четвъртък, 1 януари 2015 г.

Какви джаджи да чакаме през тази година

Дроновете - технологията на 2015 г.


Бъдещето е пълно с изненади. Допреди само 50 години хората не са имали представа, че някой ден ще могат да се разхождат с телефона си навън. Компютрите пък надхвърлят и най-смелите ни фантазии. Представяме ви технологиите, които според повечето специалисти ще бъдат водещи на пазара през 2015 г.

Безпилотните летателни апарати бяха най-популярният коледен подарък тази година в САЩ, съобщи в. “Уолстрийт джърнъл”.

Много от техните получатели обаче не успяха да използват новите си играчки успешно. Една жена във Флорида наскоро бе тежко ударена, след като безпилотен апарат се разби в нея. За да избегнат риска от подобни инциденти някои компании разработиха нови видове дронове, които ще завладеят пазара през 2015 г.

Създадени и развивани през последните десетилетия заради военните им предназначения - разузнаване или нападение, дроновете вече си пробиват път в много други посоки.

Новото поколение апарати 3D Robotics Iris+ и the Ehang Ghost могат да правят много повече от това сами да си направляват полета.

Създателите им заменили

джойстика за

управление на

машината с

приложение,

което им казва кога да излитат, да следват определен маршрут на полета и да кацат автономно.

Най-добрата им функция обаче е, че те могат да те следват. Камерата, прикрепена към тях, е насочена към човека и представлява носещ се папарак.

Чрез мобилното приложение всеки бързо може да се превърне от новак в добър пилот. Веднъж свикнали с управлението им, бързо ще осъзнаете, че дроновете скоро ще станат неизменна част от фотографията и безспорна селфи машина.

Не може да се отрече, че има и дълъг списък от теми, свързани с машините, които будят безпокойство, като се започне от

краткотрайния

живот на

батерията

и се стигне до възможността за нахлуване в личния живот.

Производителят на дронове Parrot е въвел мерки за сигурност и създаде апарат с четири перки, които са толкова леки, че може да се използва вътре в помещения. Компанията наскоро започна да доставя Bebop, струващ 500 долара, който е снабден с подобрена 14- мегапикселова камера. Това е най-безопасният дрон за деца, който се направлява от смартфон или дистанционно, но все пак изисква часове практика.

Iris+ и the Ehang Ghost могат да бъдат управлявани чрез мобилно приложение, което ги насочва към определени координати. Така собственикът им програмира траекторията на полета само благодарение на своя пръст. Външна антена, която идва с двата модела, препраща инструкциите за полета от вашия телефон към машината.

Iris+, който се продава за 750 долара без камера, има най-прецизния софтуер. Когато отвориш приложението му на телефона си, може да

рисуваш върху

карта

траекторията,

която искаш

дронът да прелита Например около твоята къща или около плажа. Притежателите им дори може да свалят планове за полет от интернет.

Приложението може да предложи и други маневри, като например дронът да обикаля около сграда, докато камерата му е насочена към нея. С едно докосване на екрана летателният апарат може да премине в автоматичен режим, наречен “Дрони”, който завъртва камерата му и прави тъй наречените видеоселфита.

Мобилно приложение улеснява работата с дронове.

Ghost струва около 375 долара, може автоматично да излита и да каца, да се носи и да отива до място от картата, което сте задали предварително на смартфона си.

Летателният

апарат има

режим:

“Следвай ме”

При него дронът проследява чрез GPS къде се намира телефонът на собственика и започва да лети след него, докато той се движи.

Засега този режим е ограничен и машината може да ви следва, като кръжи над главата ви при зададена определена височина. Iris+ от своя страна пък позволява да му кажете колко далече да отиде и дали трябва да се движи във въздуха пред вас по зададена траектория, или непрекъснато да кръжи над главата ви.

Никога не можете да изпуснете летателния си апарат от поглед, защото той издава звук на рояк ядосани пчели и нито един от тях засега не може да издържи повече от 20 минути със заредена батерия. И все пак представете си, че имате дрон, който да се издига над колата ви, така че можете да видите какъв е трафикът или ви следва и прави филм за това как карате каяк.

