събота, 1 ноември 2014 г.

„Гласът на Русия“: Вероятно, българите са най-древните хора на Земята

Според известни изследователи, които са стигнали до изводи въз основа на собствени
търсения, историята на българите поразява с многообразието на хипотезите и повечето от тях се свеждат до това, че това са най-древните хора на Земята.
През XV в. византийският учен Лаоник Халкокондил твърдял, че „богарите” са Божии синове, синове на Слънцето, Богоизбрани, а всички останали народи от Британия до Сахара и по-нататък до Сибир са техни деца, преки наследници.
Някои учени смятат, че българите са основоположници на културите и цивилизациите. Техният етноним е съществувал преди 25 000 години, от когато седем племена се събрали и заедно създали държавата Идел. Според преданията Идел е третият син на Урал-богатира в епическото едноименно башкирско сказание.
Всеки народ е наричал българите по различен начин, но смисълът е бил един – това са силни хора, които могат да се защитят. Не случайно в Алтай думата „болгар” означава „този, който е оцелял”.
Испанският арабин Абу Хамид ал Гарнати, който посетил Волжка България през 1135 и 1150 г., на свой ред заявил, че „българин” означава „учен човек”.
Българският изследовател Николай Павлов в изследването си „Българският въпрос във Волго-Уралието” пише: „Напоследък това име намира етимологичното си обяснение в древните ирански езици. Подобно на други древни народи с името си древните българи са се самоопределили по отношение на света, Боговете, природата…”.
Проф. Александър Бурмов смята, че „българите”, както и всички народи, са не расова и не биологическа, а историческа категория, възникнала в резултат на многовековно развитие. Изворите за прабългарите трябва да се търсят в сарматската епоха. Към тези начала се присъединяват и смесват множество други елементи, сред които най-многобройни са били Оногурите. С други думи, прави извод ученият, прабългарската народност се е образувала благодарение на асимилацията с много други етноси и окончателното й самоопределяне е придобило тюркски характер”.
Но Паисий, йеромонах в Хилендарския манастир, който по право се смята за патриарх на „българщината”, в работата си „История сляваноболгарская”, написана през 1762 г., твърде емоционално се обръща към българите-отцепници: „Някои не обичат и не знаят своя род… и се срамуват да се нарекат българи. О, неразумни и юродиви!”. Още самото заглавие на труда свидетелства, че Паисий смята българите за органична част от „славянския род”, при това „най-славната”. „От целия славянски род най-славни са били българите, първи те са се нарекли царе, първи са имали свой патриарх, първи са се покръстили…”. Без да посочва конкретен източник Паисий разказва, че някога един народ се е заселили около река Волга (Болга). И с нейното име са започнали да наричат себе си „болгари” или „българи”.
Божидар Димитров в своята работа „Българите – цивилизатори на славянския свят” пише: „Много малко хора знаят, че тъкмо българите са приобщили славянските народи към средновековната европейска християнска цивилизация, станала тъкмо онази основа, върху която впоследствие е била създадена съвременна Европа”. Като достоен ученик на традиционната историческа методология, той се позовава, преди всичко, на старогръцките и римските автори.
Петър Добрев, един от най-плодотворните изследователи на българските корени, в доклада си на научна конференция в Софийския университет – „Произходът и прародината на древните българи в светлината на комплексните данни” избира като встъпление една стара, но вярна истина: „За решаването на един научен проблем са нужни две условия: наличие на адекватна информация и правилен метод”.
Не случайно мъдростта на предците гласи: „Ние всички стоим върху плещите на титаните”. И както и да се подрежда етно-историческият български калейдоскоп, е очевидно, че на всички негови изследователи той е бил много интересен, а на нас за пореден път той ни напомня, че всички хора на Земята са братя!

Varna city park

Офертата!

Бареков загуби зам.-председателското място при консерваторите

Николай Бареков вече не е зам.-председател на парламентарната група на Европейските
консерватори и реформисти (ЕКР) в Европарламента. Това става ясно от сайта на Европейския парламент. В профила на Бареков е представена хронологията на постовете, които е заемал. Там е отбелязано, че от 1 юли до 15 юли тази година той е бил член на бюрото на ЕКР, от 16 юли до 22 октомври е бил зам.-председател на групата. От 23 октомври той отново е член на бюрото.

От пресцентъра на „България без цензура“ изпратиха съобщение, в което се казва,  че не става дума за понижение, тъй като постът се заемал на ротационен принцип.

„Г-н Бареков е член на Изпълнителното бюро на ЕКР и като такъв беше избран за зам.-председател на групата за определен период от време, който не е фиксиран, и е обект на договорка между членовете на бюрото и групата. Отстъпването на зам.-председателската позиция не е понижение, а спазване на правилника за работа в парламентарната група на ЕКР“, посочват от партията на Бареков и допълват, че „опити за тълкувания и омаловажаване на постиженията на един от най-успешните ни евродепутати са несериозни и лъжливи. Г-н Бареков остава член на най-висшия орган на ЕКР, а именно Изпълнителното бюро“.

1 Ноември- Ден на народните будители!

На 1 ноември 1909 г. в Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители. На
същата дата през 1922 г. датата е обявена за официален празник.

Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември и е официален празник в Република България.

Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов,Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев,Стефан Антонов,Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данови много други.

На тази дата: 1.11.1755г. Лисабон е напълно разрушен от земетресение, загиват между 60 хил. и 100 хил. души

На 1 ноември 1755 г. в 9:40 сутринта Лисабон е разлюлян от мощен трус. По-късно става ясно, че това е едно от най-катастрофалните земетресения в човешката история. То е последвано от цунами и пожари, които общо убиват между 60 000 и 100 000 души.

Трагедията се случва в Деня на вси светии, празнуван тържествено в католическа Португалия. Основният трус с магнитуд 9 по скалата на Рихтер продължава около шест минути, като предизвиква огромни пукнатини с дълбочина около шест метра. Минути след земетресението Лисабон е ударен от три гигантски вълни цунами, които поглъщат пристанището и центъра на града. 

В зоната, незасегната пряко от вълните, пък избухва пожар, който е потушен чак след пет дни. Земетресението е усетено в цяла Европа. Цунами помитат бреговете на Северна Африка, а на запад достигат дори до Барбадос и Мартиника в Карибите.

От населението на Лисабон, което е 275 000 преди бедствието, са загинали 90 000 души. Десет хиляди са жертвите в Мароко. 

Осемдесет и пет процента от сградите в Лисабон са разрушени, включително прочути дворци и библиотеки. Новата "Феникс опера", построена само шест месеца преди това, изгаря до основи. 

Творби на Тициан, Рубенс и Кореджо, записки от пътешествията на Вашку да Гама и други ранни мореплаватели, както и целият кралски архив са загубени. Кралското семейство не е засегнато от земетресението, тъй като по случайност този ден е излязло на пикник извън града.

