събота, 13 септември 2014 г.

Путин за новите санкции

Новите санкции могат могат да означават срив на мирния процес в Украйна. С такъв
заплашителен намек към Европейския съюз (ЕС) и САЩ се обърна в разговор с журналисти президентът на Руската федерация (РФ) Владимир Путин по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в столицата на Таджикистан Душанбе.

Скандалния остър коментар на руския държавен глава цитира вестник „Коммерсантъ“, според който става дума за „пик на световната политика“. Според изданието, след „вялата“ среща на върха, Путин изведнъж говори цели два часа насаме с президента на Иран Хасан Роухани, след което го изпраща до колата и веднага се насочва към журналисти.

Путин отказа да разбере защо Западът активира нов пакет санкции, след като неговият план от седем точки за деескалиране на ситуацията в Донецка и Луганска област „проработи“.„Що касае санкциите, които бяха въведени, това беше странничко на този като цяло странен фон“, заяви Путин.

Парадокласно, но руският президент има „любима“ санкция на ЕС и САЩ, която касае забраната за влизане на териториите им от страна на руски чиновници и законодатели. Според него е добре за чиновниците и депутатите от РФ да се съсредоточат повече на срещите с народа и своите избиратели, а не „да си топлят шкембета по чуждестранни курорти“. „Аз приветствам това! По-малко ще пътуват длъжностните ни лица, а ще се занимават с текущите дела. Същото касае и депутатите на Държавната дума - те трябва по-често да се срещат с избирателите“, отсече Путин.

След това обаче на него му беше достатъчно едно име от „черния списък“ на ЕС. „Напразно наградиха със санкция премиера на Луганска народна република. По молба на европейски преговорчици, в преговорите за мирно уреждане на конфликта вземаше участие премиерът на ЛНР и бе подложен на санкции. Това какво е, опит да се срине мирният процес?“, удари „челно“ Путин, защитавайки подконтролното ръководство на сепаратистите.

„Може би, на някой не му харесва, че процесът тrъгна по мирния сценарий?“, изведнъж продължи с „контраатаката“ Владимир Путин. „Предприемат се стъпки, които де факто са насочени към срив на мирния процес! Защо?!“, възмути се руският президент.

Според него, може би, „Украйна в тази ситуация не интересува никой“ и е „използвана“ от организациите като Североатлантическия алианс. „Може би, на някой му трябва инструмент за разклащане на международните отношения? Украйна е използвана като заложник...Някои участници на международните отношения, може би, желаят да реанимират НАТО...“

„Може би, не толкова като военна организация, а и като ключов източник за натиск на Съединените щати върху своите сателити?! Да поплаши някой с външна заплаха?“, развика се на Запада Путин.

Според него правителството на Дмитрий Медведев „трябва да помисли върху новите (контра) санкции, които ако се прилагат, то само за това да си създадем по-добри условия за самите нас“. „Ако говорим за продоволствието, то минуси имаше, но те са минимални...“, каза той за ефекта от ембаргото на селскостопанската и хранителна продукция от ЕС и САЩ.

„Но повече нашият отговор ще се използва за развитието на селското стопанство, за да освободим пазар от западните производители, които добре си заеха нашия пазар, а в същото време се ползват от подкрепа, със субсидиране в доста по-големи обеми от нашите производители на стоки...“, каза Путин.

Къща над пропаст

Австралийската компания „Modscape“ специализирана в изграждането на болници направи потресаващ проект на 5-етажна къща надвиснала над пропаст.












Пророчествата на Солженицин за Новорусия

Веднага след като баварският политик Петер Гаувайлер занесе в Москва писмо на великия
писател Солженицин от 1991 г., в което се обявява за присъединяването на Новорусия - източните райони на днешна Украйна, към Русия, открихме още негови пророчества по същато тема. Предлагам ви материал публикуван в Дойче веле на 3 април тази година.

Александър Солженицин, руският пророк и моралист, със сигурност би проявил разбиране за осъществената от Путин анексия на Крим, пише Керстин Холм на страниците на "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Вечният дисидент и патриот не би окачествил това действие като неоимпериалистически акт, а по-скоро като "консолидация на изконното", тоест - сливане на територии, които така или иначе са едно цяло.

Солженицин е всъщност изолационист - той смята, че народът му е "исторически преуморен", поради което е твърдо против разхитителните ангажименти в Северен Кавказ, например. Той определя съдбовните региони Кавказ и Централна Азия като "мекото шкембе" на Русия, в което страната лесно може да си докара "сериозно хронично заболяване". Но традиционните руски заселнически земи - от Северен Казахстан през Източна и Южна Украйна до Одеса - Солженицин разглежда като легитимни руски територии, в които болшевишките авантюристи произволно са прокарали нови граници, за да повишат поносимостта към Съветския съюз у елитите в новите републики. Нещо повече - Солженицин разглежда Крим като "естествена южна граница на Русия", пише в тази връзка и "Нойе Цюрхер цайтунг".

Моделът на Солженицин

Политическо-моралисткото завещание на Солженицин се състои в това, че той, особено в последните години от живота си, обявява "опазването" на сливащия се народ като най-важната държавническа цел на Русия. Преследваният от КГБ хронист на ГУЛАГ е консервативен, което се дължи на изживените от него лични катастрофи. Носталгията по царизма му е чужда, отношението му към политиците е несантиментално. Той смята последния цар Николай II за особено некомпетентен, поради което е на мнение, че идеализирането му като мъченик е най-малкото нередно и кичозно. Държавниците, както подчертава Солженицин многократно, трябва да бъдат оценявани по тяхната политическа дейност, а не според личността им. Залезът на царската империя е според него катастрофа "само" поради факта, че бликналата покрай този процес революционна енергия погубва току-що зародилите се структури на местното самоуправление. А именно то - според Солженицин, е един от най-важните елементи на истинската демокрация.

Начинът на мислене на Солженицин може да бъде разбран само от този, който гледа на света не като на шахматна дъска, а като на кълбо от проблеми, от което кълбо разумният човек подбира най-малкото зло, за да предотврати най-голямото. Отраженията на пазарната икономика, които карат незрелите му сънародници да тичат след "златния милиард", са според писателя разрушителни. Солженицин застъпва тази теза чак до смъртта си през 2008 година.