Основен недостатък на дроновете е, че

не могат да

предусетят или

избягват пречки,

които застават на пътя им.

По време на провелото се в Лос Анджелис този месец първо изложение на дронове в света се заговори за тяхната бъдеща употреба в различни сфери. Очаква се технологията да навлезе масово в селското стопанство, промишлените индустрии и киното. Дроновете могат да помагат при доставките на лекарства в труднопроходими райони. Особено полезни ще се окажат и в издирването на изчезнали хора.

Противници на дроновете се боят, че увеличеното използване на машините означава повече възможности за наблюдение от корпорациите и държавата.

Експерти смятат, че до десет години индустрията ще достигне трилион долара, защото дроновете ще спестяват на компаниите разходи и рискове при опасни задачи.

Руска компания, разработваща дронове, пък вече е създала апарат, който може да

пренася до 5 кг и да лети до 40 км/ч,

което ги прави идеални за доставяне на храна. Машините, създадени от тях, имат вграден GPS и камера. Така техните пътувания могат да бъдат проследени.

Пицария в Сиктивкар, Северна Русия, твърди, че е първата, предлагаща доставка от безпилотен самолет.

Заведението за бързо хранене обещава да получите поръчката си до 30 минути, а ако това не стане до час, няма да бъдете таксувани. Собствениците на пицарията са толкова доволни от новата услуга, че дори смятат да я разпространят в още 18 руски града. В САЩ не закъсняха и започнаха тестови полети на дронове за доставки на храна по домовете.

Електрическа лодка лети над водата

Електрическият плавателен съд Quadrofoil лети над водата със скорост до 40км/ч, и то напълно безшумно. Лодката е с подводни криле и не образува вълни, което я прави изключително стабилна и може да се използва и в езера.

Задвижва се от електродвигател и затова не изпуска вредни емисии, което я прави напълно безопасна за природата. Въпреки високата цена от 22 500 евро изисква минимална поддръжка.

Батерията позволява на плавателния съд да измине разстоянието от 100 км само с едно зареждане. Формата на подводните криле повдига лодката над водата, което ѝ позволява да развие максималната си скорост, тъй като няма никакво водно съпротивление. Зареждането струва 1,30 долара на час и отнема 2 часа.

Quadrofoil е лесна за управление, понеже има вградена навигационна система, а също и тъчскрийн дисплей, който уведомява потребителя колко батерия остава и какво разстояние е изминато до дадения момент.

Морските инженери от Словения, които са и нейните изобретатели, я определят като “вълнуваща и все пак тиха и екологична”.

Те уверяват, че лодката е на практика непотопяема, за разлика от “Титаник”, а шансът дори да се опръскате с вода е почти нулев.

Нов вид умни очила

“Сони” разработва нов високотехнологичен аксесоар, който ще се прикрепя към обикновени или слънчеви очила, превръщайки ги в умни точно като Google Glass.

Името на бъдещата джаджа е Single-Lens Display Module и представлява малък дисплей с разделителна способност 640х400 пиксела, който се подава пред очите на потребителите.

Към него има прикрепени две солидни рамки, които съдържат хардуера. Освен това е снабден с камера, което позволява да правите снимки и видеоклипове. Single-Lens Display е пълен с някои доста интересни технологии, като електронен компас, акселерометър, сензор за докосване и Bluetooth и Wi-Fi.

Ръкавица робот помага да усетим нереални неща

Dexmo е роботизирана ръкавица, която ви позволява да почувствате виртуалната реалност. Тя е собственост на китайската компания Dexta Robotics.

Представлява екзоскелет и се носи точно като ръкавица, която перфектно пасва на ръката. Чрез нея се предава обратна връзка от допира до всеки пръст, като по този начин се симулира усещането, че наистина държите нещо, което дори не съществува в реалния свят.

