събота, 2 май 2015 г.

Боб чорба вместо изтребители и танкове на парада за 6 май

Българите няма да зърнат танкове и изтребители на армейския парад на Гергьовден, но пък вместо това ще могат да опитат войнишка боб чорба и да разгледат фотоизложба, посветена на участието ни в три войни. Заради недостига на средства и проблемите с поддръжката на техниката в парада няма да се включат бойни машини.

На 6 май по жълтите павета в столицата ще преминат само военнослужещи. Докато звучи националния химн ще проехтят 20 артилерийски салюта. На площад „Княз Александър I” обаче няма да бъде стоварена никаква военна техника. Освен това за разлика от 2014 година, когато в крайна сметка се стигна до промяната на сценария заради „гъсти облаци”, за предстоящия парад армията не планира над центъра на София да прелят изтребители и дори хеликоптери, с изключение на един Ми-17, който по традиция ще развее родния трибагреник.

За сметка на това хората, които имат желание, ще могат да разгледат изложените бронирани машини и самолети в Националния военноисторически музей, който ще отвори врати безплатно за армейския празник. Там както обикновено мераклиите да опитат от войнишките гозби ще бъдат нагостени от армейски готвачи с емблематичната за войската ни боб чорба.