четвъртък, 22 януари 2015 г.

Владимир Каролев "редактира" сайта "Бивол"

Икономистът Владимир Каролев хвана сайта "Бивол" в лъжа. Публикувам позицията на
Каролев:

“Разследващите” журналисти от Бивол изглежда за пореден път се опитват да разчистват лични сметки като представят за истина една каша от 80% неверни твърдения и 20% изкривени факти. A „заблужденията съдържащи в себе си известна истина са най-опасни” (Адам Смит)
Понеже никога не се доверявам на 100% в ефективността на държавни регулатори, коментирам неверните тези на Бивол твърдение по твърдение:

1. Бивол твърдят, че финансовият министър и КФН са разрешили на акционерите на ПИБ да използват държавната подкрепа за инвестиция в облигация на ПИБ по съмнителен начин. Всъщност, цитираното от тях решение на КФН просто отписва емисия ценни книжа на стойност от 40 милиона евро от БФБ. Историята е, че около средата на 2014 КФН потвърждава публичното предлагане на тази емисия, но впоследствие БФБ отказва да я регистрира. Причината – едно от условията на емисията (за едностранно прекратяване на изплащане на лихва без право на натрупване) не отговаря на изисквания в правилника на БФБ-София.

2. Бивол твърдят, че акционерите на ПИБ получават възможността да си изкупят обратно облигациите с 12% лихва (всъщност купона по облигацията е 12.75%), тъй като те няма да се търгуват и следователно никой няма да може да си ги купи. Всъщност, след отказа на БФБ-София, ПИБ подава проспект до люксембургската фондова борса,(Люксембург е 9-тата държава в света с най-ниска корупция). Люксембургската комисия (CSSF) одобрява проспекта и емисията облигации е допусната за търговия. Впоследствие ПИБ уведомява КФН и последната отписва (макар и със закъснение) емисията от своя регистър. Облигацията обаче продължава да се търгува в Люксембург, проверимо от следния линк към сайта на тяхната борса: https://www.bourse.lu/instrument/bond/summary…

3. Бивол твърдят, че акционерите на ПИБ ще се облажат „мощно“ с държавните пари. Всъщност, ПИБ не може да разпределя дивидент за срока на подкрепата (потвърдено официално и от Европейската Комисия), та дори и някой акционер на ПИБ да си закупи тази облигация, това няма да е с дивидент, разпределен след отпускането на ликвидната пидкрепа. Нито с нов кредит от самата ПИБ отпуснат на акционерите, защото и това не е позволено, докато не се върне изцяло ликвидната подкрепа отпусната от МФ. Ако Бивол смятат лихвата за толкова привлекателна, то нека инвестират в облигацията (възможно е във всеки момент). Ако не знаят как да го направят, да се обадят – безплатна консултация ще има дам.
Мисля си, че е лицемерно журналисти от Бивол толкова шумно да се застъпват за свободата на словото (което само по себе си било похвално), а в същото време като че ли се опитват да си разчистват лични сметки с някой акционер в ПИБ, предлагайки (съзнателно или поради липса на знания) на читателите си полуистини и неверни твърдения. Не всеки български гражданин разбира от дългови финанси инструменти и знае как да провери какво се търгува на люксембургската фондова борса. И тъй като вярвам повече в саморегулацията на свободното общество и свободно слово, отколкото на държавни глоби, ще спонсорирам този пост с 10 евро, за да информира повече хора.
P.S. Нямам и никога не съм имал каквито и да е финансови взаимоотношения с ПИБ.