Русия е бедна империя. Там масово благосъстояние не може да има - най-малкото заради свръхголемината на тази страна. Солженицин, за когото благото на човечеството зависи изцяло от способността му да се самоограничава, никога не е криел, че не вижда нищо благословено в гръмко проповядваните от Запада човешки права, при положение, че спазването и гарантирането им води паралелно и до разтоварване от задължения. Либералната идеология, която кара хората да вярват, че имат правото да се обогатяват, води в руския контекст до нещо фатално: клептокрацията на онези, които се отличават със способността да се налагат.

Солженицин не отхвърля и насилието, ако чрез него може да се предотврати анархията и саморазрушението на обществото. Негов любим герой е министър-председателят на последния цар - Пьотр Столипин, който системно насърчава самоинициативата на селяните и същевременно разпорежда обесването на хиляди революционери. В негова чест бесилката се сдобива с ново име - наричат я "столипинска вратовръзка".

Солженицин не е привърженик на западната система, в рамките на която отделният човек явно може да прави каквото му харесва. Той предпочита модела, при който е налице ясно и справедливо разпределение на свободите и задълженията. Затова и през 2006-та Солженицин застава на страната на руския патриарх Кирил, който подлага на критики западната култура с аргумента, че съблюдаването на правата и желанията на отделния човек не бива да вреди нито на родината, нито на религиозните или националните чувства на останалите.

Солженицин и аскетизмът

Солженицин е праруски патриот и поради това, че определя аскетичния начин на живот, на който са обречени повечето руснаци, като един вид достойно за подражание свойство. Той е щастлив, че сънародниците му не са част от "златния милиард" и съответно отричат западния секуларизъм. В това отношение Солженицин играе ролята на поддръжник на църквата, макар да критикува нейните потиснически структури и да не си прави никакви илюзии по отношение на корупционните ѝ проблеми.

Солженицин, който прекарва няколко години в лагери за принудителен труд, а впоследствие е лишен от гражданство и живее 17 години в Америка, е убеден, че западната цивилизация и най-вече НАТО затягат все повече примката около Русия. В неговите очи това представлява заплаха и за християнската цивилизация, чийто смисъл той вижда в способността за самоограничение. В същото време писателят предрича, че вследствие на "свиването" на руското население в недалечно бъдеще културата на страната може да добие главно ислямски или дори китайски облик. Солженицин приветства политиката на Путин за сближаване с мюсюлманския свят и с Китай и я определя като далновидна. Може би именно затова възпитаникът на КГБ Путин прощава на Солженицин всички негови изказвания, в които той си позволява да клейми новата власт на тайните служби като човеконенавистна и пагубна.

11 годишния Джеймс Лайнингър - най-документирания случай на Прераждане! Видео

Джеймс Лайнингър изглежда и се държи като другите 11 годишни деца, но под палавия му
характер лежи една дълбока душа. Той си спомня в детайли предишното си семейство, Втората Световна война, колегите си от Еър Форс (военновъздушните сили на САЩ), детайли от улучването и свалянето на самолета му.

Той е обявен за най-документирания случай на прераждане за всички времена.
Това малко момче е способно да разкаже над 50 спомена от "живота на някой друг", а друг би казал -- неговия собствен живот преди този. Семейството на пилота от Втората Световна война вярва, че това е техния прероден брат, основавайки се на спомените на детето. Историята на момчето е толкова завладяваща, че бива публикувана в книга наречена "Soul Survivor".

В подкрепа на думите на момчето - превод на личния разказ на г-н Уолдън Уелч, известен американски астролог и член на "Фондация Едгар Кейси", във времето, когато е бил помолен да изследва астрологично връзката между пилота от Втората Световна война и 11 годишния Джеймс Лайнингър за да докаже или да обори твърденията за прераждане.

ВИДЕО




Местан при Ердоган в Анкара

Президентът Реджеп Тайип Ердоган прие вчера лидера на ДПС Лютви Местан, съобщиха от
пресофиса на турския държавен глава.

Срещата се е състояла в президентския дворец Чанкая в Анкара.

Пресофисът на Ердоган обаче не уточнява за какво се е говорило на срещата.

На тази дата: 13.9.1651г. Дворцовата стража удушава Кьосем Султан- най-влиятелната жена в историята на Османската империя

На 13 септември 1651 г. стражата в султанския дворец в Истанбул удушава с въже Кьосем
Султан – най-влиятелната жена в историята на Османската империя, която управлява самостоятелно два пъти: от 1623 до 1632 г. и от 1648 до 1651 г. като Валиде султан на синовете си Мурад IV и Ибрахим I и на внука си Мехмед ІV.
Най-влиятелната жена в Османската империя

Кьосем е родена около 1582 (или 1589) г. с името Анастасия на островТинос, дъщеря е на гръцки или български християнски свещеник. Попаднала в харема на султан Ахмед I, тя става негова любима наложница. След смъртта му през 1617 г., Кьосем е преместена в Стария дворец, където са пращани жените на покойните султани.

През 1623 г. обаче Кьосем се завръща като валиде султан на сина си Мурад IV (1623-1640). Поради непълнолетието му Кьосем валиде султан започва и да управлява самостоятелно като негов единствен регент до навършване на пълнолетието му през 1632 г. Така тя остава в историята като единствената жена, управлявала официално и самостоятелно една ислямска империя.

През по-голямата част от властването на Мурад IV Кьосем валиде султан се намесва ефективно в управлението на Османската империя, като лично присъства на заседанията на Дивана дори и след като официално освобождава регентското си място.

Мурад IV, който приживе забранява алкохола, умира през 1640 г. от цироза на черния дроб. След смъртта му на престола се възкачва малоумният му брат Ибрахим I, който поради менталните си проблеми не може да управлява самостоятелно огромната империя. Това дава възможност на Кьосем да продължи да диктува политиката в Османската империя.

Ибрахим I обаче е убит вследствие на заговор, начело на който застава Главният мюфтия (според едно предание заговорът е извършен в отговор на заповедта на султана всичките му 280 наложници от харема да бъдат издавени).

След убийството на сина й Кьосем изпреварва събитията и провъзгласява за султан внука си Мехмед IV, като го представя пред везирите на Големия Диван с думите:"Ето го! Вижте какво можете да направите с него!". И този път Кьосем се обявява за единствен регент на малолетния султан и като такава тя управлява от 1648 до 1651 г. Според други сведения едновременно с нея е валиде и султанската майка Хатидже Турхан.

Най-голям враг на Кьосем се оказва Хатидже Турхан. Тя заповядва да убият Кьосем, след като разбира, че възнамерява да отстрани Мехмед от престола и да го замени с друг от внуците си.

