неделя, 18 януари 2015 г.

Бойко ще сменя Плевнелиев с жена!

"Като ви слушам и като гледам интереса към президентските избори - премиер сме имали
жена, но президент - не. Защо не се напънем и на президентските избори не сложим жена за президент. Имаме достатъчно фигури, които може да обсъждаме".

Това заяви днес премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на общото събрание на женската формация на партията. По-късно за неин председател бе избран областният управител на Перник Ирена Соколова.

Борисов посочи, че преди ГЕРБ България не е имала жени за председател на парламента и кмет на София, но сега жени заемат постовете за втори мандат. "Погледнете постовете, на които имаме жени, ами просто нямаме по-добър мъж за тях. И да искаме, не може да намерим", каза Борисов.

Той се обърна към столичния кмет Йорданка Фандъкова, която преди него разказа за протеста в събота в Горна баня, и посочи, че "не отива на партии, които дълго са управлявали, но не са решили проблемите, да се възползват от недоволството на хората и да го провокират". Борисов определи тези партии като провалени и настоя да се прояви разбиране към тях.

Премиерът си спомни за протестите за сметището в Суходол, докато е бил кмет. Тогава зам.-кметът по екология Мария Бояджийска му казала, че не е мъж, защото се поддал на натиска и затворил депото, а то можело да работи още. "Аз ли не съм мъж? Отворихме депото. Спестихме стотици милиони, оказа се, че имало капацитет. Направихме приказен завод, сега строим и втори. Така че тези, които ги организират, са в историята. В партизанското движение", отсече Борисов. И напомни, че за месец кабинетът разплати 3,3 млрд. лв. за КТБ, пусна еврофондовете и даде коледни надбавки.

Борисов благодари на трите "твърди дами" - Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Менда Стоянова, за преговорите за правителство. Само свършеното дотук от кабинета показало, че си е заслужавало ГЕРБ да влезе в управлението, и обеща през 2015 г. над 5 млрд. лв. по еврофондовете.

"Трудно е. Влизам и в положението на другите партии - едните вляво, ние - вдясно, националисти. Но всички сме си дали ясна сметка, че това е по-добрият вариант. Не е идеалният. Друго е да сме само ние и Реформаторският блок - тогава много по-смели реформи щяхме да направим. Сега трябва да се съобразяваме с повече хора. Но виждате реакциите на лидерите в Европа и Америка и отношението към България", каза Борисов.

Цветанов иска повече жени и в местната власт

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска повече жени да влязат в местната власт наесен, а успешните жени кметове на ГЕРБ да бъдат преизбрани.

Сред успешните жени - кметове на партията, той посочи Йорданка Фандъкова - на София, Детелина Николова - на Добрич, Таня Христова - на Габрово, и Детелина Борисова - на Стражица.

Цветанов съобщи, че от 1601 общински съветници в страната над 500 са жени, и се пошегува с Бойко Борисов при следващо управление да има равнопоставеност между мъжете и жените, защото от 10 министри на ГЕРБ 6 са жени.

"Годината няма да е лесна. Предизвикателствата са големи, успехите ни - също. Но ще се опитат да ги омаловажат", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.