неделя, 17 май 2015 г.

Германия издала на САЩ скривалището на Бен Ладен

Американските спецслужби открили и ликвидирали главатаря на „Ал Кайда“ Осама бен Ладен, след като разбрали къде е скривалището му от Федералната разузнавателна служба на Германия, пише днес немското издание „Билд ам зонтаг“. „Тези сведения дойдоха от агент на пакистанските спецслужби, който от няколко години бил вербуван и за агент на БНД“, отбелязва изданието.

Досега се знаеше, че ЦРУ научило пряко от пакистанското разузнаване къде се крие Бен Ладен, и не се споменаваше нищо за каквато и да е роля на Германия. Публикацията излиза на фона на изострящия се скандал за сътрудничество между БНД и американската Агенция за национална сигурност.

Бен Ладен живя през последните години от живота си с две от жените си и няколко деца в частно имение в покрайнините на Аботабад, недалеч от престижната военна академия в Пакистан. През цялото време не е излизал от дома си, за да не бъде забелязан. Терорист номер едно бе убит при нападение на американски командоси на 2 май 2011 година. Исламабад не бе предупреден за акцията.