събота, 6 септември 2014 г.

Продължава покачване на водите на много реки

Очаква се покачването на нивата на много реки в страната да продължи, предупреди
Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
В съобщение на пресцентъра на Министерството се казва, че прогнозите са през нощта валежите в по-голямата част от страната ще спрат, с изключение на Югозападна България, където не се очакват значителни количества.
По данни и прогнози на НИМХ през следващото денонощие, в резултат на повишената почвена влага и на продължаващите валежи, се очаква да продължи покачването на водните нива в реките от Дунавския басейн – Искър, Вит, Осъм и Янтра, а от Черноморския басейн – на нивото на река Велека, се казва в съобщението.
От Източнобеломорския басейн ще се повишава нивото на река Марица, както и на нейни притоци. В Западнобеломорския басейн се очаква повишение на водното ниво на река Места в горното ѝ течение и на рилските притоци на река Струма.
От системата за ранно предупреждение е обявен оранжев код – за „Риск за тревога“, на река Сазлийка при Гълъбово, предупреждават от МОСВ.
В резултат на валежите през изминалото денонощие значително са се повишили нивата на реките в цялата страна, като преобладаващата част от реките са с отток над праговете за високи води, обобщават от екологичното министерство.

Стартира предизборния дебат по Нова Телевизия

Със спор за това кой е предложил т. нар. „банкова ваканция” покрай проблемите с КТБ
започна първото издание на предизборния дебат по Нова Телевизия „Кастинг 240”.
Скандалът възникна около това чия всъщност е била идеята банката да бъде временно затворена – дали само на БСП или на ГЕРБ и ДПС.
В спора най-активен беше Йордан Цонев от ДПС, който настояваше, че всъщност БСП е взела неправилно решение и на практика е имала основната вина за задълбочаване на проблемите.

Румен Гечев отново настоя на тезата си, че президентът Росен Плевнелиев е използвал проблемите с КТБ, за да направи своеобразен преврат и заради това е скрил стенограмата от консултациите при него.

В първото издание на кастинга участие взеха Румен Гечев от БСП, , Йордан Цонев от ДПС, Светлин Танчев от България без цензура, Велислав Горанов от ГЕРБ и Трайчо Трайков от Реформаторския блок.

В рамките на дебата върви и социологическо проучване в реално време. Засега един от петимата кандидати за депутати води убедително с 37%, с най-малка подкрепа е друг от тях, той е получил 12% от одобрението на зрителите. За да не се влияе на вота, имената в класирането не се посочват.

Родила царица в ночь Не то сына, не то дочь

(...) Вот с чем от слова до слова:
Родила царица в ночь
Не то сына, не то дочь;
Не мышонка, не лягушку,
А неведому зверюшку"...

Александр Сергеевич Пушкин

Три жертви на наводнението в Бургас

Спасителни екипи откриха тялото на трета жертва на наводненията – мъж на 27 години,
обитавал каравана край село Ново Паничарево.

Младият мъж е бил пастир. Тялото му е открито в село Ново Паничарево във фургон, в който е живял.


По-рано днес спасителните екипи откриха две загинали жени - Недялка Толева, на 69 години и Камелия Желязкова, на 21 години.

Над 500 са постъпилите сигнали в оперативния център на пожарната служба в Бургас за спасителни и отводнителни операции.

В рибарско селище Отманли са освободени закъсали автомобили и е отводнен участък от пътното плътно. Предстои закъсалите превозни средства да се изтеглят, за да се нормализира трафика.

Готови са новите санкции срещу Русия

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз са одобрили снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници. Това съобщава агенция Франс прес.
Новият пакет от рестриктивни мерки е одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, са съобщили в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой. Текстът на прнципното споразумение ще бъде финализиран през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.
Според Барозу и Ромпой новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна. Пакетът включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии. Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.
След формалното одобрение в понеделник пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, позволявайки влизането му в сила - вероятно във вторник, е заявил дипломатически източник, цитиран от АФП. Това е доказателство, че правителствата от ЕС са готови да направят каквото трябва, за да покажат на Русия последиците от нейните действия, е заявил друг, неназован, европейски дипломат пред Франс прес. Не се налага да се свиква министерска среща за въвеждането на новите мерки, достатъчно ще бъде решението да утвърдят посланиците в Брюкесл чрез писмена процедура на основание получените от националните столици инструкции, пояснява агенцията. Ако това стане, санкциите могат да влязат в сила още от вторник, 9 септември.
Междувременно ИТАР - ТАСС съобщи, позовавайки се на дипломатически източник в Брюксел, че разширените санкции може да включат "Газпромбанк" и "Газпром Нефт".

