вторник, 28 април 2015 г.

Скъпоценности за 100 млн. рубли откраднаха от бивш зам.-кмет на Москва

Йосиф Орджоникидзе 
Апаши ужилиха бивш зам.-кмет на Москва. Стойността на откраднатите от Йосиф Орджоникидзе скъпоценности е 100 милиона рубли. В началото потърпевшият твърдеше, че щетите от обира на дома му са много по-големи и възлизат на около половин милиард рубли, но след това намали няколко пъти цифрата, съобщава сайтът LifeNews.

От дома на политика са били открадната бижута от злато и скъпоценни камъни, повечето от които са били купени на аукциони. Но обирджиите не са успели да открият мястото, на което бившият зам.-кмет е държал парите в дома си, затова са откраднали сравнително малка сума.

Сайтът припомня, че къщата на бившия зам.-кмет на елитното селище Барвиха край Москва беше обрано още през февруари. Организатор на престъплението е грузинец, чието име засега се пази в тайна заради разследването. По време на разпитите той е признал, че приближени на политика, които знаели къде държи скъпоценностите, са му помогнали да планира кражбата.

За да объркат следователите и да отклонят подозрението от близкото обкръжение на Орджоникидзе, крадците решили да инсценират обир, извършен уж от престъпници, които не са запознати с вътрешното разпределение на луксозната вила. И чак след като откраднали скъпоценностите, злосторниците се върнали до къщата и разбили прозорците й и разбили бравите на вратите, а освен това метнали и няколко въжета, с помощта на които уж са се вмъкнали вътре.

Основният заподозрян като организатор на престъплението беше задържан два месеца след кражбата. В момента полицията продължава да издирва съучастниците му, а следствените действия продължават.