вторник, 14 април 2015 г.

500 противотанкови гранати е имало в цеха край Иганово

500 термобарични противотанкови гранати, които не са били окомплектовани, е имало в цеха на ВМЗ край Иганово, където тази сутрин избухнаха взривове. Това съобщи преди минути зам.-министърът на икономиката Любомир Петров. Той пристигна на място в района на площадката заедно с главния секретар на МВР Георги Костов, шефа на ВМЗ Иван Стоенчев, директора на Пловдивската полиция Пламен Узунов, кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и областия управител на Пловдив Розалин Петков.

Според Любомир Петров не е било възможно гранатите да избухнат сами, тъй като въпросното помещение е било запечатано веднага след първите взривове на 21 март. Гърмелият днес цех е на километър и половина от склада, в който бяха първите взривове.

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че в момента заради силния вятър не е възможно да се пусне дрон на военните, който да облети района. Изпълнителният директор на ВМЗ Иван Стоенчев коментира, че днес сутринта ръководството на оръжейницата е възнамерявало да поиска от Окръжна прокуратура Пловдив разрешение площадката отново да заработи.

Главният секретар на МВР каза още, че все още не е приключило досъдебното производство, което беше образувано във връзка с първите взривове. По него са разпитани над 400 души. Зам.-министърът на икономиката и придружаващите го коментираха, че не може да се изключи нито една версия, дори тази за саботаж.