Премиерът Себастиао ди Мелу свиква архитекти и инженери и след по-малко от година градът е почистен от развалините и съживяването му е в ход. Мото на столицата стават широките булеварди, а новите сгради са първите в света със защитни конструкции срещу земетресения. Лисабонският трус е първото широко документирано бедствие от такава величина в историята и бележи раждането на модерната сеизмология.

Вицове, ноември 2014г.

След Хелоуина...

СмЕх

В парламентарната Lafka:
- Едно кафе, моля.
- 2 лева!
- Е, вчера беше левче?!
- Да, ама от днес е 2 лв. 1 лев за кафето, 1 лев за спасяване на КТБ.
- Добре, ето 2 лв.
Касиерката връща 1 лев ресто.
- Добре, де. Нали 2 лева?!
- Да, ама няма кафе...
***

Малки хитринки за борба със стреса:
Половин кило ракия сваля стреса от теб... и го пренася върху околните.
***

Въведохме ново правило в службата. Който изпсува на майка, слага 20 стотинки в касичка. Пристигаме една сутрин на работа. Един колега мълча, мълча, след което сложи 100 лева в касичката и ни разказа как изкарал уикенда с тъща си. Ние се спогледахме и се изръсихме по 20 лева за коментари!
***

- zdr tam li si kvo prai6 kak si 6to ne mi pi6e6 sardit li si?
- Не се сърдя! Просто ми се иска да хвана правописния речник и да ти разбия главата...
***

Има алтернатива и на Интернет. Излезеш, бабите от пейката и ще те оценят, и коментар ще добавят, и статус ще ти измислят.
***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 31 октомври 2014 г.

Край с КТБ! НС се отказа да пълни дупката

Парламентът сложи край на опитите за спасяване на Корпоративна търговска банка. Лицензът й ще бъде отнет, тя ще бъде обявена в несъстоятелност, след което ще започне изплащането на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

След 5-часови дебати в Народното събрание ГЕРБ оттеглиха предложението си за законодателни промени, които да спрат автоматизираната процедура по отнемане на лиценза на КТБ заради „дупката“ от 4.222 млрд. лева и да дадат възможност на БНБ да предприеме действия по оздравяването й.

Отпадането на точка 3 бе прието със 151 гласа „за“, нито един „против“ и 7 „въздържал се“.

Надежда за спасяването на банката на Цветан Василев се появи тази сутрин, когато бе обявено, че има оферта от консорциума, представен от EPIC, която предвижда рекапитализиране на банката с 50% участие на консорциума и 50% на държавата.

Тя е неизпълнима, предвижда неща, които противоречат на българското и европейското законодателство, заяви обаче управителят на БНБ Иван Искров, повикан в пленарната зала от депутатите.

След неговото изказване и почивка, в която ГЕРБ се събраха, за да решават какво да предприемат, на трибуната излезе Менда Стоянова (ГЕРБ).

„Днес господин Искров ни прочете основните параметри на офертата. Тя наистина не е приемлива. Парламентарната група реши да направя предложение за отпадане на точка 3 (за спасяване на КТБ – бел. ред.) от проекта за решение и да внеса редакционни поправки в точки 1 и 2“, заяви Стоянова.

Редакцията на първата точка от решението предвижда Министерският съвет да внесе предложение за изменение в пълно съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело, като се предлагат промени в Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Точка две от решението предвижда промени, гарантиращи незабавното изплащане на гарантираните влогове при условията на пълно спазване на правото на ЕС.

Стоянова посочи и кои са виновниците за срива на КТБ.

Очертаха се три линии на причинители.

Първата е линията на самата банка и нейните собственици, на управлението на банката, която е вземала абсолютно безотговорни решения. В доклада на одиторските компании са посочени безброй нарушения, някои от тях граничат с престъпления или, както се изрази главният прокурор, с кражба.

Втората е линията на държавните институции. Кои не си свършиха работата през всички тези години, кои позволиха да се краде? Първата е банковият надзор на БНБ. Защо не са открили нарушенията, които сега одиторските компании откриват? Защо БНБ един месец по-рано одобри покупката на банка „Виктория“ и сега банката е във фалит заради това решение? Втора виновна държавна институция е ДАНС, финансовото разузнаване. Направихме мега структура, чиито основни задължения са прането на пари и финансовите измами. Тези институции не можаха за всички години да установят, че там има кражби, че има финансови потоци, които изтичат навън.

Трето – правоохранителните органи, които са част от системата за национална сигурност. Дано сега те си свършат работата и поне предотвратят окончателното ограбване на банката.

Четвъртата линия е линията на частните институции. Говоря за одиторите. Всички големи и малки банки, големи и малки предприятия със закон са задължени да наемат одиторски компании, които, извършвайки проверка, да заверяват техните баланси, отчети. Къде беше одиторът на КТБ? Международната одиторска компания с име, част от „голямата четворка“ – KPMG. Защо всички отчети са заверявани без забележки? Те, освен да гледат документи, са задължени и да проверят верността на данните в тези документи. Или не са го правили, защото са проявявали престъпна небрежност, или са го правили, защото така е трябвало“, заяви Стоянова.

Цитат на денят! Борисов: Звъня на Радан, а той ми вика: Кунева я няма! Така не може да се работи!

"Не съм оптимист, че ще съставим правителство с Реформаторския блок", обяви преди малко в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
"Вчера се обадих на Радан Кънев да говорим по същество, а той ми каза: "Няма я в момента г-жа Кунева, като я намеря ще се обадя." Още не ми се е обадил, не виждам как можем да работим така", разказа Борисов за трудностите си с реформаторите.

България 2114 година

Само предупреждение за директорката на 4-то (без)помощно училище

Директорката на 4-то помощно училище в София Венета Бочева Ал-Шериф ще бъде наказана само с предупреждение за уволнение за нарушенията, установени след скандала, избухнал заради драстично сексуално насилие над дете с аутизъм в училището и неадекватната реакция на отговорните институции.

Какво ще е наказанието съобщи bTV, позовавайки се на свои източници в Министерството на образованието. Официална информация от ведомството за резултатите от проверката и наказанието обаче и до днес няма, а директорката, която излезе в болничен в деня, когато избухна скандалът, и до днес не е коментирала по никакъв начин случая, нито е поела каквато и да е отговорност за него.

Списък с най-големите длъжници на КТБ!

Списък с най-големите длъжници на затворената от БНБ  Корпоративна търговска банка (КТБ)
циркулира в мрежата.

Той е публикуван в сайта scribd.com от потребителя Ivan Stanchev, показа проверка на „Таралеж“.

Списъкът потвърджава тезите на БНБ и на прокуратурата, че по-голямата част от общия кредитен портфейл на КТБ се държи от свързани с банката и мажоритарния собственик Цветан Василев физически и юридически лица. Преди дни, доклад на БНБ обяви, че дупката в банката е около 4,2 милиарда лева.