Малко история за титлата „Валиде”

До първия османски халиф Селим I (1512-1520), който отнел „знамето на пророка" от египетските мамелюци и го отнесъл в Истанбул, титлата носена от майката на владетеля е согдианската титла „хатун", а от Сюлейман Великолепни насетне е въведена за майка му Айше Хафса Султан (кримска татарка) новата титла Валиде султан.

Титлата Валиде султан е еквивалент на западната „кралица-майка” и източната „царица-майка” или по-точно на „императрица-майка”. Позицията на Валиде султан е втората по важност в османската йерархия след тази на самия султан.

Като майка на султана (според ислямската традиция „майчиното право е Божие право") Валиде султан упражнява огромно влияние върху управлението на Османската империя.

През 17-ти век възкачването на редица неспособни или невръстни султани е причина за съсредоточаването на властта в ръцете на Валиде султанката, поради което този период от историята на Османската империя често се нарича „Султанат на жените”.

Насетне като "валидета" се изявяват почти само 22 европейки, като първата е известната Хюррем султан.

Вицове, септември 2014г.

В Япония живеят над 50 000 столетници

СмЕх

Първи закон на лекаря от "Бърза помощ" :Колкото по-късно пристигнеш.....толкова по-точна е диагнозата....
***

Искам да си намеря мъж,който да ми помага в домакинството...и да върши всичко сам!!!
***

Отишли двама сърби на корида в Испания. Както си гледали коридата единият паднал на арената. Бикът го подгонил и той започнал да бяга.
Тогава другият се провикнал от трибуната:
- Брате Зоране, не можеш бега толкова бръже щото ще добиеш инфаркт!
-А ти що искаш да добием, теле ли?
***

И в района на Фукушима настъпи Есен.
Птиците пожълтяха, дърветата отлетяха на юг...
***

СЪОБЩЕНИЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА
Скъпи родители обръщайте повече внимание на децата си през почивните дни
В понеделник сутрин си викат НАЗДРАВЕ с чая
***

- Скъпи, нали очите ми са сини като небето?
- Ъхъ...
- И устните ми са алени като рози?
- Ъхъ...
- Колко обичам когато ми говориш такива нежни, поетични неща!
***

Ако съпругът ви хърка шумно, бавно завъртете главата му, докато щракне
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 12 септември 2014 г.

Едуард Сноудън разкри голяма тайна на НАСА! Слънчеви експлозии ще убият милиони!

Ще оцелее само елитът

Разкрита е голямата тайна, която ЦРУ крие 14 години. След серия слънчеви експлозии с кодово име „killshot“ съвсем скоро ще измрат милиони. Това твърди Едуард Сноудън, цитиран от mkd-news.com. В момента бившият служител на агенцията се намира в Русия.
Документите, обявени oт бившия служител на ЦРУ, твърдят, че още преди 14 години неговите колеги знаели, че природните катаклизми са неизбежни. Като част от работата били възложени няколко проекта на НАСА, които доказали, че ужасяващите слънчеви експлозии ще предизвикат срив на електрониката, ще настъпи недостиг на вода и храна, а достъп до природните ресурси ще имат само държавите от елита, които ще могат да преживеят всичко. Благодарение на специални обекти и техника, създадена по времето на Студената война, "богоизбраните" щели да са способни да издържат дори ядрена атака.

Над 4000 заявления за гласуване от Турция са подадени от един IP – адрес

ЦИК установи, че много от заявленията за гласуване, подадени от Турция, са изпратени от
един и същи ай пи адрес.

Съмнителните заявления са над 4000, колкото са необходими за откриването на 100 секции. Засечени са два случая, при които 1000 заявления са с един и същи ай пи номер, както и други 10 случая, в които с идентичен номер са над 100 заявления. Данните породиха съмнения, че документите са пуснати от един и същ компютър.

Случаят предизвика бурни дебати сред членовете на ЦИК. Във вторник вечерта те проведоха среща с компютърните специалисти на „Информационно обслужване“, фирмата, която ще обработва протоколите от предстоящите парламентарни избори. Според експертите повторението на адреси не е необичайно, тъй като една фирма може да обслужва много населени места и всички те да са с един и същ ай пи номер. Те са на мнение, че трудно може да се установи по безспорен начин дали става дума за един и същ компютър.

Според разпоредбите на Изборния кодекс заявлението за гласуване извън страната трябва да е подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. Другата възможност е чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК.

Членът на ЦИК Ивайло Ивков от квотата на Синята коалиция предложи да се изпрати писмо до Комисията за защита на личните данни, която да поиска проверка по случая от ДАНС и прокуратурата. Подкрепиха го само представителите на ГЕРБ.

Хората на БСП и ДПС в комисията са на мнение, че няма основание за подобни действия, като се позоваха на мнението на IT специалистите от „Информационно обслужване“. Тезата им е, че щом нещо не е изрично забранено, то не подлежи на ограничения, какъвто е случаят с подаването на заявления от един и същ ай пи адрес. Кодексът не съдържа такава забрана. В крайна сметка ЦИК отхвърли предложението за допълнителна проверка по случая и реши да не публикува информацията на сайта си.

На тази дата: 12.9.1943г. се провежда „Операция Дъб”, в която освобождават Мусолини

12.9.1943 г. проведена е „Операция Дъб”, в която намиращият се под стража италиански
диктатор Бенито Мусолини е освободен. Немски парашутисти-десантчици начело с оберщурмбанфюрер от СС Ото Скорцени се приземяват в района на планинския връх Гран Сассо, североизточно от Рим, и щурмуват хотел „Кампо Императоре”, където се намира сваления от власт и арестуван Мусолини.

Диктаторът е освободен само за четири минути без нито един изстрел. Успехът на операцията носи световна слава на Скорцени и орден Рицарски кръст.Задачата по изпълнение на мисията е поставена лично от Адолф Хитлер, който силно желае да освободи най-близкия си съюзник. Фюрерът възлага задачата на командващия парашутно-десантните войски генерал-полковник Курт Щудент, а изпълнението е поверено на най-видния диверсант на Райха Ото Скорцени.

Хитлер не случайно одобрява избора на Ото Скорцени - той също е от австрийски произход, атлетичен и висок като истински ариец, с 14 рани от дуели с шпаги от студентските години, притежаващ бистър и жив ум, хитър, смел и добре подкован идеологически. Девизът му е операциите да се провеждат с минимум сили, минимум загуби и максимум резултат.

