петък, 2 януари 2015 г.

ТЕЦ "Варна" спря работа!

В 00,00 ч на 1 януари 2015г. ТЕЦ “Варна” е преустановила работа. Още в средата на декември м.г. ЧЕЗ, която е собственик на централата, предупреди че тя няма възможност да работи през зимата на 2015 г.

Европейката комисия не даде отговор за разрешителните за работа на ТЕЦ “Варна” и сгуроотвала, въпреки че има получено принципно съгласие за временно включване на централата през зимния период в случай на газова криза.

На практика ТЕЦ-ът спира работа, защото не отговаря на европейските екоизисквания.

До края на октомври представители на дружеството собственик ЧЕЗ и на държавния Български енергиен холдинг преговаряха по различни варианти, между които изкупуване от държавата или отдаване под наем, но до решение така и не се стигна.

След 1 януари поетапно ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ "Варна", за които няма работа. Те ще получат компенсационни пакети, които са повече от два пъти по-високи от приетите в сектора.

ЧЕЗ осигурява до 11 работни заплати на всеки служител в зависимост от стажа му в централата, вместо предвидените в браншовия колективен трудов договор до 5 възнаграждения. Компанията предлага на освободените и консултации за регистриране в бюрото по труда и персонални препоръки.