петък, 15 май 2015 г.

На килимчето при Цветан Василев! Имената от списъците на КТБ

Разпространенните вчера сцисъци с гости на Цветан Василев говорят за претрупания график
на банкера година преди банката да бъде обявена във фалит. Няколко записа са заличени с коректор.
Кои са посетителите в кабинета на Цветан Василев.

Политици:

Депутатът от ДПС Йордан Цонев, който напоследък сипе тежки думи срещу схемите на работа на КТБ. Бившия премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов. От тетрадките се виждат неколкократни посещения на  зам.-председателя на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков – сам, а в един от случаите и придружаван от Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и зам.-председател на парламента. На срещи при Василев са били и депутатите от БСП Явор Куюмджиев, Кирил Добрев (в един от случаите придружен от сестра си), Димитър Дъбов (описан като "г-н Дъбов"), Атанас Мерджанов, бившият съветник на Сергей Станишев - Росен Карадимов. Сред честите гости е и Димитър Абаджиев, бивш депутат от СДС и ДСБ, както и бивш член на партията на Яне Янев РЗС. Той беше и представител на България в проекта Набуко, изпратен от правителството на ГЕРБ. На няколко срещи в тези периоди е бил и бившият министър на отбраната в кабинета на Иван Костов Бойко Ноев, който миналото лято обяви, че 90% от парите на военната индустрия са били в КТБ.
Настоящият депутат от "Български демократичен център" (преди "България без цензура" на Николай Бареков) и бивш тв водещ Росен Петров,  бившият лидер на СДС Пламен Юруков, Георги Гергов от БСП.

Бизнесмени:

Неколкократен посетител на кабинета на Василев е съдружникът му доскоро в "Булгартабк" италианският бизнесмен Едуардо Миролио.
Палитрата от бизнес посетители обхваща различни сфери – през собствениците на "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров, бивши и настоящи акционери в "Петрол" - Гриша Ганчев, Денис Ершов, Димитър Събев, свързани с оръжейния бизнес (оръжейния търговец Петър Манджуков, Банко Банков, основен акционер в "Аркус", Николай Ибушев, изп. Директор на "Арсенал"), Борислав Дионисиев – член на борда на редица дружества, Георги Гергов – бизнесмен и лидер на БСП в Пловдив, Богомил Манчев, един от собствениците на ПИБ Цеко Минев.
Икономистът и настоящ съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски – Владимир Каролев няколко пъти е записан в тетрадката за посещения.
Братята Милен и Георги Велчеви както и Красимир Катев, който беше заместник-финансов министър при управлението на НДСВ също са сред посетителите.
На 21 ноември 2013 пред или в кабинета са се засекли Милен Велчев и Иван Костов.

Младен Михалев, известен като Маджо съвместно с Венцислав Стефанов, президент на футболен клуб "Славия"също са отбелязани в тетрадките с посещение на 7 ноември 2013 г.

Сред посетителите са и други бизнесмени Виктор Папазов, Веселин Марешки, енергийният лобист Стефан Гамизов.

Медиите:

Сред тях са Петьо Блъсков, издател на "Труд", Силва Зурлева и Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на "Нова телевизия", Иван Гарелов, предишния директор на БНР Валери Тодоров (банката в един период беше рекламодател на държавното радио – бел. ред.), собственикът на "24 часа" Венелина Гочева, ПР специалистът и собственик на novinite.bg (в този сайт Василев често дава интервюта след затварянето на банката) Максим Бехар, рекламният собственик и акцонер в БиТиВи Красимир Гергов, издателите на "Преса" и "Тема" Тошо Тошев и Валери Запрянов, бившият шеф на "Фрог нюз" Огнян Стефанов, Светослава Тадаръкова. Тук се нарежда и журналистката Нора Стоичкова, понастоящем от "ТВ Алфа", която при едно от посещенията си е в тандем с Петьо Блъсков. Сред посетителите са и журналистите Ива Николова, Иван Михалев (бивш главен редактор на "Труд"), Тома Томов.

Тук може да се добавят и социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, както и Мира Радева. Гост е бил и Влади Въргала (така е вписан в тетрадката), който не крие, че е бил спонсориран от Василев и е сред най-пламенните му поддържници.

Държавата:

Прави впечатление, че редовно около 18:45 ч. кабинетът на Василев е посещаван от все още оглавяващият Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.
Тогавашният шеф на банков надзор в БНБ, който е разследван за КТБ, Цветан Гунев също е посещавал банкера.
Гост е и ректорът на УНСС Стати Статев, който е и в управителните органи на БНБ, а в университета беше домакин на спонсорираната от Василев среща с Пол Кругман.
Добро представяне има и от бивши шефове от ДАНС, в чиито доклад за дейността през миналата година нямаше и дума за КТБ. Виждат се имената на бившият заместник-председател Иван Драшков, Веселин Марков, бивш шеф на отдел в агенцията. През кабинета по една или друга причина са минали бившите шефове на ДКЕВР Ангел Семерджиев и настоящият на КРС – Веселин Божков, бившият министър на финансите Петър Чобанов, който и досега уверява, че не може да бъде обвинен, че е "проспал" случващото се в КТБ преди то да излезе на повърхността.
Ген. Уесли Кларк, който подкрепи "България без цензура" на Бареков също е посетил Василев.


Заличаване с коректор!

"Нямам хора в списъка, изпратен от Цветан Василев." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в коментар за списъка.
Да не излезе случайно, че последното име, видимо заличено с коректор, е това, на Вежди Рашидов.