понеделник, 20 април 2015 г.

Бен Афлек поискал от телевизия да скрие родственик робовладелец

Актьорът Бен Афлек е поискал от телевизионни продуценти да не разкриват, че един от предците му е бил робовладелец. Това става ясно от изтекли в публичното пространство имейли. Афлек е щял да участва в американското предаване „Откриване на корените“, където експерти проследяват семейната история на знаменитости, когато било направено разкритието.

Имейлът е от водещия на шоуто проф. Хенри Гейтс до изпълнителния директор на „Сони“. „Ето я дилемата ми – конфиденциално казано, за първи път някой от нашите гости поиска от нас да скрием нещо за негов предшественик – фактът, че е притежавал роби“, е написал Гейтс на 22 юли 2014 г. „Четири от пет от гостите ни този сезон произлизат от род на робовладелци, дори и Кен Бърнс, но никога преди някой не е опитвал да цензурира или да променя онова, което сме открили. Той е мегазвезда. Какво да правим?“, пита Гейтс.

Линтън отговаря още същия ден: „Бих го извадил, ако никой не знае, но ако се разчуе, че редактирате материала заради такъв тип чувствителност, би станало много опасно“. В крайна сметка двете страни се съгласяват, че цензурата е нещо много опасно. „Ако отворим вратата за цензура, ще изгубим контрола над бранда си“, пише Гейтс.

След разкритията официално от телевизията, където шоуто се излъчва, отрекоха да са цензурирали подробности за робовладелско минало. Много често откриваме при проучванията си подобни връзки, призна водещият на „Откриване на корените“.

„За всеки от гостите си винаги откриваме повече истории за предците, отколкото изобщо можем да използваме“, се казва в становището на продуцентите, цитирано от „Асошиейтед прес“. В крайна сметка при шоуто с Афлек информацията за притежанието на роби не е излъчена.

„В неговия случай се фокусирахме към по-интересни аспекти от предците му – включително човек от Войната за независимост, пра- пра- прадядо, който се е занимавал с окултни научи, както и че майка му е участвала в шестивията за граждански права от лятото на свободата през 1964“, твърдят създателите на предаването.

Говорителят на Бен Афлек все още не е открит за коментар. По-рано тази година актьорът получи награда за хуманитарната си дейност в Демократична република Конго.