Първоначално откриването на мястото, където е скрит Мусолини, е затруднено. Първият получен сигнал е от любовно писмо на войник до любимата си от остров Понца. Срочното проучване сочи, че е преместен на остров Магдалена, близо до източния бряг на Сардиния. Скорцени мълниеносно пристига там, маскиран като моряк. Преструвайки се, че е пиян, той се обзалага, че Мусолини е мъртъв и така един готвач, спечелвайки баса, показва къде се намира той.

Хитлер вярва на информацията, подадена от Скорцени и отменя навлизането на войски на остров Елба, където се е предполагало, че се намира Мусолини. Фюрерът дава пълни права на Скорцени да действа и му заявява, че при провал няма да може да го защити, тъй като Германия и Италия официално са съюзници.

Междувременно става ясно, че Мусолини отново е преместен и търсенето продължава.
Получава се шифрована информация за засилена охрана в подножието на връх Гран Сасо. Уточнява се мястото - новопостроеният хотел „Кампо Императоре”. До там може да се стигне единствено с лифт. Мястото е трудно достъпно и лесно за отбрана.

На 8 септември в полунощ националното италианско радио съобщава, че Италия е капитулирала пред съюзниците и Германия започва бойни действия срещу нея. Това променя ситуацията, тъй като охраната на Мусолини ще посрещне командосите на Скорцени като врагове. Независимо от това операцията започва на 12 септември 1943 г. с 12 безмоторни самолета. В същото време се провежда земен десант със задача да се придвижат с лифта и овладеят положението - убити са двама души, обслужващи лифта. Мусолини е откаран отначало в Рим, след това е прехвърлен в Берлин.

Вицове, септември 2014г.

СмЕх

Ако вкъщи нямате найлонова торбичка, пълна с други найлонови торбички, значи не сте никакви българи!
***

Санитар, къде ме карате?
- В моргата.
- Но аз още не съм умрял!
- Е, ние още не сме стигнали...
***

Близо до нас отвориха нова кръчма с домашна атмосфера. След като ти сервира ракията и салатата, сервитьорката започва да се заяжда и да мрънка.
***

Едно време ментата се пиеше с мастика, водка, джин, а сега я пием с глог и валериан.
***

Български фармацевт с двадесетгодишен стаж, при посещение в Египет, случайно разчел текст от 26-ти век пр.н.е.
***

Две мишки ядат кинолента на "Отнесени от вихъра". Едната пита другата:
- Как е, бива ли?
- Книгата ми хареса повече...
***

Народно поверие: ако около един мъж се навъртат много жени - това е на пари.
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Кунева бойкотира конгреса на Реформаторите

"Движение България на гражданите" (ДБГ) на Меглена Кунева ще бойкотира националния
конгрес на Реформаторския блок, на който трябва да бъде избран председател на десния съюз.

Очакваше се през уикенда на конгреса Радан Кънев да бъде избран за председател на РБ.

Ръководството на ДБГ обаче е взело решение да не участва. Мотивите за отказа са както тежката предизборна кампания, както и настояването на ДБГ конгресът да бъде проведен след вота.
Идеята за лидер на блока даде ДБГ след като председателят на партията Меглена Кунева не влезе в Европарламента, въпреки че беше водач на листата за европейските избори през май. Тя беше изместена от кандидата на ДСБ Светослав Малинов с възможността за пренареждане на листата с отбелязване на преференция.

Новите санкции срещу Русия от петък

Съветът на Европейския съюз ще въведе в действие новия пакет със санкции срещу Русия в петък.
Той бе одобрен от европейските правителства, но се реши влизането му в сила да се отложи с няколко дни, за да може да се направи оценка на спазването на примирието, сключено между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна. Наказателните мерки обаче може да бъдат отменени поетапно в зависимост от развитието на ситуацията в Източна Украйна.
Новите ограничения са насочени срещу руски държавни петролни компании и банки, предвиждат допълнителни ограничения върху стоките с двойна употреба и засягат още 23 лица в Русия, Украйна и Крим, на които няма да бъде позволено да влизат на територията на ЕС и да ползват авоарите си там.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че е необходимо незабавно да се пристъпи към въвеждане на нов пакет санкции срещу Русия от страна на ЕС.
Поне четири страни от ЕС обаче са поискали въпросът да бъде отложен за идната седмица. Директорът на ,руската Федерална данъчна служба Михаил Мишустин заяви, че санкциите на Запада няма да окажат влияние на постъпленията в руския бюджет, предаде РИА Новости.
„В краткосрочна перспектива санкциите няма да окажат сериозно въздействие върху приходите в бюджета. Но, взимайки под внимание външната несигурност, твърде рано е да се дават оценки в средна и дългосрочна перспектива”, заяви той.
САЩ и ЕС са на път да спрат операции за милиарди долари за разработване на петролни находища в Русия, извършвани от най-големите енергийни компании в света, в това число "Ексънмобайл" и "Бритиш петролиъм", предаде Ройтерс, като се позова на агенция Блумбърг.
Новите санкции ще преустановят сътрудничеството на САЩ и ЕС с Русия в търсенето на суров петрол в Арктика, в дълбоки води или в шистови формирования, са заявили трима американски представители, пожелали да запазят анонимност.
Когато ЕС въведе новите санкции срещу Русия, САЩ ще го последват със сходни мерки, в това число и забраната на износа на американско оборудване за специални проучвателни дейности, които руснаците не могат сами да извършат, защото нямат подобно оборудване, казали американските представители.

На 500-метрова маса ще празнуват в Пловдив победата за Европейска столица на културата

500-метрова трапеза ще се проточи по дължината на главната за купона организиран от
общината за победата на града в състезанието за Европейска столица на културата. Празникът е в събота и започва точно в 10 часа, когато на откритата сцена на пл. "Стефан Стамболов"  ще се качат състави от Пловдив, които ще пеят и танцуват за публиката. Сред тях са Държавната опера и ансамбъл "Тракия". В 12 часа всички пловдивчани, които са почели тържеството, ще се съберат около дългата маса и ще вдигнат тост с чаша вино за успех на най-мащабното събитие в българската култура, чийто домакин и организатор ще бъде Пловдив през 2019 г.

Духът на времето в рисунки

Никакви намеци. Просто красиви рисунки с дълбок смисъл.







































































"Ислямска държава" обяви война на "Туитър"

Джихадистите от "Ислямска държава", обявила халифат на обширни територии в Ирак и
Сирия, заплаши със саморазправа социалната мрежа "Туитър".

