събота, 28 февруари 2015 г.

Светът за убийството на Борис Немцов!

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов хвърли не само Русия в скръб,
потресен е целият свят.

Пръв покрусата си изрази президентът на САЩ Барак Обама. Той изпрати съболезнователна телеграма до семейството на Немцов, но и призова Кремъл за бързо, прозрачно и непредубедено разследване на престъплението.

Малко по-късно и германската канцлерка Ангела Меркел осъди убийството, наричайки го “коварно”. Тя отдаде значимото на куража на бившия руски вицепремиер Немцов, който “никога не се е боял публично да подлага на критика политиката на руското правителство”.

Меркел поднесе дълбоките си съболезнования на близките на Немцов. Тя призова президента Путин “да съдейства за бързото разкриване на убийците и те да понесат отговорността си пред закона”.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер оповести:

“След това коварно и нагло убийство замлъкна един безстрашлив глас. Никой не бива да приема това хладнокръвно. Бруталното убийство на Немцов е жесток удар за всички, които смело се застъпват за една отворена Русия.”

Френският президент Франсоа Оланд също остро осъди атентата, наричайки го “отвратително убийство на един смел и неуморим защитник на демокрацията”.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че е шокиран от злокобната вест и написа в Туитър: “Те убиха Борис. Това не е за вярване. Не се съмнявам, че рано или късно престъпниците ще бъдат наказани.”

Бившият съветски президент и лауреат на Нобел за мир Михаил Горбачов предупреди за опасност от дестабилизация в Русия.

“Това е опит за утежняване на положението, дори вероятно и за дестабилизиране на страната, както и за изостряне на конфронтацията”, заяви Горбавов пред руски журналисти.

Никой в Русия не бивало да остава храднокръвен, когато се убиват инакомислещи.

“Престъпниците непременно трябва да бъдат разкрити, но такива престъпления обикновено вършат хора, които трудно се откриват”, допълва Горбачов.

Той предупреди Запада да не използва убийството на Немцов за развихряне на антируска кампания. Горби допуска, че хората, дърпали конците на атентата, най-вероятно са целели да се увеличи натискът спрямо Русия:

“Естествено определени сили правят опит да използват престъплението за свои цели. Всички те кроят планове как да се освободят от Путин.”

“С възмущение и дълбока скръб узнах за убийството на Борис Немцов”, заяви Федерика Могерини, пълномощничка на ЕС по външна политика, наричана още външна министърка на съюза. Тя окачествява Немцов като “адвокат на една модерна, процъфтяваща и демократична Руска федерация”. Сега Брюксел очаквал руските служби бързо да изяснят убийството и престъпниците да бъдзат наказани.

“За мен убийството на Борис Немцов не е изненада. Изненадан съм само, че той не беше убит по-рано”, заяви за Си Ен Ен бившият грузински президент (2004 – 2013 г.) Михаил Саакашвили. Той допълни, че разполагал с достоверна информация, че Немцов усилено е работил върху доклад за руската намеса в конфликта в Източна Украйна. Документът, базиран на много факти, целял да запознае руската общественост с действителността в Донбас.