събота, 11 април 2015 г.

Румънци спасяват хотелите на Златните

От Румъния у нас ще дойде не само Благодатния огън за Великден, но и много туристи. По традиция, те присъстват на празничното пасхално богослужение за Възкресение Христово във варненския катедрален храм "Свето Успение Богородично". Хотелите, които предлагат пакетни почивки за Великденските празници в курортите край Варна, са пълни основно с румънски туристи.

Според Стоян Маринов, директор на Колежа по туризъм и заместник-председател на Туристическата камара, те не само спасяват сезона, но при добра реклама и удачна ценова политика могат да компенсират недостига на руски и украински туристи:

"Те не го спасяват, те просто напълниха хотелите, които отвориха, само с румънски туристи. Българите се броят на пръсти. Даже на Златни пясъци има хотел със 600 легла, в който няма нито един българин. Вярно е, че тази година, примерно, хотелите, които отвориха, са доста по-малко от броя на хотелите, които отваряха преди две или три години. Отвориха само качествените хотели, които имат големи спа центрове, които ги познават румънските туристи и другото интересно е, че може би над 70% от румънските туристи са такива, които са идвали и миналата, и по-миналата година, т.е. лоялни клиенти."

Но цените на морската великденска почивка не са ниски. Според Стоян Маринов цената на олинклузив пакет за четиридневна почивка е около 1000 лв. на човек.