Най-голям длъжник на КТБ е „Глас индъстри“ АД. Компанията е получила 127,5 млн. лв. от КТБ. „Партнер лизинг“ АД дължи почти 110 млн. лв. Справката на Станчев показва, че акционери във фирмата са „Неда 21“. „Неда 21“ е еднолична собственост на шефа на застрахователното дружество „Виктория“ Данчо Данчев.

85 млн. лв. дължи „Алфа Кепитъл“ АД, „Родина Пропъртис“ ЕАД – почти 93 млн. лв., „Арвен“ АД, – 86 млн., „Странд Бургас“ АД – 76 млн., „Велес груп“ АД – 70 млн. лв. „Хедж инвестмънт България“ – 69 млн. лв. , „Карне М„ – 67 млн. лв., „Интегрирани пътни системи“ Ад – 65 млн. лв. и т.н.

Очаквано с милиони са се облажили и множество фирми, които са пряко свързани с избягалия в Сърбия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, съпругата му Антоанета и дъщеря им Радосвета. „Консулт АВ“ ЕООД,  която е получила кредит от 46 млн. лв. До 2012 г. неин собственик е Антоанета Василева. „Риъл естейт проджектс“ АД е взела 32 млн. лв. 50 % от дружеството са собственост на „Тръст Василеви“, където акционери са Цветан и Антоанета Василеви и дъщеря им Радосвета.

Вижте пълния списък с фирмите – длъжници ТУК Списък

На тази дата: 31.октомври се чества Хелоуин

На 31.октомври се чества  католическия ден на Вси светии. „Пакост или лакомство?“ Това ще бъде въпросът на вечерта.

Хелоуин e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Напоследък празникът е все по-популярен и у нас.

Древните келти посрещали своята Нова година Самайн (Сауин) в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания .

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути - маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още бушували езически заблуди и антихристиянски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому. С практиката на ходене по домовете и просене на бонбони и сладки се появили заплахи и притеснения срещу християните, които отказвали да участват в All Hallows’ Eve (така наричали деня на средновековен английски език).

Вицове, октомври 2014г.

СмЕх

На пътя е спряло BMW и не тръгва. Отзад се е наредила голяма опашка от коли. Всички свирят с клаксоните. От BMW-то излиза красива блондинка, приближава се към най-близкият автомобил и казва на шофьора:
- Господине, бихте ли погледнали, какво и има на моята кола, а аз тука ще натискам клаксона вместо вас…
***


Статус на 12 годишна "Имах те, искам те пак! Ако някой намери куклата на детето , нека я върне!
***

За Хелоуин ке се престорам на бюджетна дупка, и пак при вази ке додам.
***

40-годишна жена е подложена на операция на сърцето. По време на операцията сърцето й спира и тя се явява пред Господ.
Жената:
- И какво? Това е е краят, така ли? А съм толкова млада!
- Спокойно! Сега лекарите ще те спасят и ще живееш още 40 години - успокоява я Господ.
В това време хирурзите използват електрошок и сърцето тръгва отново. Жената е спасена.
Докато е в болницата, жената решава да промени живота си в оставащите 40 години. Прави си пластична операция на лицето, променя си формата на носа, слага си силиконови гърди, маха си всички тлъстини, боядисва си косата и т. н. След като я изписват от болницата, жената изскача на улицата, предвкусвайки новия живот, и в този момент я блъска кола. Този път нещата са окончателни и жената отново се явява пред Господ.
- Нали каза, че ми остават още 40 години, бе? - хока го тя.
- Ми, не те познах, ма. . . . - отговаря Господ
***
Знаете ли какво прави щъркелът,след като донесе бебето? Много неща: Лежи на дивана,гледа телевизия,яде,пие бира,играе на  компютъра...
***
Най много лъжи се изричат преди избори, преди  секс и след риболов...
***

- Никога няма да се омъжа за теб! Ти си такъв скръндза! Вземи си пръстена!
- А кутийката???
***

 Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Решено: Двупартиен кабинет между ГЕРБ и Реформаторите

Визията за бъдещото правителство започна да се избистря. То ще се базира на коалиционно
споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок, т.е. "правителство на малцинството", подкрепено от Патриотичния фронт. Но и не само. Това стана ясно днес след поредните преговори, този път във формат ГЕРБ, Блока и Фронта.

"Твърдата ни позиция е, че сме готови да подкрепим коалиционно споразумение с Реформаторския блок, с приоритети, структура, съсртав на бинета и т.н. То ще бъде приддружено от разработени програми и приоритети, за които търсим по-широка политическа подкрепа", посочи Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

По думите й такава подкрепа щяла да дойде от Фронта. Имали "общи виждания по този въпрос", но все още нямало "категорични позиции".

"Разширяването на формата на подкрепа ще предоставим и на други политически сили", каза още Бъчварова, но не посочи кои други формации визира.

В стаята на ГЕРБ започна тройна среща

Днес ще се проведат нови преговори между ГЕРБ и Патриотичния фронт. Това стана ясно от думите на съпредседателя на фронта Валери Симеонов в кулоарите на парламента.
„Преговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт не са приключили, въпреки направените изказвания от г-н Борисов“, заяви Симеонов.

Той обяви, че днес в Народното събрание ще се проведе тристранна среща ГЕРБ-Патриотичен фронт-Реформаторски блок, която започна в 14.00 ч. „Поканени сме и ще отидем“, каза Симеонов, като уточни, че разговорите ще са в стаята на ГЕРБ.

Екзекутираха 10 души в Серверна Корея заради гледане на чужди шоупрограми

Десет служители на управляващата в северна Корея партия са били екзекутирани по различни обвинения, сред които и гледането на произведени зад граница "сапунени опери", съобщи "Фокс Нюс", позовавайки се на информация на южнокорейското разузнаване.

Според преценките на Сеул с новите 10 жертви броят на екзекутираните досега през годината в Северна Корея достигна 50 души. Смъртните присъди били изпълнени от наказателен взвод с огнестрелно оръжие, а причини за най-тежкото наказание били гледане на южнкорейски сериали, замесване в подкупи или похотливост сред мъжете. Твърди се, че убитите са били от близкия кръг около Джанг Сонг Тек, чичото на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който беше арестуван през декември и екзекутиран по обвинения за престъпления срещу държавата.

Подробности за екзекуциите били описани в доклад на разузнаването, предоставен на южнокорейския парламент. Според пресата в Сеул екзекуциите на официални лица от Пхенян може и да показва, че Ким Чен Ун се оттървава от потенциални източници на опозиция срещу управлението си.

Според имигранти от Северна Корея черният пазар в тази страна бил залят с пиратски копия на южнокорейски и китайски телевизионни шоупрограми.

Руснаците показват мускули във въздуха!

Самолети на НАТО съпроводили руски стратегически бомбардировачи над Черно море и Атлантическия океан, както и полети на изтребители над Балтийско море, предаде Ройтерс.