Недоволството на ислямистите избухна вследствие на това, че социалната мрежа напоследък взе да блокира техните акаунти, чрез които ИД пропагандира екстремизъм и публикува видеа с екзекуции. Чрез акаунт на дъщерната им организация "Завоеватели на Ерусалим" джихадистите призоваха да бъде атакувана централата на "Туитър" в Сан Франциско.

"Ръководството трябва да знае, че ако не прекрати действията си срещу нас, ще превърнем войната ни с него от виртуална в реална", се казва в едно от съобщенията.

В друго джихадистите предупреждават служителите на социалната мрежа: "Всеки служител на "Туитър" трябва да има предвид, че всеки момент на вратата на дома му може да го очаква убиец".

Царят: Излагаме се пред чужденците

Излагаме се пред света, боли ме като българин. Чужденци, които чуят, че една държава, която
връща нещо, после пак си го взима, ще си помислят, преди да инвестират у нас.

Това заяви вчера Симеон Сакскобургготски по повод решението на Софийския окръжен съд, с което Царска Бистрица е призната за държавна собственост.

Къде е Батко?

Ето го Батко
Във вторник осъствието на Батко от снимките на отрудените му партийци се наби на очи. "Къде е Бойко?", питаха се симпатизанти и обикновени любознателни люде. В сряда лидерът Борисов се появи в димитровградското село Странско. Без ботуши, без ръкавици, дори без анцуг. Явно на инспекция, не за работа.

Вижте кои медии колко пари взеха за изборите

Венелина Гочева събрира най-добър урожай от изборите засега. Вестниците „Труд“ и „24
часа“, на които тя официално е собственик, са лидери по най-много събрани пари за предизборна реклама за парламентарните избори и изпреварват дори големите телевизии Би Ти Ви и Нова ТВ, сочи анализът на Института за развитие на публичната среда.

Данните са към 10 септември и са твърде предварителни, защото точно сега тече процесът на сключване и обявяване на договорите.

Преднината на бившите ВАЦ-ове идва най-вече заради огромен договор,сключен с БСП – за 166 666,66 лева без ДДС. Благодарение на него „Труд“ (с гл. редактор Петьо Блъсков) и „24 часа“ събират общо 318 279 лева без ДДС.

Втори са bTV с 295 551 лв., а трети – Нова ТВ с 226 075 лв.  Най-големият рекламодател е БСП. До момента Столетницата е сключила договори за 430 286 лв. Следват „България без цензура“ – 262 107 лв. и ДПС – 193 451 лв.

Общата стойност на всички сключени договори до момента е 1 230 604 лв. В следващите дни сумата вероятно ще нарастне няколко пъти, защото много от партиите все още не са финализирали договорите.

Още за това кои медии са спазили закона и са обявили тарифите си и сключените договори, както изисква Изборният кодекс, можете да намерите в сайта „Отворен парламент“. Там е публикувани и интерактивна графика, която показват коя партия колко е дала на всяка медия.

На тази дата:11.9.2001г. са атентатите в САЩ, убили 2974 души!

Днес се навършват 13 години от атентатите на „Ал Кайда" в САЩ, причинили срутването на
двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк, разрушаването на част от Пентагона и падането на пътнически самолет край Шанксвил, Пенсилвания.

Жертвите са 2 974 души, без терористите: 246 - на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 - в кулите в Ню Йорк и на земята, 125 - в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.



Атаките започват рано сутринта на 11 септември 2001 година, когато 19 терористи установяват контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво.

Петима терористи отклоняват полет №11 на „Американ Еърлайнс" (от Бостън за Лос Анджелис) и насочват „Боинг 767-723" към Северната кула от Световния търговски център. Самолетът се удря в северната страна на сградата в 8:46:33 часа местно време.

В 9:02:59 часа местно време други петима терористи принуждават „Боинг 767-222" на „Юнайтед Еърлайнс" да се вреже в Южната кула. Сблъсъкът е видян на живо по целия свят, тъй като след първия сблъсък телевизионните канали излъчват пряко от Световния търговски център. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Бостън за Лос Анджелис.

Друга група от петима терористи превзема „Боинг 757-223" на „Американ Еърлайнс" (изпълняващ редовен полет от Вашингтон до Лос Анджелис) и го насочва към Пентагона. Самолетът катастрофира и причинява разрушения на сградата.

Четвърти самолет - „Боинг 757-222", изпълняващ 93 на „Юнайтед Еърлайнс" от Нюарк за Токио, е отклонен от четирима терористи. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом, но пътниците се противопоставят на похитителите и осуетяват намерението им. Самолетът се разбива в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03:11 часа местно време.

Аудиозапис от пилотската кабина разкрива опита на екипажа и пътниците да отнемат контрола над самолета от терористите, след като разбират от телефонни разговори, че други отвлечени самолети са разбити в сгради по-рано сутринта. След като терористите разбират, че пътниците ще възвърнат контрола си над самолета, единият от похитителите нарежда на другия да го разбие в земята. Скоро след това самолетът пада в поле край Шанксвил.

Конспиративните теории за атентатите от 11 септември 2001 г. са сбор от няколко
конспиративни теории, които оспорват и изтъквайки различни аргументи подлагат на съмнение официалната версия на американското правителство, и по-специално на администрацията на Буш, за терористичните атентати срещу САЩ от 11 септември 2001 г. Скоро след атентатите започват да се разпространяват и популяризират книги, филми и интернет страници, в които се изказват предположения, че отделни членове на правителството на САЩ са знаели за предстоящите атентати, но не са направили нищо за да ги предотвратят, или че атентатите са операция под фалшив флаг, чиято цел е да се създаде атмосфера, в която да може да се оправдае огромното увеличаване на военния бюджет, нападенията срещу страни от Близкия изток за осигуряване на достъп до петрол и засилването на президентската власт. Съществуват такива исторически прецеденти, които са пример за актове на тероризъм от страна на дадено правителство спрямо собствения му народ, но приписвани на политическите му противници за постигане на определена цел. Теориите са дело основно на членовете на Движението за истината за 11 септември, зародило се в началото на 2002 г. Ключовата теория е теорията за контролираното разрушаване на Кулите близнаци и Сграда 7 на Световния търговски център.
Основните положения на конспиративните теории за атентатите от 11 септември могат да се обобщят в няколко главни направления:

Администрацията на Джордж У. Буш има предварителни данни и получава предупреждения за атентатите, но не прави нищо, за да ги предотврати.
Атентатът е режисиран от кръгове, близки до администрацията на Буш.
На въздушната отбрана на САЩ е попречено да изпълни задълженията си от висшестоящи командири. В продължение на две години преди атаките на 11 септември, НОРАД провежда учения с отвличане на самолети като една от мишените е Световният търговски център, докато операция „Маскал“ през октомври 2000 г. симулира самолетна катастрофа в Пентагона.
Полет 77 е допуснат умишлено да удари Пентагонa или въобще не се е разбил там.
Полет 93 е свален от изтребител.
Кулите близнаци на Световния търговски център и Световен търговски център 7 от комплекса са разрушени чрез експлозиви, поставени предварително (контролирано разрушаване).

