четвъртък, 7 май 2015 г.

Орден "Стара планина" за шефа на метрото

Правителството предложи днес шефа на столичния метрополитен Стоян Братоев за най-висшето държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен. "За заслуга" за медали е предложен и екипът на Братоев, изградил единственото метро у нас в София - гордостта на премиера и бивш столичен кмет Бойко Борисов.

"Правителството предлага на Президента на Република България с орден „Стара планина” – първа степен, да бъде удостоен изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев. За награждаване с медал „За заслуга” е предложен екипът, работил по изграждане на столичното метро – инж. Кирил Зайков, инж. Валентин Тодоров, инж. Димитър Тодоров и проф. инж. Божидар Божинов. Мотивът е значителният им принос при подготовката на проектите, строителството и въвеждането в експлоатация на отделните участъци на Софийското метро", се посочва в решението на кабинета, взето на днешното му заседание.

Проф. Стоян Братоев е завършил специалност "Мостове и тунели"в Петербургския университет по транспорт, със специализация "Тунели и метрополитен". През 1985 г. защитава докторат по метростроителство, след което работи като научен сътрудник в Научноизследователският строителен институт. От 1996 г. е хоноруван преподавател, а от 2012 г. – професор в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" и изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

Инж. Кирил Зайков е заместник-началник на управление "Инвестиционна дейност" в "Метрополитен" ЕАД и ръководител на проекти от разширението на метрото, включени в ОП "Транспорт". Инж. Валентин

Тодоров е заместник-началник на управление "Експлоатация" и ръководител на комплексните пускови изпитания на отделните участъци от развитието на метрото в София. Инж. Димитър Тодоров е директор на проекти за разширение на метрото по част "Електромеханична". Проф. инж. Божидар Божинов от Минно-геоложкия университет е консултант на повечето участъци от разширението на метрото по части конструкции, инженерно-геоложки и хидрогеоложки условия.

Изграждането и разширението на столичното метро е един от ключовите инфраструктурни проекти в София. Проектът се изгражда с подкрепата на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и българското правителство.