сряда, 18 март 2015 г.

Бивш заместник-министър става днес шеф на ДАНС

Димитър Георгиев
Бившият заместник-вътрешен министър Димитър Георгиев е най-вероятният нов шеф на ДАНС. Очаква се днес премиерът Бойко Борисов да предложи именно него за поста, който бе овакантен след оставката на Владимир Писанчев. В момента Георгиев е съветник на вицепремиера Меглена Кунева.

Г-жа Меглена Кунева ми направи добро предложение

за председател на ДАНС от името на Реформаторския блок", каза миналата седмица Борисов.

Другото име, което циркулираше в медиите след оставката на Писанчев, бе на заместника му Недялко Недялков. През 2002 г. започва работа в Национална служба "Сигурност" - МВР, а през 2008 г. е преназначен в новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Кариерата на Георгиев в службите също започва в бившата НСС, но още през 1993 г. и повече от 10 години той се занимава с противодействие на финансови престъпления и пране на пари.

Безспорно, по-големият му опит обаче не е единствената причина кандидатурата му да бъде предпочитана от Борисов. Според източници, близки до управляващите, Димитър Георгиев е фаворит за поста заради

очакванията и ангажиментите за реформи в сектор "Сигурност".


Назначенията на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС стават с указ на президента. Вучков беше готов с нови предложения за двата поста, вместо Писанчев и подалия също оставка Светолзар Лазаров, но от обясненията на премиера Борисов стана ясно, че той предпочита да се изчака с рокадите. Оставката на Вучков обаче постави министър-председателя в неудобната ситуация да бъде обвиняван в зависимост и в крайна сметка той поиска оставките на Писанчев и Лазаров.


Димитър Георгиев е кавалер на френския национален орден за заслуги, награден със заповед лично на френския президент Франсоа Оланд. Георгиев е и българският представител в Европол и Интерпол, успял да включи страната ни в Шенгенската информационна система. Перфектните му контакти, изградени както с всички партньорски служби в Европа, така и зад океана, са основен негов коз в тази ситуация, категорични са експерти от сектор "Сигурност".