Горните твърдения, особено това за контролираното разрушение на Световния търговски център, официално са отхвърлени в Доклада разработен от службата на Министерство на търговията на САЩ – NIST (Национален институт за стандарти и технологии на САЩ).[5][6] Болшинството правителствени служители и държавни строителни инженери не оспорват правителствената версия, според която разбилите се самолети и последвалите пожари са причина за разрушението, а не експлозиви

Убит е Филип Маршал – автора на така наречената „конспиративна“ теория за събитията от 11 септември 2001г. 


Бившия американски агент от Националната служба за  безопасност, автора на  разследването  „9/11″ Филип Маршал и неговите деца са убити.

Ветеран от войната, капитан от авиацията, бивш пилот на правителственият хеликоптер, е събирал  доказателства за заговор относно атентатите от 11 септемри 2001г. на високопоставени чиновници от правителството на САЩ  и е имал намерение да ги опише в  поредната си книга.

Дошлата на местопрестъплението полиция е заварила децата на Маршал, на 17 и 14 години, кучето му и самият Филип застреляни в главата с един и същи пистолет.

Без никакви мотиви полицията набързо излезе с версията си за тази трагедия – а именно, че Маршал е убил децата си и след това се е застрелял.

Междувременно близки на убития споделят че той се е боял за живота си заради така наречените „конспиративни“ публикации за атентатите срещу Световният търговски център и Пентагона от 11 септември 2001г.

Смятат че Маршал се е канил да публикува сензационни факти в четвъртата си поред книга на тази тема и може би затова са му запушили набързо устата.

Те подозират участието на американските или израелски спецслужби в това кърваво убийство.

Вицове, септември 2014г.

Във Фейсбук...и в реалния живот

СмЕх

Задача от висшата математика:
Колко литра се съдържат в израза: "Пием по едно и тръгваме"
***

-Написах сексуална песен за живота.
-Я да чуя.
-Сутрин ставам рано, закусвам, отивам на работа, работя, работя, работя, цял ден работя, прибирам се, вечерям и лягам, всеки ден така, а пари нямааа.
-Че какво й е сексуалното?
-Аааа, заглавието, казва се "Да ти е*а и живота".
***

Какво е ад? Място, където:
готвачите са англичани,
инженерите са французи,
проститутките са американки,
балерините са немкини,
войниците са араби,
продавачите са цигани,
кинаджиите са италианци,
а политиците са българи.
***

Кавалерство,това е държанието на един мъж към жената на друг мъж...!!!
***

- Как проникнахте в сградата на ЦРУ?
- Аз съм агент!
- КГБ?
- Не, Орифлейм!
***

-Скъпи, казах ти идвам след 5 минути, стига си ми звънил на всеки половин час!
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 10 септември 2014 г.

Потвърдено: Има писмо от финансов консултант за КТБ, съдържащо оферта за договор

Днес постъпи писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от
консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други не посочени акционери и потенциални инвеститори. Това се казва в официално писмо на БНБ.
С това писмо се предлага сключване на договор за не разкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз.

Писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори ще бъде разгледано внимателно от БНБ и в координация с правителството своевременно ще вземе отношение по направеното предложение, пишат още от Централната банка.

От там припомняте, че на 22 август 2014 година Българската народна банка изпрати писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) – „Бромак“ АД и ФГДРСО с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

Както беше съобщено на 1 септември 2014 година, на 29 август 2014 година със свое писмо ФГДРСО заяви намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

До края на днешния работен ден, 10 септември 2014 година, не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банкова група КТБ г-н Цветан Василев, завършва писмото на БНБ.

Още 7 областни управители паднаха

На днешното си заседание кабинетът смени още седем областни управители.


Като областни управители на Софийска област и на Силистра бяха освободени Емил Иванов и Насуф Насуф след подадени от тях заявления.

С решение на кабинета постовете си освобождават и Георги Рачев (Велико Търново), Николай Григоров (Габрово), Стоян Ненчев (Разград), Емел Мустафова (Търговище) и Венцислав Венков (Шумен).

Областен управител на Софийска област става Юлиян Леков. Той е бакалавър по бизнес администрация и стопанско управление от Колежа по икономика и администрация в Пловдив, в момента следва публична администрация в Стопанската академия „Д. Ценов”. Управител е на дружество за търговия и услуги.

Начело на областната управа в Силистра застава Стоян Бонев, който в последните години работи като началник отдел и главен инспектор в ИА „Главна инспекция по труда” в града. Магистър е по счетоводство и контрол от СА „Димитър Ценов”.

Георги Камарашев поема областната администрация във Велико Търново. Той е професор в катедра „Национална и регионална сигурност” в НВУ „Васил Левски”. Завършил е ВНВАУ в Шумен, както и ВА „Г. С. Раковски”.

Лиляна Хранова – Петкова е новият областен управител на Габрово, досегашен главен секретар на областната дирекция „Земеделие”. Завършила е електронна техника във ВМЕИ – Габрово.

Областен управител на Разград става Илиян Драмалиев, началник отдел „Контрол на храните” при ОДБХ – Разград. Ветеринарен лекар е от Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора.

Севда Ерменкова, която застава начело на областната администрация в Търговище, вече е била заместник областен управител в периода 1999-2001 г. В момента е регистриран земеделски производител. Тя е зооинженер от ВИЗВМ – Стара Загора и магистър по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Велико Търново.

Областната управа в Шумен ще бъде оглавена от Петко Шаренков – старши експерт във факултет „Артилерия, ПВО и КИС” към НВУ „Васил Левски”. Завършил е ВНВАУ – Шумен.

