понеделник, 2 февруари 2015 г.

Трябва да свикваме с екстремните климатични условия, твърди министър

Положението в страната след обилните дъждове в последните дни се нормализира, но на места все още имаме проблеми. Това каза пред БНТ министър Ивелина Василева. Тя съобщи, че всички язовири, които са в критично състояние се наблюдават денонощно и се взимат мерки за тяхното поддържане.

„Предвид климатичните промени ще трябва да свикваме с обилни валежи и наводнения, ще има и други екстремни явления като горски пожари, засушаване и ураганни ветрове”, каза министърът на околната среда и водите.

Според нея, в България средните годишни температури през последните години са се повишили с градус и половина, това е нетипично за нашия регион и затова трябва да се адаптираме към новите условия и природни аномалии. Василева показа писмо от Европейската комисия, с което се отпускат парите по Оперативна програма "Околна среда", спрени по време на правителството на Пламен Орешарски.

"Плащанията към България са възстановени и вече сме разплатили над 400 милиона на общините", поясни екоминистърът. Тя бе категорична, че по тази оперативна програма се изпълняват изключително важни проекти за страната, в това число и дейности по превенция на природни явления като наводнения.