Това станало на 29 октомври и било "необичаен изблик на активност от страна на Русия" според думите на говорител на алианса. Той уточни, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на страна членка на НАТО.

Естонските власти обаче твърдят, че 8 руски самолета нарушили въздушоното пространство над прибалтийската република. Те били засечени както от местни военни, така и от германски пилоти.

За 24 часа в периода межоду 28 и 29 октомври били засечени и съпроводени 4 групи руски самолети. На 29 октомври следобед част от тях все още извършвали маневри, съобщават от Северноатлантическия пакт.

Най-голямата група се състояла от 4 стратегически бомбардировача Ту-95 в небето над Норвежко море. Те били съпровождани от 4 летящи цистерни за зареждането им във въздуха.

Ескадрилата била съпроводена от норвежки самолети Ф-16 "Файтинг фалкън".

В един момент групата се разделила. Шест от самолетите се върнали към Русия, а два от бомбардировачите  продължили на юг. Там те били поети от британски изтребители "Тайфун", което по-късно, вече над Атлантическия океан, ги предали на патрулиращи Ф-16 на португалските военновъздушни сили. Тогава мисията приключила.

Два Ту-95 с два изтребителя били проследени от турски самолети над Черно море на 29 октомври. Пак тогава, както и ден по-рано, над Балтийско море са били засечени общо 7 руски бойни самолета.

На 28 октомври германски и датски самолети, както и бойни машини на нечленуващите в НАТО Швеция и Финландия, съпровождали от разстояние руснаците. На другия ден пък португалски Ф-16, базирани в балтийските държави, следвали подобна група от руски изтребители и изтребители-бомбардировачи.

Броят на подобни инциденти тази година скочил трикратно в сравнение с миналата, изтъкват от НАТО. ОТ началото на 2014 г. досега н небето били съпроводени над 100 руски самолета и групи.

Според говорителя на пакта Русия се възползва от законното си право военните й самолети да тренират в международното въздушно пространство и това не е създало някакво по-особено основание за тревога. Самолетите на алианса съпровождали руските като предпазна мярка в защита на гражданския въздушен трафик.

Депутат не знае кой е шеф на ДАНС, иска да е член на вътрешната комисия

Б.Иглев
Депутатът от „България без цензура” Борислав Иглев, който има амбиции да влезе в Комисията по вътрешен ред и сигурност, не знае кой е шеф на ДАНС и как се избира той.

Това стана ясно от интервю на новоизбрания депутат, който е ММА боец (състезател по смесени бойни изкуства), за bTV. Пред камерата Иглев обяви, че ще бъде част от комисиите по младежта и спорта и тази по вътрешна сигурност. Той обаче успя да отговори само на въпрос кой в момента е вътрешен министър.

„Затова съм тук, за да се науча”, коментира народният избраник.

„Чувствам се добре в парламента. Свиквам с правилниците на гласуване”, добави той.

По думите му няма нищо странно боец да бъде народен представител. Иглев даде за пример Виталий Кличко, който беше част от украинския парламент.

Оздравяват КТБ!

В НС временната бюджетна комисия прие решение, предвиждащо отпадане на автоматичното обявяване на банка в несъстоятелност при липса на капиталова адекватност. Решението за отпадане на автоматизма на обявяването на банка в несъстоятелност бе прието с мнозинство , но без гласовете на БСП.

Решението предвижда Министерският съвет съвместно с БНБ и КФН да извърши анализ на законодателството и да внесе в НС законодателни изменения, гарантиращи ефективността на банковия надзор. Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити според европейското право, гласи втора точка от решението.

До 6 ноември НС трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, предвижда точка трета от решението.

С цел по-ефективна защита на вложителите препоръчваме на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица, гласи последната точка от решението.

Председателят на комисията Менда Стоянова обясни, че с това решение ще бъде дадено малко повече време на БНБ да бъдат проведени срещи с консорциума, който може да участва в оздравяването на банката.  Иначе по сега действащото законодателство, КТБ би трябвало да бъде обявена веднага след осчетоводяването на данните от одиторския доклад в несъстоятелност.

Консорциум от инвеститори е готов да поеме 50 процента от сумата, необходима за капитализирането и оздравяването на КТБ, съобщи подуправителят на БНБ Калин Христов по време на заседание на парламентарната комисия.  Към днешна дата ЕПИК, Оманския фонд и Джемкорп, създадена на 22 септември, твърдят че са консорциум, който иска да рекапитализира банката, но с държавна помощ, съобщи Христов.

При оценката за 4 222 млн. лв. обезценка, те казват, че могат да допринесат за 50 процента запълването на този недостиг, съобщи Христов. Той добави, че в момента няма разписано законодателство как се дава държавна помощ за рекапитализиране на банка, затова ако се премине към вариант оздравяване на банката, трябва да се изготви държавен план за предоставяне на държавна помощ и да се поиска разрешение за това от ЕК.

На тази дата: 30.10.1938г. Радио хвърля в паника американците

На 30 октомври 1938 г. — едно американско радио предизвиква истинска паника в САЩ.


"Дами и господа, не знам откъде да започна! Вероятно от онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка! То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждал! Изпълзява от дупката и идва насам! На около 20 ярда е от мен!" Настъпва тишина. Най-страшната тишина, която ще накара милиони слушатели да излязат на улицата. Те са пропуснали началото на предаването: "Дами и господа, Columbia Broadcasting System представя Орсън Уелс и неговия Mercury Theatre on the Air във "Война на световете" от Хърбърт Уелс!"

В настъпилата суматоха ранените и починалите от инфаркт са хиляди. Армията на спасението раздава противогази. Някои се самоубиват, за да не попаднат в ръцете на извънземните.

Днес всички знаем, че става въпрос за радиотеатъра на CBS по романа на Хърбърт Уелс „Войната на световете”. Знаменитият спектакъл на Орсън Уелс – американски актьор, сценарист, режисьор и продуцент, създава илюзията, че марсианци нападат земята и че това се предава на живо по радиото.

Орсън Уелс изпълнява ролята на астроном, който обсъжда техническия напредък на Марс, други актьори държат речи от името на министъра на вътрешните работи и командващ на артилерията, като съобщават за загубите, които армията търпи от марсианците.

След излъчването са необходими доста усилия хората да бъдат убедени, че нападение от Марс всъщност няма и че става дума за литературно произведение. Много слушатели завеждат дела за морални вреди срещу радиото, но те са отхвърлени. По настояване на Уелс е обезщетен само един мъж, който съсипал новите си обувки, докато бягал от „нашествениците“.

Предаването има силен отзвук по света, а диктаторът Адолф Хитлер използва случая, за да обяви упадъка на демокрацията в САЩ. По-късно именно заради тази радиопиеса мнозина не са повярвали в първия момент, че репортажът за нападението на японския флот срещу най-модерната американска база Пърл Харбър в Хавай на 7 декември 1941 г., е истина.