Експеримент на "Таралеж": Колко трябва да си бърз, за да преминеш на зелено във Варна?


"Таралеж" реши да направи експеримент на централен варненски булевард дали успяват пешеходците да преминат на зелена светлина. Колко трябва да си бърз, за да пресечеш пешеходна пътека на булевард "Христо Ботев" на зелена светлина в бившия най-добър град за живеене? Опитът показа, че почти никой не успява да мине пешеходната пътека на зелено, а с риск за живота докрачва до тротоара вече на червено. Вижда се, че хората имат опит и тренировки и въпреки това 20-те секунди "зелено" не стигат. В този район е пълно с жилищни сгради и живеят десетки хиляди хора. Това е центърът на Варна, където е пълно и с туристи. Ще е добре Общината и КАТ да пренастроят таймера докато не е станало късно.

Пак евакуират село Бисер!

Жителите на село Бисер са евакуирани. Причина за това са поройните дъждове, които са се изсипали в района. Хората, които преживяха водния ад през 2012 година отново са на тръни.
В селото хората са били уведомени както със съобщаване от врата на врата, така и с биене на камбаната на църквата. От кметството успокоиха, че мерките са по-скоро превантивни. Най-добрата новина е, че язовирът, който помете района през 2012-а, е в добро състояние.
"Засега няма пострадали къщи и хора, има наводнени посевни площи. Всеки момент очаквам информация от кмета на Любимец – дали ще има оттичане на водата. До момента знам, че река Марица също е с много високо ниво. Да се надяваме то да спадне и да се разминем с трагедията", коментира кметът на Бисер.

"Докато не получим информация, която да ни успокои и да се понижи нивото на реката, няма да пуснем хората от най-ниските къщи да се приберат по домовете си", категорична бе Златка Вълкова.

Уникално красиви плажове по света

Пясъкът се образува обикновено от това, което вълните избутат на брега -  скали, черупки,
корали или стъкло. Редки зелени плажове могат да съдържат оливин, което е остатък от вулканични изригвания. Черните плажове също са образувани от вулканични останки, а розовите плажове на Бермудските острови са оцветени от коралови останки.
Започваме със скрития плаж на остров Мариета, Мексико:



 
Стъкленият плаж в Калифорния:
















Плажът на Малдивите, който
прилича на звездно небе през нощта. Промяната му вечер се дължи на фитопланктон във водата:









Розовият плаж на Бахамите -
розовият пясък се дължи на останките от корали, които вълните изкарват натрошени на сушата:











Плажът на Катедралите, Испания:























"Зеленият плаж" - Френска Гвинея - зеленият цвят на плажа се дължи на минерала оливин:

На тази дата: 6.9.1885г. е извършено Съединението на Княжество България и Източна Румелия

6.9.1885 г. извършено е Съединението на Княжество България и Източна Румелия.


В нощта срещу 6 септември стотици въоръжени хора от Голямо Конаре (дн. град Съединение) се отправят към Пловдив. Под техния натиск и въодушевени от техния ентусиазъм, през нощта срещу 6 септември редовните части на милицията, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Извършен е класически военен преврат.

Най-после е извършено съединението на Княжество България и Източна Румелия, координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и подкрепено от българския княз Александър I. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявена обща мобилизация.

От пролетта на 1885 г. сформираният в Пловдив под ръководството на Захари Стоянов БТЦРК се заема с активно пропагандиране на обединението чрез публикации в пресата и публични демонстрации. В полза на съединението е привлечена опозиционната Либерална партия. В същото време комитетът установява връзки с висши офицери, като капитан Райчо Николов и капитан Сава Муткуров, както и с много офицери в местните гарнизони. Проведени са разговори и с майор Данаил Николаев, най-висшият офицер в областта.

