четвъртък, 1 януари 2015 г.

36 души загинаха на Новогодишните празненства в Шанхай! Видео

Снимка EPA
36 души загинаха тази нощ по време на посрещането на Новата година в Шанхай, Китай. 47 са ранените, след като тълпата на площад Ченйи смачка десетки празнуващи.

Хиляда хора се събраха в китайски мегаполис, за да посрещнат заедно Новата година по улиците на града.

Според властите в Шанхай, ситуацията започнала да ескалира около 23:35 местно време, когато хората започват да се блъскат един в друг. Смята се, че много от загиналите са студенти, а 25 от тях са жени.

Традиционното за града шоу с фойерверки е било отменено, именно поради страх от твърде много хора по улиците.

Това е била и основната причина за смъртните случаи и многото ранени, твърдят очевидци
пред Би Би Си и Си Ен Ен. Според тях, на места е било невъзможно да помръднеш. Британската туристка Ребека Томас твърди, че полицията не помагала на никой от падналите.

"Десетина-петнадесет души получиха първа помощ от близките си, докато полицията стоеше и гледаше. Попитах един полицай дали мога да помогна, но той ми каза просто да продължа да вървя", разказва Ребека.

Американската фотографка Габи Гейбриъл пък разказва:

"Никой не изглеждаше в контрол на ситуацията, и хората плачеха. Беше един от онези моменти, в които виждаш най-лошото в хората."

Когато властите все пак изпратили екипи да се погрижат за пострадалите, много хора се хванали за ръце, задържайки тълпата, и така дали време на санитарите да изведат ранените. Те са настанени в няколко болници.

Китайският президент Си Дзинпин е наредил на шанхайското правителство бързо да открие причината за новогодишната трагедия.

354 души пострадаха и във Филипините по време на празнуването, но няма нито един загинал. Основната причина са стрелби и избухнали близо до човек пиротехнически средства, съобщи АФП.

Над 10 са ранените, чиято травма изисква ампутация на крайник. Сред тежко пострадалите е и петгодишно момче.

Голямо количество пари, хвърлени от една от най-високите сгради на централния площад в Шанхай, предизвикало лудницата в събралата се да посреща новата 2015 година тълпа.


Видео