Според създателите ѝ съществуват много устройства, които осигуряват обратна връзка на допира, но никое не пресъздава реалистично чувство, и то на разумна цена.

Dexmo притежава много повече от това обаче, снабдена е със сензори, които изключително точно проследяват движенията на пръстите и ориентацията на дланта. По този начин можете да контролирате виртуалната реалност.

Представете си да държите в ръка нещо несъществуващо и въпреки това да усещате обема и твърдостта му!

Засега съществуват 2 модела - Dexmo Classic, с която можете да манипулирате обекти, и Dexmo F2, с която, освен да ги манупулирате, можете и да ги почувствате.

Очила потапят във виртуални светове

Oculus Rift, най-общо казано, са очила с дисплей, които се поставят на главата и позволяват на човек да се потопи във виртуалната реалност.

Двете свойства, които Oculus Rift претендира, че притежава, са полезрение и латентност. Погледът ви обхваща 360 градуса и е съвсем нормално да се зачудите сън или истина е това, което е около вас.

По отношение на латентността определено ще виждате в реално време, а движенията напълно естествени.

Засега очилата ще се използват предимно за игри, но за в бъдеще планът за тях включва филми и дори социални мрежи и виртуални концерти.

Създадетелят на “Фейсбук” Марк Зукърбърг толкова харесал джаджата, че купил компанията, която ги създала, за сумата от 2 млрд. долара.

Очаква се те да бъдат пуснати в продажба в средата на новата година, а цената им ще варира между 200 до 400 долара.

В надпреварата за света на виртуалната реалност се включи и “Сони” със своите очила, които ще са своеобразен заместител на монитора.

Тяхното устройство ще разполага с дисплей с резолюция 1080p и 90 градуса зрително поле. Очилата имат и сензори, които следят движението на главата.

Благодарение на тях се коригира изображението. Джаджата е проектирана да работи първоначално само с PlayStation 4 и най-вероятно ще започне да се продава до края на 2015 г.

Телефони със сгъваеми екрани

През 2015 г. ще бъде пуснат в продажба нов модел телефон на “Самсунг”, който ще се сгъва на две. Това може би означава, че прословутите телетаблети (хибрид от телефон и таблет) най-после ще могат спокойно да се побират в задния джоб на дънките, а също и че екраните на смартфоните ще станат още по-големи.

От компанията планират да произвеждат около 40 000 дисплея на месец до края на 2015 г. Но огъваемите телефони не трябва да се бъркат с гъвкавите телефони. Ако съдим по начина, по който “Самсунг” описва новата си технология, най-вероятно ще можем да огъваме и свиваме бъдещите си смартфони на две. Не е ясно доколко ще бъде полезен такъв вид телефон, но на теория би трябвало да бъде по-компактен, практичен и издръжлив.

Новият “Уиндоус” с гласов асистент

По-рано през годината от “Майкрософт” официално разкриха, че през 2015 г. ще видим следващата версия на “Уиндоус” и противно на очакванията, тя няма да бъде под номер 9, а операционната система ще се казва “Уиндоус 10”. Тя е проектирана да работи с различни устройства, включително смартфони, лаптопи, настолни компютри, както и ексбокс.

“Уиндоус 10” ще може да променя интерфейс си в зависимост от това какъв вид устройство използваме. Това ще става чрез функцията континиум.

Гласовият асистент кортана, който се използва от Уиндоус телефоните, също ще намери място в новия софтуер. Тя ще е вградена в търсачката на операционната система и ще е достъпна още чрез старт менюто, което се завръща, след като изпадна в “Уиндоус 8”.

“Епъл” ще интегрира “Бийтс Мюзик” в “АйТюнс”

Една от най-популярните стрийминг услуги “Бийтс Мюзик” ще бъде интегрирана в “АйТюнс”. Това стана възможно, след като “Епъл” купи за рекордните 3 млрд. долара компанията на рап певеца Доктор Дре - “Бийтс Електроникс”, произвеждаща слушалки.