На 29 август Сава Муткуров и членът на БТЦРК Димитър Ризов се срещат в Шумен с княз Александър I, провеждащ военни маневри в района на града. Той дава уверения за подкрепата си. Първоначалното намерение на БТЦРК е Съединението да бъде обявено на 15 септември, когато голяма част от румелийската милиция е мобилизирана за провеждането на маневри. Но на 2 септември в Панагюрище започва бунт, овладян още същия ден от полицията. Пред опасността страната да бъде обхваната от разпокъсани спорадични бунтове, а ръководителите на заговора да бъдат арестувани, комитетът решава да ускори начинанието. Още същия ден представители на БТЦРК са изпратени в различни градове на областта, откъдето трябва да поведат бунтовнически групи към Пловдив, където да ги поставят под командването на майор Данаил Николаев.

На 4 септември бунтовници, под ръководството на Продан Тишков-Чардафон, обявяват Съединението и установяват контрол над село Голямо Конаре. На следващия ден правителството, начело с Иван Ст. Гешов, провежда консултации с руското представителство в Пловдив с намерението, ако получи подкрепа от Русия, самото то да обяви Съединението. Руският представител категорично отказва.

Княз Александър І не уведомява за предстоящото Съединение скептично настроения към начинанието министър-председател Петко Каравелов. Той е дотолкова извън ставащите събития, че научава голямата новина пост фактум по-късно дори и от най-обикновените граждани. Новината достига до него, когато файтонът му влиза в Търново. След като се осведомява от София за последните сведения от Южна България, Каравелов, влиза във връзка с княза във Варна. Тогава двамата решават веднага да се пристъпи към действие, като се обяви мобилизация на Българската войска и се свика Народното събрание.

На 10 септември Народното събрание се събира на извънредна сесия и одобрява напълно всички мерки, които правителството на Петко Каравелов е взело до този момент. Това не задоволява премиера и той поисква да се отпуснат 10 млн. кредит за обявената мобилизация. И ако в подготвителния период и в самия революционен акт Петко Каравелов няма никакво участие, то в укрепването на Съединението, за отстояването, налагането и признанието му от Турция, от Великите сили и от съседите, неговото участие е огромно, защото тъкмо в този важен момент всъщност се решава ще има ли въобще или няма да има Съединение.

Въпреки съпротивата на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов (Илия ефенди) и негов екип. От турска страна подписват Кямил паша и Н.В. Султанът. В договора успяват да се защитят принадлежността на Бургас и областта към Княжеството, но се отнемат Кърджалийска околия и Тъмръшките села.

С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до Обявяването на независимостта на България през 1908 г., е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.

Вицове, септември 2014г.

Котките обичат изкуство

СмЕх

Тя:Като мен втора няма да намериш
Той:Като тебе втора няма и да търся
***

Семеен скандал. Мъжа вика:
- Жена, ако тая вечер не ми пуснеш, че си го отрежем  и че го хвърлим на котките през терасата.
А комшийката от долния етаж:
- Мяууу ...
***

-Скъпи, отивам на урок по езда.
–Знам скъпа, конят звъня вече два пъти по телефона…
***

В ресторант:
-Келнер, какво е това?
-Господине, нали поръчахте пържено пиле!
-Кажи на готвача, че това пиле е толкова сурово, че все още може да му спаси живота!
***

Чукча на пост вижда нарушител:
- Стой! Ще стрелям!
- Стоя...
- Стрелям!!!
***

На брега на язовира седи рибар и държи в ръката си вестник и чукче.
- Какво правите? – пита турист.
- Ловя шарани по мой метод.
- Как така?
- Държа вестника над водата. Шараните са любопитни, идват да надникнат в него и аз ги удрям с чукчето.
- И много ли уловихте по този начин?
- Вие сте тридесет и шестият
***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 5 септември 2014 г.

Пловдив ще е европейска столица на културата през 2019г.

Българският град, който ще бъде кандидат за „Европейска столица на културата” е Пловдив, предаде репортер на. Градовете, които стигнаха до финалния етап са Велико Търново, Варна, Пловдив и София. На събитието присъстват министърът на културата от служебното правителство доц. Д-р Мартин Иванов.
Журито, с председател Стийв Грийн реши кой град-кандидат е подготвил най-добра програма за 2019 година. Според правилата 7 от членовете на журито са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи.
Основните принципи, по които протече оценяването на предложената културна програма от градовете-кандидати са - тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Един от важните критерии беше този – програмата да бъде изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града

Украйна сключи примирие с проруските бунтовници

Украинският президент Петро Порошенко и основният водач на проруските бунтовници са
наредили прекратяване на огъня от днес, съобщи "Ройтерс".