Драматизацията по Хърбърт Уелс и до днес е еталон в изкуството с перфектната си музика, композирана от Джеф Уейн през 1977 г., и отлично актьорско изпълнение.

Вицове, октомври 2014г.

Лъжа навсякъде...

СмЕх

От три години не съм шофирала. Днес седнах зад волана. Всички ми свиркат, святкат с фаровете, махат с ръце... Явно съм им липсвала.
***

Разкрасяващия сън е пълна лъжа... Измислен е за да държи грозните заспали.
***

Успял българин на запад е този, който не се връща в България да си прави зъбите
***

С депутатите си приличаме по това, че докато говори президентът си ръчкаме телефоните
***

Като се прибереш с гадже целият квартал те вижда, а като ти обират апартамента никой нищо не е видял!
***

Най-ясният знак, че чалгата е в криза - минаха два месеца от мача със Стяуа и все още няма Моци Кючек.
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 29 октомври 2014 г.

В същото време на "Лъвов мост"...

Шефът на ЕНП Жозеф Дол е сложил ръка върху дясното бедро на Фандъкова.

Бареков се предложи на ГЕРБ

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков днес се появи за първи път в Народното събрание след старта му и веднага отново се предложи за коалиционен партньор на ГЕРБ в бъдещото управление. Поведението му е странно на фона на категоричната позиция на преговорния екип на Бойко Борисов, които още при първия кръг консултации за правителство категорично заявиха, че с ББЦ нямат никакви допирни точки.

"Имаме желание в този парламент да бъде спазен вотът на суверена и да бъде избрано центристко-дясно правителство с мандата на ГЕРБ, заяви Бареков, и обясни кой може да бъде включен в този модел на управление: Нека да видим кои са тези формации, парламентарни групи, които вътрешно в себе си съдържат хомогенен състав от центристко-десни формации. Гледайки отстрани, такава група, освен тази на ГЕРБ, е Българският демократичен център, защото вътре е ББЦ, чийто председател е шеф на консерваторите, вътре е ЗНС, която е била дългогодишен член на ЕНП, вътре е партия, която е създадена в подкрепа на българския бизнес - ЛИДЕР. С нас в коалиционния съвет са партии от център-дясното пространство, а в председателския съвет е партия "Гергьовден", която не е лява партия."

Бойко: Патриотите сами се изключиха!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че Патриотичният фронт (ПФ) сам се е изключил от бъдещото управление. Това стана малко след срещата му с лидера на ЕНП Жозеф Дол в парламента.
Борисов припомни, че на първото заседание на новия парламент е заявил, че е за коалиция с Реформаторския блок (РБ) и приема писмена подкрепа от ПФ. Малко след това обаче лидерът на НФСБ Валери Симеонов е направил своето изказване, в което се е обявил за образователен ценз за 6-годишни деца и поставяне на ракети срещу натовски държави.

"В момента, в който го направи, от евроатлантическите посланици започнаха да ми идват оценки: "Това ли са новите ви партньори?" За съжаление. При тази ситуация предложих или избори веднага, или ГЕРБ и Реформаторският блок да направят коалиция, а всички отговорни партии да подкрепят по отделнтите теми, както пожелаят", обясни Борисов.

"Аз гарантирам, че ако направим правителство на ГЕРБ и РБ, фондовете ще бъда пуснати в пълния им обем. Оттам нататък, ако имаме акъл, българските партии да работим добре в името на страната. Нищо против Патриотичния фронт, Валери Сименов е един достоен мъж, излезе и си каза неговата програма. За съжаление тези неща, които прочете, не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация. Представете си опашка от деца 6-годишни на изпит по български език. Представете си как се поставят ракетни системи срещу Гърция и Турция. Ако искат да ни подкрепят, ще им благодаря всеки ден", добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов даде пояснение и около евентуална подкрепа от ДПС за бъдещото управление:

"Айде да речем пенсионната реформа. Ние сме за вдигане на пенсионната възраст. За това са и Реформаторският блок, БСП са против, БДЦ са против, ПФ са против, а ДПС са "за". Ако ГЕРБ, ДПС и РБ гласуват за вдигане на възрастта за пенсия, каквото е и указанието на ЕК, ще ме заподозрете в задкулисие с ДПС ли? Или ако БСП внесе да променим плоския данък, така както и ПФ искат семейно подоходно облагане. Освен ГЕРБ и реформаторите само ДПС е против. Ще ме заподозрете тогава ли?"

ЕНП натиска Радан Кънев за правителство на малцинството

Председателят на ЕНП Жозеф Дол е настоял пред представителите на Реформаторския блок да се откажат от идеята за общо управление с патриотичния фронт.

Това става ясно от съобщение на Радан Кънев в туитър.

"Срещата с @JosephDaul : Силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа. ?#?РБ? предстои да вземе решение" - гласи текстът на съобщението.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че след разговорите с политическите лидери в парламента е останал вариантът за правителство на малцинството с Реформаторския блок.

Малко по-късно от РБ обаче заявиха, че държат на варианта тройна коалиция с Патриотите.

Най-смешният човек на света

Финландският комик Исмо Леикола спечели състезанието "Най-смешна личност в света" в
състезанието на Laugh Factory ("Фабрика за смях") в Щатите, предаде АП.

"Държавите не си дължат пари една на друга, те дължат пари на банка. А ако държавите дължат пари на банка що за глупост е да ги плащат? Все пак държавата има армия, а банката разполага с четирима касиери и чистачка."

Тази шега предизвика най-много смях в "Лаф Фактори" по време на полуфинала в Лос Анджелис и изпрати Леикола на финала. После във филиала на "Лаф фактори" в Лас Вегас той излезе победител в надпреварата между петима комици. Състезанието изцяло зависеше от гласуването за участниците по интернет. Рижият финландец с тънка усмивка и убийствено чувство за хумор получи одобрението на 158 945 души, докато останалият на второ място пакистанец Саад Харун се задоволи с 59 213 гласа. Леикола отнесе за първото си място и парична награда в размер на 10 000 долара.

Състезанието е инизиатива на собственика на Laugh Factory Джейми Масада, който има намерение да започне да го провежда всяка година. Той изрази надежда, че ако надпреварата може да покаже, че ако хора от различни страни се смеят заедно, то те ще оставят настрана разликите помежду си.

Ние от своя страна можем да му предложим плеяда български политици и банкери, които с успех могат да се борят за титлата "Най-смешна личност в света". Жалко, че това, което говорят и правят, обисновено накрая разплаква зрителите.