Днес Цветан Василев внася план за КТБ

"Цветан Валисев иска да се върне в България и да изчисти името си. Днес в БНБ, Министерски съвет и при финансовия министър ще постъпи предложение за оздравяване от консорциум, който е създаден от световни експерти, който е сформиран от Цветан Василев. Дава се възможност на акционерите и на бъдещи инвеститори да намерят решение и апелирам да не се пречи, особено от лицето Иван Искров", заяви в "Здравей, България" Тити Папазов.  
"Естествено, че ще се налеят пари. Гарантирам, че Цветан Василев има единствена цел да спаси банката и своите некоректно обвинени служгители. Той изживяваше болката им и беше щастлив, че бяха освободне. Иска с успеха по оздравяване на банката да върне и доброто си име. До края на работния ден подробностите по неговия план ще станат ясни", каза още Тити.

На тази дата: 10.9.1944г. Самоубива се шефът на софийската пожарна руският дворянин Захарчук

Юрий Захарчук е седналият от ляво
На 10 септември 1944 г. се застрелва началникът на софийската пожарна Юрий Захарчук -
руски дворянин и бивш белогвардейски офицер от армията на Врангел. Страхувал се е от репресии заради миналото си от страна на новата власт и от навлизащата в България Съветска армия.
"Ние сме присъствали и видели многобройни демонстрации на пожарни команди, както в Англия, така и в чужбина, но никога не сме били толкова впечатлени. Софийската пожарна команда под ръководството на г-н Захарчук е с великолепни качества и е може би най-добрата в света". Така в писмо от 14 юни 1929 г. група лондонски инженери, посетили България, изразяват възторга си от нашите огнеборци. В София те са видели как при подаване на сигнал за тревога пожарните коли тръгват напълно екипирани само след 7 секунди. "Това е безусловно всемирен рекорд!", възкликват англичаните.

След три години Софийските пожарникари грабват европейския приз за бързина и дееспособност. Пак по това време нашумява визитата на американски сенатор, гостуващ на нашите депутати. На всичко, което му показали в пожарната, той отговарял: "Така е и у нас". Накрая Захарчук вдигнал капака на мотора на една от колите и го избърсал с бялата копринена кърпичка на чужденеца. Тя останала идеално чиста. "Е, това вече наистина не можем ви показа" - признал американецът.

Звездата на Юрий Захарчук изгрява по време на пожара, избухнал в Народния театър на 10.2.1923 г. Той случайно се оказва там и на цветист руско-български език гръмко дава воля на възмущението си от некадърната работа на пожарникарите. Наблизо обаче се оказва столичният кмет. Впечатлен, той вика на разговор 33-годишния бивш белогвардейски офицер и след броени дни капитан Юрий Захарчук е назначен за пожарен командир на столицата. С пожарно дело той започва да се занимава още 16-годишен при имперските доброволци. Възпитаник е на Киевския юридически факултет и има редица военни отличия.

Истинска драма преживява семейство Захарчук по време на болшевишкия преврат в Русия. Той се бие в армията на Врангел и скоро секват всякакви вести от него. Жена му и 5-годишната им дъщеря гладуват, подложени на постоянен терор. Неочаквано непознат евреин им предлага да ги изведе тайно от страната. Младата жена продава всичко и се качва с детето от Крим на платноход, уж прекарващ сол през Черно море. Натъпкани в трюма с други бегълци, те преживяват страшни мигове. Захарчук пък успява да се прехвърли с войските на Врангел в Цариград и продава зарзават на количка, за да се препитава. Накрая семейството се събира в България, където качествата на киевчанина скоро намират признание.

Преди да приеме поста, Захарчук поставя условие - забрана за пожарникарите да членуват в политически организации. За кратко време той превръща мудната и демодирана софийска команда в първокласно професионално звено. Обучава конете при сигнал за тревога веднага да застават между тегличите на каруците, всеки до своето буренце с вода. Организира закупуването на първите пожарни коли от заводите "Рено" - сам работи там цял месец като монтьор, за да опознае новата техника. И винаги лично предвожда хората си, като пръв се хвърля в най-опасните места.

На 29.9.1923 г. пожар поглъща 500 къщи във Враца. Стихията взима 15 жертви и осакатява 86 души. Градът оцелява благодарение на крилатата команда на Захарчук. Спасена е и пламналата заради запалена сяра френска легация - благодарните дипломати подаряват на огнеборците вино "Божоле".

Следващата есен страшен пожар едва не убива сирачетата от дома в кв. "Надежда". Захарчук ги вади с голи ръце от огнения ад - горяща греда го събаря, но той оцелява. В пламналите тютюневи складове в Княжево пожарният командир припада и само блясъкът на каската му през гъстия дим помага да го открият.

По негова инициатива през 1931 г. към Софийската команда е създаден отряд "Бърза помощ" със санитарна линейка, подарена от БЧК. През 1937 г. на Илинден момчетата му спасяват Панчарево от разбеснялата се река Бистрица. Вълните отнасят бетонeния мост по пътя към Самоков.

Огнеборците обичат командира си до смърт - той ги облича в изискани униформи от фино сукно, украсени със сърма и златотъкани ширити. Издейства им и по-ранно пенсиониране с 600 лв. пенсия за редовия състав и до 1500 за началниците. За софиянци дефилиращият на бял кон руснак става приказен герой.

Неслучайно през 1934 г. Захарчук е поканен лично за коронацията на крал Джордж VI в Лондон, крал Леополд III му връчва ордена "Белгийска корона, а етиопският император го кани да организира противопожарна служба в Адис Абеба.

При една от големите бомбардировки на Военна рампа пламва композиция с патрони и снаряди. Всеки миг взрив може да помете целия квартал. В стихията се хвърлят пожарникарите, начело със Захарчук и пристигналият спешно цар Борис III още там на коляно пише указ за награждаването му с орден "Св. Александър". "Дайте ми още двайсетина като Захарчук и аз ще променя България", обичал да казва царят.

Когато Червената армия наближава Дунав, Захарчук бил наясно със съдбата си. Той вече познавал "прелестите" на болшевишкия арест. Не желаел да търпи отново унижения и гаври, затова сам избрал края си.

На 9.9.1944 г. войниче тича да предупреди командира си, че към пожарната бързат комисарите на новата власт. Захарчук го праща да му купи плодове и се заключва. По-късно на следващия ден до простреляното му чело намират бележка: "20 години служих честно на България. В никакви политически работи не съм участвал. Обичам Русия и България. Поздрав на моите другари пожарникарите".

Новата власт разрешила Юрий Захарчук да бъде погребан в униформата си, обсипана с отличия. Най-много обаче той се гордеел с последния си орден "Българска признателност", връчен само на трима души.