Планът за примирие, който да прекрати продължилата 5 месеца гражданска война в Източна Украйна, ще влезе в сила в петък от 18:00 часа местно време. Той се състои от 14 точки, които покриват всички аспекти на контрола, размяната на пленници и редица други въпроси.

Новината идва след седмица, по време на която проруските сепаратисти, подкрепени по данни на НАТО от хиляди руски войници, спечелиха големи победи срещу редовната украинска войска.

Порой потопи Бургас и Поморие! Видео

Порой удави Поморие и Бургас днес по обед, 50 души пък са блокирани на остров
„Св.Анастасия“.

Има десетки наводнени приземни етажи в Бургас, цяла улица е наводнена в Поморие.

„Облакът първо се изсипа над Поморие и премина през Сарафово и Бургас.
В Бургас между наводнените държавни сгради са тези на общината и областната администрация, митницата, няколко детски градини в к-с Славейков.
Бедстващи хора обаче няма. Затова пък има десетки аварирали коли, като най-критични са улиците около гарата и пристанището. Наводнен е и подлеза на Операта.

„Това са най-проблемните места, знаем си ги, работим по отводняването“, каза още комисар Василев.

От общината пък казаха, че няма опасност за 50-те туристи, останали блокирани на острова. Те обаче ще изчакат докато бъде организирано връщането им обратно в Бургас.

Дъжд продължава да вали и в момента в Бургас, той ту намалява, ту се усилва.

Около 14 ч. валежът отново се превърна в порой.

От общината предупреждават гражданите да не излизат навън, ако не им се налага спешно.
ВИДЕО! Вижте как старец се гмурна с шнорхел на улицата до наводнената гара в Бургас

Е, за наденицата ви утепах!

Начало на предизборната кампания за парламент, 2014г.

Пловдив осъмна с плакати срещу Бареков

Тази сутрин феновете на "Ботев" Пловдив проведоха акция срещу Николай Бареков.

През нощта феновете разположиха на централни места в града трансперанти срещу новият политик, които гласят :

"Барека,Юда, Брут - правени са по един калъп", "Пловдив не търпи еничари", "Бареков изчезни", "Барека за пари и вярата смени","Не си желан в Пловдив!".

Тези хора откриха себе си в галерията!

Приликата е доста голяма, наистина.


































































Циркът да започне сега!

Днес е официалното начало на предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 5 октомври.
Цял месец ще се наслушаме на лъжи и пълни глупости. От 200.000 нови работни места(БСП) до 1 милион (Бареков). Ще чуем, че Меркел ще ни помага ако си изберем Бойко, за циганските резервати от патриотите на Валери Симеонов.
Няма да ни липсват нито Делян Пеевски(водач на 2 листи на ДПС),  нито бате Бойко, а и старите лица от БСП са пак на линия. Тук ще е и новият политик Бареков, който обещава всичко като на циганска сватба. Очаквам скоро да обещае и 5-месечна бременност за българските жени.

Общо взето ще бъде весело!

Не знам само как ще поемем толкова обещания!  

Пак бедствено положение след дъжда

Бедствено положение е обявено в град Берковица заради обилните валежи и приливна вълна
от местната река.

Кметът на града Димитранка Каменова съобщи за БНР, че има бедстващи хора. За справяне със ситуацията е създаден кризисен щаб и е въведен в действие областния план за защита при бедствия.

Започват леко да се нормализират нещата, но все още вълната, която дойде като приливна
вълна от Балкана, е доста голяма. Имаме хора, които са бедстващи. Имаме един цял квартал, който е без ток. Имаме една къща към настоящия момент, която е вече срутена, така че е тежко положението в град Берковица.

Кметът на Берковица съобщи още, че общината има готовност да помогне на хората с дрехи и топла храна.

За съжаление наводнени са много жилищни сгради, мазета, бяха наводнени много улици в град Берковица. Към момента се работи по 120 сигнала за наводнени къщи дворове, за момента не е постъпвала информация за пострадали и загинали хора. Евакуирани с 7 човека от жилищни сгради в град Берковица, каза главният оперативен дежурен в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" инспектор Красимир Запрянов даде подробности за обстановката в град Берковица.

Вижте най-опасните пътища до училище

Вижте през какви трудности минават много деца по света всеки ден, за да получат елементарно образование. Сега след 15 септември може да го покажете и на вашите деца ако не им се ходи до училище.













































































































































Само няколко души в държавата говорят помежду си със свръхсекретни телефони

Няколко души в държавата говорят помежду си със свръхсекретни телефони с максимална
степен на защита от хакери и подслушване, разказаха запознати с устройството.

