола Гей" хвърля над
японския град Хирошима атомната бомба "Little Boy" ("Малчугана"). За пръв път цивилизацията ни използва най-разрушителното оръжие – атомното. За пръв път имаме масово еднократното избиване на хора - в "индустриални количества".
Това става в самия край на Втората световна касапница. САЩ са изправени пред големия си враг в Тихоокеанския регион – императорска Япония. Имат и да си отмъщават заради унищожената им армада в Пърл Харбър през декември 1941 г, а и заради други поражения. САЩ вече имат атомната бомба. Американските стратези решават, че ако се хвърлят в конвенционална схватка с врага ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава решават да прибегнат до новото оръжие – то ще вземе десетки хиляди жертви, но ще ускори края на войната и ще спести много повече жертви. Така поне САЩ обясняват пред света защо е взела зловещото решение. Може и да е права, но звучи като търсене на смекчаващо вината обстоятелство. Което светът нямаше как да приеме.

При това подробностите около решението да си прибегне до ядрените удари срещу Япония изобщо не могат да смекчат пъкления замисъл. Така например САЩ отхвърлят идеята за използване на ядрени бомби само срещу военни цели – съществува риск от пропуск, а и няма да има психологическият ефект, който неминуемо ще се получи от масовата смърт на цивилни. Стратезите оглеждат различни градове за ядрени мишени, но накрая се спират на Хирошима не случайно - най-вече поради големия брой жители и поради пейзажа, при който хълмовете, обкръжили града, ще засили разрушителния ефект. Разбира се, взети си пред вид и военни обекти наоколо, но те не са на първо място при избора на този град за ядрена мишена.

Така се стига до 6 август 1945 година. Бомбардировачът B-29 Enola Gay излита от военната авиобаза, разположена на остров Тиниан в западната част на Тихия океана. Полетът продължава около 6 часа. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолета, които се отправят към южна Япония. Била обявена тревога, направено е радио-обръщение в много градове, включително Хирошима. Сутринта операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование, за да икономисват гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, "ако врага атакува, но това не се очаква".

В 08:15 часа местно време "Enola Gay" хвърля "Малчугана" в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, на място загиват около 70 000-80 000 души. Общият брой на жертвите достига 140 000 души – това са хора, издъхнали впоследствие било от раните, било от уврежданията и усложнения вследствие на радиацията. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат огромна площ. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

Престъплението не свършва с Хирошима. На 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач B-29 "Суперфортрес" хвърля втората атомна бомба – този път над град Нагасаки. "Дебелака", както била кръстена втората бомба, погубва между 60 000 и 80 000 японци – също цивилни, както и в Хирошима.

Всъщност САЩ са преследвали и друга цел – Съветският съюз все още им е съюзник, те дори са го помолили да участва в евентуални бойни действия срещу Япония, въпреки изтощителната му война в Европа с хитлеристка Германия. И Москва се отзовава на молбата, вярна на съюзническия дълг. Но стратезите във Вашингтон са виждали, че със Сталин не биха могли да мелят брашно след окончателната победа и "Малчугана" и "Дебелака" е трябвало да покажат превъзходството на САЩ над съюзника, който се очертава като бъдещ враг. Известно е, че той се сдобива с ядрено оръжие 4 години по-късно и слава Богу не го е използвал досега.

Историците не са единни по въпроса дали ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са довели до бързия край на войната, принуждавайки Япония да капитулира и така да се предотврати даването на много повече жертви в сухопътни операции, планирани за по-късно през годината.

Но така или иначе Хирошима и Нагасаки отприщиха ядрената надпревара, по време на която поне веднаж – през кубинската криза през 1962 – САЩ и СССР бяха на крачка от ядрен сблъсък. Разбира се, те отприщиха и мощно антиядрено движение в света, което несъмнено е имало и възпираща сила върху милитаристичното мислене.

Но така или иначе Хирошима и Нагасаки остават като мрачно предупреждение за цинизма и безумието на войната.