Кунева работи в личен интерес зад гърба на блока

Гроздан Караджов
Методите на изнудването и блокирането на политически решения водят до неизбежно разцепление на всяка формация. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който обвини Меглена Кунева, че работи зад гърба на блока и провежда своя политика – в личен интерес.
„Давам няколко хронологически примери, за да видите как работата в блока реално блокира и много от политическите му органи спира да функционира. Радан Кънев подаде оставка като говорител на блока през лятото на тази година. Той направи това с мотиви, които показват именно това – има блокиране на работата на политическите сили в блока и разнобой в основните начала на блока. Това беше първият ясен сигнал в обществото. С цел да не се допусне още тогава до разцеплението на блока, се стигна до документа, подписан от петимата лидери, че ще се свика конгрес през септември. 40 минути преди началото на конгреса госпожа Кунева заяви по телефона, че „България на гражданите“ няма да се появят, ако не се избере едноличен лидер. 1500 души бяха фрустрирани и станаха свидетели на едно шоу“, каза Караджов.

„Сега по същия начин бе процедирано с един много достоен човек – лидера на БЗНС – Николай Ненчев, чиято кандидатура стоя достатъчно дълго време и бе елемент на консенсус между лидерите. Той трябваше да бъде зам.-председател на НС. „Това е вашето предложение, но то няма да стане. Или излизате с моето предложение, или казваме на всички, че се разделяме“, заяви Кунева“, посочи Караджов.

Според него в момента Изпълнителният съвет на Реформаторския блок е блокиран и не работи. „Имаме една парламентарна група, но още в първия ден се разбра, че имаме изнудване. Унизителният начин, по който се подходи към Николай Ненчев, беше недопустим. А господин Ненчев няколкократно е бил обект от страна на госпожа Кунева или нейни емисари да са кооптира в една микрокоалиция. Колкото повече гласа имаш, толкова по-голямо влияние имаш в една коалиция.

И това пълзящо превземане до такава степен е поставило в изолация останалите играчи, че тепърва останалите ще проявят своята непоносимост. Приемете, че при мен първо преля чашата на търпението.

Караджов посочи, че Кунева тайно прави договорки с ГЕРБ. Той посочи необявената срещу Кунева – Борисов, за която дори самите реформатори не са били известени.

Караджов бе категоричен, че единственият дясноцентристки формат е ГЕРБ – Патриотичния фронт- Реформаторски блок. Но в тази рамка не могат да присъстват ксенофобски или други подобни призиви, разделящи обществото и водещи до нестабилност“, категоричен бе Гроздан Караджов.

Така ще е в самолета на бъдещето

Скоро може буквално да се реете в облаците. Стига, разбира се, проектът на една британска
организация да се осъществи. За някои хора пътуването със самолет без прозорци ще бъде вълнуващо преживяване, а за по-нервните пътници - истински кошмар.
Така или иначе това е бъдещето, предричат от Centre for Process Innovation (CPI), съобщава в. "Индипендънт".

В прототипа, който все още е в начална фаза, по цялата дължина на самолета ще има ултратънък екран вместо прозорци, който ще позволи на пътниците постоянно да се наслаждават на гледката навън. Те ще могат също да научават неща за градовете, над които летят, или просто да сърфират в интернет и да проверяват имейлите си. 

Концептът се базира на технологиите, използвани при мобилните телефони и телевизорите. Образът върху екраните ще се предава от камери, монтирани по външната страна на самолета. Амбицията на създателите не е толкова да осигурят върховно преживяване за пътниците, колкото да решат основния въпрос пред самолетната индустрия - как да се намали теглото, което ще доведе до по-нисък разход на гориво, а от там и до по-евтини билети. 

Според CPI, при всеки 1% намаление на теглото на самолета се пести 0,75% от горивото.
Д-р Джон Хелиуел от CPI посочва, че с поставянето на прозорци на самолета фюзелажът трябва да бъде заздравен. Когато прозорците се махнат и бъдат заменени с огромен екран, фюзелажът ще стане по-лек.

Екраните ще бъдат направени с използването на ограничени светодиоди (OLED) - комбинация от материали, които излъчват своя светлина, при пропускане през тях на електричество. Проблемът при тази технология е високата цена и чувствителността към влагата. Поради това те се използват предимно при неогъващо се стъкло, най-вече при мобилните телефони и телевизорите. 

Ключовото развитие ще бъдат огъващите се органични светодиоди, посочва д-р Хелиуел, което ще доведе до създаването на екрани, подходящи за самолетите. Според него такъв самолет ще може да бъде създаден до 10 г.

 SkyCruiser - 3 в 1

Още не сте решили какво да си купите - самолет, вертолет или някакъв летящ автомобил? А какво ще кажете, ако някой ви предложи и трите наведнъж, при това в едно? Въпросното превозно средство е дело на американската компания Krossblade, базирана в Аризона. 

Тя представи на местната публика концепта с името SkyCruiser, който представлява нещо средно между самолет, вертолет и автомобил. Всъщност това е хибриден електрически летящ апарат, който в зависимост от режима може да се използва като самолет или квадрокоптер, а също така като обикновен автомобил. Просто казано - с него ще може да се придвижвате както по въздух, така и по земя.

Самолетът трансформър е оборудван с два електрически двигателя, всеки от които с максимална мощност от 150 конски сили, както и с четири въздушни винта, за да може да лети като вертолет. При използването на самолета на земята като автомобил може да се прибират крилата му, чийто размах достига 9,5 метра. Тогава двата електрически двигателя му позволяват да развива скорост до 112 км/ч по пътя. Засега не се знае кога транспортното средство ще се появи на пазара, нито на каква цена ще се предлага.

Температурите през ноември от-7 до +20

От -7 до +20 ще варират температурите през ноември. Снегът ще се изсипе над цялата страна едва в края на следващия месец. Това обяви Красимир Стоев, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
По думите му през тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата. Това означава, че живакът ще е над нулата в началото на месеца по градове и села. Синоптиците обаче очакват повече дъждове. В южните и планинските райони се очакват да паднат между 70 и 100 литра на квадратен метър.

В началото на ноември ще започне затопляне, прогнозира Стоев. По думите му в първите дни на идния месец над по-голямата част от страната ще е слънчево. През втората десетдневка ще се изсипят дъждовете, а през третата рязко ще застуди и ще паднат нови снегове.

Жентълмени:)

Лидерска среща 28.10.2014г.

На тази дата: 29.10.1929г. Настъпва Голямата депресия

Тълпата, събрала се на
 Уолстрийт след краха
  от 1929 година.
На 29 октомври 1929 г. настъпва поредният срив на Нюйоркската фондова борса. Датата се
смята за старт на Голямата депресия. Тя започва десетилетие преди Втората световна война и се оценява от икономисти и историци като най-тежката, най-дългата, най-широко разпространената и най-дълбока криза в световната икономика.

Началото ѝ е различно в различните страни,но се смята, че в повечето от тях е започнала през 1929 г. и е продължила до края на 30-те - началото на 40-те години на ХХ век. Кризата започнава в САЩ с крах фондовите борси на днешната дата, позната като Черният вторник.