Докато са на тази слушалка, първите мъже не могат да бъдат локализирани чрез клетка къде са. Тайната връзка е била изградена по времето на тройната коалиция.
В списъка първоначално били само премиерът, президентът, вицепрезидентът, председателят на парламента, главният прокурор, министърът на вътрешните работи, шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Дори директорът на ДАНС не разполага с подобен телефон,

нито вицепремиерите. Впоследствие били поръчани още подобни устройства, като мрежата е била разширена.

Всеки от виповете е получил телефон, с който може да говори само с хора от тази група. Разговор с обикновени джиесеми не може да се проведе. Когато приключи мандатът на съответния държавник, той трябва да върне устройството отново във вътрешното министерство.

Всеки подписва и декларация, че няма да връчва специалния си мобилен на друг човек, нито ще го оставя без надзор.

ВИП телефоните са сателитни и са доставени след специална секретна обществена поръчка от САЩ. Първоначалната цена е била около 500 хиляди лв. Впоследствие са дадени още горе-долу толкова. С подобни сателитни устройства разполагат политиците от развитите страни. По правило американците ги продавали само на държавни институции и силови структури, за да не попадат в ръцете на престъпни групировки.

На тази дата: 5.9.1972г. На Олимпиадата в Мюнхен радикална палестинска организация убива 11 спортисти от Израел

5.9.1972 г. радикална палестинска организация извършва терористичен акт на Олимпиадата в Мюнхен. По време на 20-те Летни олимпийски игри терористи взимат в плен и убиват 11 спортисти от Израел.

В 4.10 ч. осем терористи от групировката „Черният септември” нахлуват в резиденцията на израелската делегация в Олимпийското село, разстрелват на място двама спортисти и взимат девет души за заложници. Палестинците искат освобождаването на членове на Организацията за освобождение на Палестина от израелски и западноевропейски затвори.

Правителството на Голда Меир отказва да изпълни условията. Полицията се опитва да проведе спасителна операция, но от самото си начало тя е обречена на неуспех, като на първо място е некомпетентността на лицата, отговорни за преговорите и освобождаването. В операцията са задействани редовни полицейски патрули в Мюнхен, тъй като по онова време все още не съществуват специални отряди, подготвени за действие в подобни извънредни ситуации.

Жертви на терористичният акт стават 11 членове на сборния израелски олимпийски отбор (четирима треньори, двама съдии и петима състезатели). Терористите губят в престрелката петима души, останалите трима са арестувани от полицията.

В утрото след трагедията се състои панихида в памет на загиналите израелци. Игрите продължават, но предсрочно ги напускат спортисти от Алжир, Холандия, Филипините и САЩ. Заминава си и делегацията на Египет, тъй като се страхува от възможно отмъщение.

Израелското разузнаване „Мосад”, изпълнявайки специална задача на своя премиер, започва издирване на организаторите на мюнхенския терористичен акт - операция „Божият гняв”. Прието е решение за физическо унищожаване на 13 лица, пряко или косвено съпричастни към подготовката и вземане на заложниците. В операциите взема участие и бъдещият израелски премиер Ехуд Барак.

Вицове, септември 2014г.

Магазин на Адидас в Амстердам, Холандия

СмЕх

Когато ти казват:”Ти си най-добрият!”, разбираш, че някъде е било проведено състезание.
***

Купих си кола с десен волан. Колата е супер, всичко си има... само един проблем имам... когато плювам през прозореца, все уцелвам жената.
***

Северозападна мъдрост за мъжа и жената гласи:
Жена и кола са на късмет.
Мъж и куче как си ги научиш
***

-Къде сте роден?
-Пишете Казахстан.
-По-точно?
-Всички пишат Казахстан.
-Бе ти ли ще ме учиш, бе, казвай!
-Кармакгулсийски район, Кизилбурдинска област, село Яндингулкурган.
-Така и ще запишем-Казахстан
***

Карам колата си по добре от Вас,мъже!!! Вие не можете да минете на ръчна и метър,а аз минах 11 километра!!!
***
Интересна работа-като си тръгват гости, все казват:"Нещо да не забравихме?", а като си тръгват роднини, питат:"Всичко ли взехме?".
***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 4 септември 2014 г.

