четвъртък, 14 май 2015 г.

Посланиците на САЩ и Франция ни дават акъл за съдебната реформа

Посланиците на САЩ и Франция отправиха призив към управляващите да предприемат конкретни стъпки за извършването на фундаментална съдебна реформа. Дипломатите Марси Рийс и Ксавие дьо Кабан за пореден път настояха България да гарантира върховенството на закона и независимостта на своите магистрати. Те подкрепиха инициативата за съдебна реформа, предприета от правосъдния министър Христо Иванов, но напомниха, че властите трябва да осигурят и прилагането на новото законодателство.

“България е изправена пред - да използвам думите на Мартин Лутър Кинг младши – “суровата неотложност на настоящия момент“ да укрепи върховенството на закона и да се пребори с корупцията“, каза посланикът на САЩ в своето встъпително слово по време на конференцията за проблемите на съдебната реформа, организирана от Американската търговска камара.

Марси Рийс допълни, че е “окуражена“ от предложената стратегия за съдебната реформа, която включва и промени в конституцията, но напомни, че управляващите трябва да поемат и “истински ангажимент“ за промени.

“Това, което имам предвид, е да се изгради съдебна система, на която може да се има доверие, не е ангажирана политически, не действа избирателно и произволно и където справедливостта тържествува. Също така, имам предвид система, за която гражданите вярват, че се използва само за наказване на извършено престъпление, а не за получаване на финансова облага или за разчистване на политически сметки“, каза дипломатът.