вторник, 21 април 2015 г.

Ст(р)ой, та гледай!

С "покана" за съд завърши дебатът по Нова тв между икономиста Владимир Каролев и еколога Тома Белев. Ядосан на природозащитника заради публикувани шаржове с него на стената му във фейсбук, Каролев заяви, че ще го даде на съд, ако не ги махне от мрежата.

"Цялата история стартира с една лъжа на един господин, който години е бил съдържател на къмпинг „Юг", които бяха опровергани веднага. Първо каза, че няма разрешение за строеж - оказа се, че има. После - че се строи върху дюни. Как за един ден се разбира дали там има дюни или няма - аз не мога да разбера", коментира още Каролев, който е съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски. И добави: "Ако се окаже, че там има дюни, държавата да се намеси".

"Въпросът е как общината е издала разрешително за строеж", коментира Тома Белев от от Асоциацията на парковете в България.

Според него спор дали това са дюни или не, няма. Дюните като образувание се характеризират с растителност, посочи той и напомни становището на учените от Ботаническата градина към БАН.

"Говорят се масово лъжи", категоричен бе Каролев и посочи една от тях -  че в стометрова зона на плажа никой не можело да строи. "Първо, не се мери от морето, а от края на дюните. И второ - в тази зона абсолютно не е вярно, че има забрана за строеж. Там законът казва, че може двуетажна вила да се построи", заяви той.

Имало достатъчно място за строежи и това можело да се види във Google Maps и Google View.

Пясъчни дюни на това място няма, смята докторът по почвознание Денко Мошев. Според БАН обаче по-голямата част от терена са дюни.

"Аз не мога да разбера как са се образували дюни", добави Мошев.

Зоната била урбанизирана и къмпингът построен върху масивни скали.

Инвеститорите на започнатия строеж на бунгала на плажа настояват, че спазват екологичните закони. Те отново поставиха въпроса за дивото къмпингуване, което за тях представлява много по-голям проблем, отколкото две бунгала.