Куче изяде 43 чорапа

Датски дог изяде 43 чорапа, но му стана лошо и трябваше да го заведат на ветеринар, съобщи Асошиейтед прес.
Именно ветеринарят видял на рентгеновата снимка, че стомахът на тригодишния дог е пълен с чужд материал. След почти двучасова интервенция се разбрало, че това са чорапи – 43 на брой.
Д-р Ашли Магий казва, че случаят от февруари е най-странният в историята на клиниката им. Затова и са кандидатствали с него, заедно с рентгеновите снимки, в ежегодния конкурс на сп. “Ветеринарна практика“.

Датският дог е тазгодишният победител.

Бойко към Драгомир Стойнев: Не заеквай...

"Не лъжи, Стойнев... Не заеквай, Стойнев, кажи по "Южен поток" кои търгове сме провели?"
Тези думи на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов вчера в студиото на БНТ, отправени към  бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, предизвикаха множество коментари в медиите и социалните мрежи. Борисов на няколко пъти репликира по подобен начин бившия икономически министър.
Ден по-късно Борисов все пак обясни поведението си:
"Извинявам му се, че вчера избухнах така, но това е както в приказката с Пинокио –
някой като лъже, много и му пораства носът. Никога не съм се присмивал и не бих се присмял на някой, ако има нещо, което не си харесва. Но той говори много гладко и хубаво, като започне да лъже, тогава започва да се притеснява. Извинявам му се 100 пъти, ако съм го обидил, но не може на всяка втора дума той да споменава Бойко Борисов и да лъже”, обясни Борисов. По думите му, Стойнев е излъгал, че БСП са искали да строят АЕЦ „Белене”.
ВИДЕО от разговора може да видите тук:http://bnt.bg/part-of-show/miliardi-za-energetikata

Кристалина Георгиева няма да е зам.-председател на ЕК

Кристалина Георгиева ще бъде комисар по данъчната политика и борбата с измамите в ЕС и
няма да заеме зам.-председателски пост в Еврокомисията въпреки очакванията, съобщи базираното в Брюксел електронно издание Юрактив, което твърди, че разполага с органиграма на новата ЕК с дата 2 септември.
"България може да се смята за жертва на късното включване в състезанието на полската кандидатка Елжбета Бьенковска", пише изданието. Полякинята става зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета и финансовия контрол - пост, който се смяташе възможен за амбициите на България, след като Кристалина Георгиева не успя да се пребори с италианката Федерика Могерини за върховен представител по външната политика и сигурността. Върховният представител по външната политика по право е и зам.-председател на ЕК. 50-годишната Бьенковска е министър на регионалното развитие от 2007 г. в правителството на Доналд Туск.
Новата Еврокомисия ще има шестима заместник-председатели. Освен от Полша и Италия те са от Естония, Латвия, Словения и Холандия. Разочарована е и Румъния, която очакваше да получи поста регионална политика, където са съсредоточени големите фондове за развитие. Нейната представителка Корина Крецу заема досегашното място на Кристалина Георгиева като комисар по хуманитарната помощ. В момента Румъния държи земеделската политика на ЕС чрез Дачан Чолош, който управлява най-големите фондове на съюза.

Плакатите на Бойко проговарят

ГЕРБ ще се яви на изборите с интерактивни плакати, от които директно ще е възможно да
бъде чут гласът на Бойко Борисов. Това стана ясно от брифинга на зам.-шефа на партията Цветан Цветанов. От неговите думи се разбра, че всеки ще може да доближи телефона си до плакат на ГЕРБ, да сканира плаката и ако има подходящото приложение, от него ще се чуват думите от някоя от публичните изяви на Борисов.