Голямата депресия довела до разрушителни последствия в почти всяка страна, независимо от това дали била бедна или богата. Личните доходи, доходите от данъци и такси и печалби спаднали значително, а в някои страни като Америка безработицата достигнала 25%. По света също почувствали удара, което довело до масова безработица в градове, разчитащи предимно на тежката промишленост. В много страни строителството било временно преустановено. Провинциалните райони, които разчитали предимно на земеделието, също били застигнати от кризата, като изкупните цени на селскостопанската продукция спаднали със средно 60%.

След крахa на Уолстрийт от 1929 година обществото все още било оптимистично настроено за изход от икономическата криза. В средата на 1930 година лихвените проценти спаднали значително, но очакваната дефлация и нежеланието на хората да увеличават задълженията си чрез вземане на заеми довело до спад на инвестициите. През май, същата година, продажбите на автомобили спаднали до нивата от 1928 година. Особено тежко било положението във въгледобивните и селски райони, където безработицата излизала извън контрол.

През януари 1932 г. Конгресът на САЩ създава Финансова корпорация за възстановяване (RFC). Организацията трябва да оказва финансова помощ на железопътни компании, финансови институти и бизнес-корпорации. През юли, ролята ѝ е разширена за оказване на помощ и на селското стопанство и финансиране на държавни и местни обществени мероприятия.

Приет е закон за Федерална жилищна банка, която е длъжна да предоставя кредити на организации, занимаващи се с ипотечно кредитиране (първообраз на бъдещата Fannie Mae). Приет е първият от двата закона, носещи името Глас—Стигол, насочени към либерализиране на Федералния резерв и разрешаващ му, в частност, да кредитира банките-членки. Признато е за необходимо да се активизира бюджетно преразпределение на доходите от богатите към бедните, за да се стимулира потреблението. Максималния размер на подоходния данък е повишен от 25 на 63%.

Въпреки това обществеността счита, че мерките, предприети от администрацията на Хърбърт Хувър, са недостатъчни и доста закъснели. Франклин Рузвелт сравнително леко побеждава Хувър на президентските избори през есента на 1932 г., а едновременно с това демократите успяват да завоюват контрол над Конгреса.

За изход от кризата, през 1933 г. започва да се осъществява Новият курс на Рузвелт — различни мерки за регулиране на икономиката. Някои от тях, по съвременните представи, спомагат за отстраняването на причините за депресията, някои имат социална насоченост и помагат на най-пострадалите, докато трети усложняват допълнително положението.

Вицове, октомври 2014г.

Зима

СмЕх

-Тaте, кой е този бaтмaн?
-Един човек, който рaботи денем, a нощем се мaскирa зa дa излизa по улиците.
-Кaто чичо Гошо!?!
-Не, чичо ти Гошо е трaвестит...
***

Един македонец емигрирал в Америка.
Огладнял много, но имал само 1 долар.
Видел той някаква будка и там пишело "hot-
dog - $1".
Гледа оня в речника: "hot" - горещ, "dog" -
куче, и си вика:"Е па кат нема паре за друго,
пес че йедем." Поръчал си, дали му лебо с
кренвиршо, той разтваря лебецо, гледа
кренвиршо и вика:
-Пичка му... матерна! От целио пес, баш
куреца ми се паднало.
***

След като се появиха форумите в интернет и възможността да се пишат коментари, стените на обществените тоалетни станаха по-чисти.
***

Отива мъж при един психиатър:
– Добър ден, докторе... хич не съм добре... мебелите ми говорят!
– Как така? Споделете моля?
– Ами снощи се прибирам малко по-късно от обичайното и си лягаме да спим с жената и по едно време гардероба се обажда: – Заспа ли вече?
А жена ми отговаря:
– Да, да... заспа...
– Еми, аз да си ходя тогава...
А аз му викам:
– Къде ще ходиш, бе?!? Аз още не съм те изплатил...
***

Мъже, запомнете! Ако жена ви слуша, без да ви прекъсва, не бива да я будите
***
Всяка сутрин нови вицове

вторник, 28 октомври 2014 г.

Румъния много ни изпреварва, Брюксел ни отделя

Румъния вече много изпреварва България в реформите на правосъдието и вътрешните работи, което ще има политически последствия, заяви днес служеният министър на правосъдието Христо Иванов.

Разликата ще проличи в очаквания през втората половина на януари редовен доклад на Еврокомисията за напредъка на двете страни, който пак се очертава лош за страната ни, но значително по-положителен за северните ни съседи, посочи той.

Иванов не допусна Комисията да раздели България от Румъния, които вече осма година заедно наблюдава в посочените области. Отпадането на т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка, с който се осъществява наблюдението, само за една от двете страни досега беше табу за Брюксел.

Иванов представи пред генералния секретар на Комисията, г-жа Катрин Дей, плановете на правителството за съдебна реформа.


"Не можем да очакваме кой знае колко позитивен доклад и трябва да се подготвим за това", каза той пред журналисти след срещата. "Беше подчертана засилващата се разлика между България и Румъния и този контраст е нещо, което трябва да ни притеснява и е допълнителен фактор, който трябва да ни мобилизира на политическо ниво."

"Общият дух е, че засилващият се контраст между България и Румъния в следващия доклад ще личи още по-ясно и той ще почва да има политически импликации", каза Иванов.

Реформаторите се дърпат на Бойко, искат тройка

Реформаторският блок (РБ) продължава да настоява управляващото мнозинство да бъде трипартийно, като в него влязат ГЕРБ, Блока и Патриотичният фронт (ПФ). Това стана ясно след заседание на парламентарната група на десните. То бе проведено непосредствено след лидерската среща, след която Бойко Борисов заяви, че ще се върви към правителство на малцинството с участието само на ГЕРБ и РБ.

"РБ поддържа усилието за сформиране на мнозинство и управление в трипартиен формат - ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт. Смятаме, че днешната среща между 7 партии има само консултативен характер и на такива срещи съгласие за мнозинство между три партии не може да се постигне. Необходими са срещи на РБ с ГЕРБ и ПФ. Смятаме за уместно бързо провеждане на трипартийна среща между формациите, които могат да съставят това мнозинство."

Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев като допълни, че предава единодушно приета позиция на парламентарната група. Кънев заяви още, че Блокът ще влезе в евентуални преговори с позицията за трипартийно управление, което да е скрепено с коалиционно споразумение. Той обаче не отговори дали е възможно да има отстъпки пред патриотите, които към този момент заявяват, че са готови да подкрепят определена програма, но не и да сключват коалиционно споразумение.

"Преди да са проведени разговорите не можем да кажем нищо повече", каза Кънев.

Лидерката на ДБГ Меглена Кунева каза, че позицията за двупартийна коалиция се я появила заради различия между ГЕРБ и ПФ. Тя поясни, че не знае на какво се дължат тези различия и заяви, че РБ не носи отговорност за промяната.

"От това, което казваме излиза, че най-вероятно ще има трипартийно управление". Така Кънев отговори на въпрос дали позицията на Блока не означава, че правителство няма да има и ще се върви към нови избори.