Вицове, август 2014г.

Изгрева от кабината на Еърбъс A320

СмЕх

Пресконференция на израелския национален отбор по тенис на маса. Треньорът казва:
- Господа, след тримесечно прекъсване нашият отбор възобнови тренировките!
Глас от залата:
- Значи все пак намерихте топчето?
***

-Какво работите?
-Ландшафтен дизайнер.
-Страхотно, а какво означава.
-Булдозер карам.
***

Рецепта против плешивост
Намазвате главата си с мед, стоите така три дни, после пляскате силно с ръце-мухите отлитат, крачетата остават.
***

Разпоредителка в операта казва на закъснял зрител:
- Влизайте, но по-тихо!
Зрителят:
- Защо, да не са заспали вече всички?
***

Едно дете се развикало.
- Тате, кравата на съседа е влязла в нашия двор!
- Тихо, синко, първо отиди да я издоиш, а после ще я гоним!
***

Q: Каква е разликата между човека и камилата?
A: Камилата може дни наред да работи, без да пие, а човекът може дни наред да пие, без да работи.
***

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 5 август 2014 г.

Служебното правителство!

Президентът Росен Плевнелиев обяви състава на новото служебно правителство. Както се
очакваше, премиер е проф. Георги Близнашки. Ето го и състава на четвъртия в историята на България служебен кабинет.
Екатерина Захариева е вицепремиер по икономиката. Христо Иванов става вицепремиер и министър на правосъдието. Илияна Цанова ще отговаря за средствата от Европейския съюз. Сред тях е Йордан Христосков – социален вицепремиер.

„Служебното правителство ще покаже, че управлението на държавата може да бъде отворено към гражданско общество. За мен истинският герой от годината е гражданското общество, което е истинският гарант за европейското развитие на страната и аз ще го подкрепям по своя начин. За мен е чест да номинирам проф. Георги Близнашки за министър-председател, той е виден конституционалист, доказан демократ и европеец”, заяви във встъпителната си реч президентът Росен Плевнелиев.

Ето кои влизат в състава на служебното правителство:
Илияна Цанова, служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз

Васил Щонов, служебен министър на икономиката и енергетиката

Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването

Йордан Бакалов, служебен министър на вътрешните работи

Румен Порожанов, служебен министър на финансите

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Доц. Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката

Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната

Даниел Митов, служебен министър на външните работи

Мартин Иванов, служебен министър на културата

Евгения Раданова, служебен министър на младежта и спорта

Васил Грудев, служебен министър на земеделието и храните

Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите.

Георги Близнашки обяви приоритетите на служебното правителство

Три основни приоритета очерта премиерът на служебното правителство Георги Близнашки при своето представяне в Гербовата зала на президентската администрация. Те са стабилност, подобряване образа на страната ни в ЕС и в НАТО и третият приоритет е служебният кабинет да продължи работата по ключови реформи, независимо от ограничените средства, каза Близнашки.
"Основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията. Всички ще се придържаме към принципа на Конституционността. Служебното правителство не предлага бюджет, нито Конституционни промени. То трябва да осигури най-вече добра администрация, която остава отзивчива както към нуждите на обществото, така и към гражданите", заяви Георги Близнашки.

Служебният премиер заяви: "Няма да останем слепи и глухи към болките и тревогите на нашите сънародници, изпаднали в беда". Близнашки призова към национална солидарност.

Като основна задача на служебния кабинет си остава открито и прозрачно организиране на свободни и честни избори. "Служебното правителство ще се противопостави на всякакви органи на народния вот. Ще направим необходимото на всички български граждани да изявят своята воля. 405 дни българските граждани отстояваха човешкото си достойнство и демократични убеждения, българските граждани отстояха да бъдат източник на властта. Властта се връща при своя суверен. Нека докажем, че сме мъдър и горд народ, който е готов сам да определя своята съдба", каза Георги Близнашки.