Истината за 5 от големите световни чудеса

Някога да сте посещавали невероятна забележителност в екзотична страна и да сте се чудели как е построена? Информационната табела просто изброява няколко безполезни дати, а гидът изстрелва куп жаргонни фрази, но вас ви интересуват други неща. Тук разкривам находчивия дизайн на 10 от най-величествените строежи в света и слабоизвестните факти, които лежат скрити в техните дълбини.
1. Тадж Махал, Агра, Индия
Легендата разказва, че моголският владетел Шах Джахан заповядал да отрежат ръцете на строителите на Тадж Махал след завършването му, за да не могат никога повече да построят нещо толкова красиво, въпреки че историята не е подкрепена с писмени свидетелства. Елегантността на мавзолея се дължи на умното му проектиране. За да накара Тадж Махал да изглежда абсолютно прав, гледан от земята, архитектът решил минаретата да са леко наклонени настрани, което освен това гарантирало, че в случай на земетресение те ще паднат далеч от безценния купол на мавзолея.
Посетете го: Стигнете до Агра с влак от Делхи (около 2 часа). Входящите номера са ограничени, затова купете билети предишния ден от офиса на „Археологически проучвания – Индия“, известен на шофьорите на рикши като „Тадж Махал офис“. Мавзолеят е затворен в петък.
2. „Бурж Халифа“, Дубай, ОАЕ
Строежът на ефирната кула в Арабската пустиня струва 1,5 млрд. долара. Със своя ръст от 828 м (представете си Айфеловата кула, умножена по 2,5) „Бурж Халифа“ е най-високата сграда в света. За да устои на силните ветрове и земетресенията, супернебостъргачът е изграден с „контрафорсно ядро“ - три крила, разположени на 120 градуса едно спрямо друго и закрепени около централно ядро. Всяко крило поддържа останалите, така че когато вятърът духа върху две от крилата, третото се съпротивлява на натиска.
Посетете я: „Бурж Халифа“ е в центъра на Дубай. Купете си билети за наблюдателната площадка от офиса на долното ниво на Мол „Дубай“.





3. Моаите, Великденски остров (Рапа Нуи), Полинезия

Една от теориите за древните статуи гласи, че са виновни за загиването на островитяните. Транспортирането на огромните каменни лица върху трупи най-вероятно е причинило опустошаването на горите, а без дървета почвата ерозира, което може би е довело до лоши реколти, глад, война и канибализъм. Сателитни снимки на Великденския остров, направени през 2005 г. обаче, показват, че от каменоломната, където са дялани загадъчните 10-метрови статуи, тръгват черни пътища. Така че е възможно малки екипи да са премествали моаите, като са връзвали въжета около главите на статуите и са ги приплъзвали по пътя.
Посетете ги: „ЛАН Еърлайнс“ е единствената авиокомпания, която обслужва Рапа Нуи. Резервациите за полетите често се дублират, така че препотвърдете билета си два дни преди тръгване.
4. Стоунхендж, Англия
Извънземни, друиди и всички по средата са били предлагани като вероятни строители на Стоунхендж. Но защо е построен? Скорошни открития навеждат на мисълта, че е бил изграден за отбелязване на зимното, а не на лятното слънцестоене, както се смяташе досега. Повечето от паметниците в района са подравнени по залеза и изгрева на зимното слънцестоене, а датирането на свински зъби в близките поселища разкрива, че на този ден се е яло повече свинско, вероятно за да бъда отпразнуван фактът, че дните започват да нарастват.
А как е построен Стоунхендж? Около 2600 г. пр. Хр. сините камъни най-вероятно са били транспортирани на речни салове от Пресели Хилс в Западен Уелс. Радиоактивното датиране доказва, че не са могли да бъдат довлечени в долината Салисбъри от глетчери преди 40 000 години, както се приемаше някога. На мястото на строежа основата на всеки камък е била поставена в яма с помощта на лост, а хоризонталните трегери са били издигнати на днешната им позиция по скеле.
Посетете го: Карайте до Стоунхендж от Лондон (под 2 часа) или вземете автобуса от Салисбъри (около 40 минути).
5. Великата китайска стена, Китай
Великата китайска стена първоначално е изградена от камъни и кал, но през 16-и век император Жяжинг я превръща в страховит фортификационен дракон. Милиони работници са привлечени от армията или са принудени да се запишат, и работят денонощно за удължаването на Стената и построяването на фортовете. Летописите твърдят, че една 3-километрова отсечка е завършена за 600 дни от само 3000 мъже. Въпреки честите твърдения, че Стената е единственият направен от човека обект, който се вижда от космоса, всъщност тя може да бъде забелязана само с як обектив от ниска околоземна орбита.
Посетете я: Много части от Стената могат да бъдат посетени. За Бадалинг вземете автобус номер 919 от старата порта „Дешенгмен“ в Пекин, на около 500 метра източно от метростанция „Жишуитан“. От площад „Тянанмън“ тръгват туристически автобуси. Секциите Симатай и Жъншанлинг предлагат нетолкова туристическо изживяване.