събота, 21 март 2015 г.

Най-малко пет жалби имало срещу гардовете побойници от Гранд мола

Гардовете във варненския "Гранд мол", убили от бой бездомника Нягол, пребивали и други
хора, съобщи Нова телевизия.

В Трето районно в града имало поне пет жалби срещу тях.

Нова телевизия излъчи интервю с един от пострадалите. Той и трима негови приятели били бити през септември 2014 г. от гардовете Ангел и Красимир. Младежът не показа лицето си, защото бил натискан да оттегли жалбата.

Четиримата били нападнати, защото търкаляли гуми на подземния паркинг на мола. Едното от битите момчета успяло да се измъкне от мелето и да се обади в полицията.

"Като дойдоха полицаите, почнаха да се прегръщат, да се здрависват, да се уважават - все едно всеки ден ядат и пият заедно. Полицаите след това започнаха да ме заплашват, че ще ме бият”, разказа мъжът.

От днес охранителната фирма "Джи Ем Секюрити“ вече няма да работи в търговския център. Всички нейни служители, замесени с действие или бездействие в побоищата, отиват на борсата.

„В рамките на следващата седмица ще обявим конкурс, в който ще заложим много по-високи критерии, които да гарантират по-голяма безопасност. Ние ще контролираме повече. Имаме обица на ухото”, коментира по Нова телевизия Иво Генов, изпълнителен директор на варненския мол.

Обучението на охранители от фирмите, които ги наемат, се претупва, заяви пред медията експертът ген. Румен Ралчев.

„Всяка фирма трябва да подготвя хората си за този тип работа. Дали тя може, или не, това е субективен въпрос. В повечето случаи нещата се претупват и само се подписват декларации, че са минали такова обучение”, обясни той.

Според него в повечето случаи т.нар. армия от охранители се състои от пенсионери и младежи, както и едно малко ядро от ръководители – професионалисти.

За да се започне човек работа като охранител, законът изисква набор от документи, сред които свидетелство за чисто съдебно минало и диплома поне за средно образование. Оказва се, че кандидадът може да бъде одобрен дори да има някакви прояви, стига да не е осъждан.

„Фирмите са няколко хиляди, обектите намаляват. И се получава един вакуум – на всяка цена да се вземе обектът. Следователно пада качеството на охранителите и подготовката им”, обясни Румен Ралчев.