Междувременно пред Нова тв Трайчо Трайков от Гражданския борд към РБ категорично заяви:

"Реформаторският блок няма да влезе в коалиция на малцинството, това е безсмислено. Коалиция се прави, за да имаш мнозинство”.

Според него единствената възможна формация, която може да участва в бъдещото управление, за да се сформира мнозинство, е Патриотичният фронт.

"Трябва да има коалиционно споразумение, защото всичко останало не е част от управлението. Ако в него бъде записано какво трябва да се свърши и в какви срокове, тогава вече ще бъде по-лесно да се определи от кого да бъде свършено”, добави Трайков.

Реформаторите също не смятали, че има смисъл от правителство, което да има хоризонт до юли догодина.

"Ние бихме влезли в правителство, само ако имаме шанс да свършим нещата, които са важни за нас и за страната”, каза той.

Вариант единствен-коалиция на малцинството

От проведените разговори за мен стана ясно, че единствената възможна формула да се създаде правителствое, ако се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след проведената лидерска среща в парламента. „РБ сега имат заседание, ще излязат със свое решение и, ако са „за”, ще се направи коалиционно споразумение”, обясни Борисов.
Борисов уточни, че правителството ще се ползва с плаващо мнозинство. „Ние ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневния ред на МС да се представя на лидерска среща”, обяви Борисов.
„Всички подчертаха, че предсрочни избори зимата са фатални за държавата. БСП са категорични, че остават в опозиция и до петък, ако РБ вземе решение да подпишем коалиционно споразумение и да знаем по кои теми може да ползваме мнозинство”, каза още Бойко Борисов.

Днес решават за правителството

Лидерите на парламентарните партии ще се съберт днес (вторник) в 10,00 ч в парламента за поредния кръг от консултации за съставяне на правителство. Инициатор на срещата е ГЕРБ, като поканите за разговора бяха раздадени на останалите партии в първия ден на парламента.

Вчера стана ясно, че партията ще възложи мандат на Бойко Борисов за премиер.

Ще се търси подкрепа за секторните политики. При разговорите от ГЕРБ са склонни на отстъпки и компромиси. Вчера, при откриването на 43 Народно събрание Борисов очерта три варианта за съставяне на правителство. Първият – кабинет до пролетта; вторият- до президентските избори и третият – с цял мандат.

Борисов заяви още, че е готов да се откаже от премиерския пост, както и от този на президент.

Френският посланик си прави майтап с Делян Пеевски

„Млад успял мъж пристигна в НС за официалното откриване – което започна в 14.00…“

Това написа в профила си в Туитър на чист български френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. От балкона на НС той дори е снимал депутата от ДПС Делян Пеевски с явен намек, че е закъснял дори в този ден.

На тази дата: 28.10.2002г. Светът чества ден на анимацията

Първо представление на „Оптичния театър“ 
на Емил Рейно в Париж, 1892 г.
На 28 октомври светът отбелязва Международния ден на анимацията. Обявен е за такъв през 2002 г. в чест на първата публична прожекция на Емил Рейно на т.нар. светлинни пантомими.

Какво всъщност представлява анимацията? Тя е бързо последователно показване на образи на неподвижни елементи с цел създаване на илюзия за движение. Това е оптична илюзия, дължаща се на известното забавяне (зрителна персистенция) в обработката на образа, получен от зрителния апарат, от мозъка на човека. Най-често анимацията се прави с помощта на техниките на заснемане на видео и филми.

Блактън се счита за първият аниматор, 
а филмът му Humorous Phases of Funny Faces 
се сочи за първия анимационен филм.
При продукцията на филми се използват техники, чрез които всеки кадър на филма е
изработен самостоятелно. Тези кадри могат да бъдат създадени чрез фотографиране на нарисуван образ или с правенето на малки промени на макет (както е в пластилиновата анимация). След това всичко се заснема със специална камера. Когато кадрите се свържат заедно и резултатът се гледа, наблюдаващият има илюзията, че вижда непрекъснато движение. Създаването на подобен тип филми е доста трудоемко и продължително, но развитието на компютърната анимация ускорява процеса.

Френският изобретател Емил Рейно е един от първите, които създават т.нар. светещи пантомими през 1877 г., още преди появата на кинематографа. Той патентова своя „Оптичен театър“, в който използва перфорирана лента с желатинови пластинки за прожекция на хумористични и наивни рисувани сценки, синхронизирани с музика и звукови ефекти, композирани от него самия.
Жорж Мелиес е френски кинотворец, който става известен с развиването на много технически и разказвателни елементи на филмовото изкуство в ранния етап на киното. Открива многократната експозиция, stop motion, ускорената и забавената киноснимка и покадровото оцветяване на филма. Заради уменията си да трансформира реалността във филмите си, понякога го наричат киномагьосник.

Друг французин, Емил Кол прави първите реални стъпки на анимационните филми във Франция. През 1908 г. той създава филма Fantasmagorie. Героят е човече от пръчици, което се среща с различни обекти, които се превръщат в други — например бутилка от вино става цвете. На две места на сцената излизат и ръцете на аниматора. Изработването на филма е чрез рисуване на всеки кадър върху хартия и след това заснемане на кадъра на негативен филм, което прави изгледа тъмен. Това е първият филм, направен с техниката на традиционната анимация.

Американският рисуван филм през 30-те и 40-те години 
се свързва с феномена Мики Маус на Уолт Дисни.
Пионерът на американския анимационен филм е Джеймс Стюарт Блактън. Той първи използва
техниката stop-motion и рисуване на ръка. Ученик на Томас Едисън, той създава тези концепции в началото на ХХ век, като първата му работа е от 1900 г. Блактън се счита за първият аниматор, а филмът му Humorous Phases of Funny Faces се сочи за първия анимационен филм. Голям принос за развитието на американската анимация има Уинзър Маккей. Той е успешен автор на комикси за вестниците и пренася вниманието си към детайла и към филмите. Налага се цели екипи да рисуват многото подробности в кадрите на филмите му. Сред тях са Малкият Немо, Динозавърчето Гърти и Потъването на Лузитания.
Сред европейските автори на анимация в първите години на ХХ век са Ханс Рихтер, Валтер Рутман, Викинг Егелинг, Оскар Фишингер, Бела Бартош. Лоте Райнигер се счита за откривателка на силуетния филм, а Владислав Старевич е пионер на кукления филм. Към 1910 г. производството на късометражни анимационни филми вече е отделна индустрия и те започват да се показват в киносалоните.

Американският рисуван филм през 30-те и 40-те години на миналия век се свързва с феномена Мики Маус на Уолт Дисни пожънал небивал търговски успех и доказал силата на мърчандайзинга в американската филмова индустрия. Подобни герои, отговарящи на масовия вкус, са Осуалд щастливият заек, Попай Моряка, Коко клоунът, Супермен и др. Други известни анимационни студии през този период са Флайшър и UPA (United Productions of America — Юнайтед Продакшънс оф Америка)