Вицове, септември 2014г.

Жаба-Breviceps fuscus

СмЕх

Не, че се хваля, но успях да приключа тежка 14-дневна диета за 5 часа и 33 минути!
***

За първи път телевизия без Кеворк, Карбовки, Барека и Иваниандрей, това е освобождение.
***

Миенето на чинии му съсипвало мъжкото достойнство...
- Ми с ръце ги мий бе, душко!
***

Жена се оплаква на приятелка:
- Не мога да го науча мъжа ми на ред. . . Всеки път си крие портфейла на различно място.
***

-Мамо ,лампичките на елхата горят.Майката:-Не се казва горят, а светят .
.-Мамо, вече и пердето светна .
***

Срамежлив младеж седи на пейка до момиче и се чуди как да го заговори. По някое време се престрашава и пита:
- Как си?
- Добре - отговаря момичето.
- А майка ти как е?
- И тя е добре.
- А баща ти?
- И той е добре?
Разговорът спира. Момичето решава да продължи:
- Имам и баба и дядо..
***
Всяка сутрин нови вицове

вторник, 9 септември 2014 г.

„Алфа Рисърч”: ГЕРБ има 36,2%, БСП – 22,5%

След победата си на евроизборите, ГЕРБ е във възходяща тенденция и влиза в кампанията с подкрепата на 36.2% от решилите да гласуват избиратели. Това сочи проучване на „Алфа Рисърч“ на старта на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014
За последните три месеца ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП до 13 пункта. Партията разполага и с допълнителен електорален резерв от около 5 - 7% колебаещи се привърженици, но от кампанията зависи дали той ще бъде оползотворен, или не.

БСП не задълбочава негативната тенденция от евровота, но все още е изложена на риск от изтичане на гласове. Социалистите получават подкрепата на 22.5% от твърдо решилите да гласуват в парламентарните избори. За разлика обаче от основния им противник ГЕРБ, техните възможности за разширяване на електоралното влияние са силно ограничени, тъй като продължават да търпят негативите от управлението на кабинета „Орешарски”.

Потенциален риск за протестен вот срещу БСП има и от дясно, и от ляво. Поради това, очертаващата се интрига пред БСП е какво ще направят разочарованите й симпатизанти - дали няма да отидат до урните, или ще дадат гласа си за други леви или националистически формации - АБВ, Патриотичен фронт, „Движение 21” на Т. Дончева.

При ДПС интрига няма – влиза в кампанията като трета политическа сила и най-вероятно ще запази тази си позиция до края. Движението получава традиционната си подкрепа (12.1% от решилите да гласуват към момента), независимо от сериозните имиджови проблеми и политическа изолация, в която изпадна през последните месеци.

Реформаторският блок удържа позициите си от евроизборите и стартира кампанията с подкрепата на 5.2% от решилите да гласуват. През летните месеци Блокът успя да преодолее един от най-сериозните проблеми на дясното през последните години – основно столичната си концентрация и към началото на септември вече има видима подкрепа в почти половината избирателни региони на страната. Рискови пред разширяващото се влияние на реформаторите през последните седмици се оказаха обаче част от кандидат депутатските листи, което доведе и до колебания в техните електорални позиции.

„България без цензура” е партията, която търпи най-сериозна ерозия в сравнение в европейските избори. ББЦ запазва шансовете си за представителство в парламента, но е в низходящ тренд и със значително по-скромна подкрепа – 4.4% от решилите за гласуват.
Две други формации са на границата на изборния праг от 4% – АБВ с 3.9%, Патриотичният фронт с 3.7%. Атака остава малко под тях – с 2.9% от решилите да гласуват.

Резултатът за тези партии е силно зависим от степента, в която ще се мобилизира протестен вот срещу БСП. Колкото по-висок е той, толкова повече нарастват шансовете някоя от тях да премине 4-процентната бариера, и обратно.

От останалите партии, най-различими са „Движение 21“ на Т. Дончева (1.5% от решилите да гласуват) и коалиция „Десните“ с 1%.

Въз основа на електоралните нагласи на старта на предизборната кампания могат да се очертаят следните хипотези за изхода й, подредени по степен на вероятност:
Най-вероятна е хипотезата за пет партиен парламент. Освен четирите сигурни участника -ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторският блок, с най-високи шансове за присъствие в него е ББЦ. Предвид близостта на няколко други партии около 4-процентния праг, обаче, е възможна и „битка” за петото място. Хипотетичното изчисление на броя депутати при пет-партиен парламент само сред преминалите 4% партии показва ГЕРБ – между 105 и 110, БСП – между 63 и 68, ДПС – 35 - 38, Реформаторски блок – около 16, „България без цензура“ – около 13. При такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на, макар и крехко, дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и РБ.

По-малко вероятна към момента е хипотезата за силно фрагментиран парламент. Запазващата се висока степен на негативизъм (80%) към модела на досегашното управление, премества махалото в център-дясно и засилва нагласите за излъчване на стабилно правителство с ясна парламентарна подкрепа. Шансовете за повече от пет партии в парламента биха нараснали, ако се активизира наказателен вот срещу БСП не само в десния, но и в левия и националистически спектър - процес, който е все още твърде слаб. При такъв развой може да се стигне до по-голям брой формации в парламента, с произтичащите от това рискове пред сформирането на мнозинство и излъчване на стабилно правителство.

Григор Димитров се прибира в Хасково да си вземе ключа

Григор Димитров ще се прибере в Хасково, за да бъде удостоен със званието почетен
гражданинНикой от семейството му не присъства на церемонията на 8-и септември, когато бяха наградени и други личности.

За Гришо ще бъде организирана индивидуална церемония, след като самия той е настоял да получи лично символичния ключ от града, обясни председателят на Общинския съвет Иван Иванов.

Точната дата ще бъде определена, след стиковка с програмата на Димитров.

ПР по време на избори!

Вчера лидерът на партията Бойко Борисов заръча на всичките 470 кандидат-депутати на
партията да спрат кампанията за вота на 5 октомври и да отидат при бедстващите.
Те бяха облечени в анцузи и гумени ботуши, а на гърдите на Московски грееше бяла рекламна тениска с надпис "ГЕРБ Стабилна България Време е!".





Чувал с картофи си купи символично соцлидерът Михаил Миков от кмета на Велинград Иван Лебанов. Сделката се състоя по време на традиционния събор на Юндола в неделя, а посланието към лидера на БСП бе “да пази цената на картофите и да защитава труда на хората”