събота, 23 май 2015 г.

В същото време във Ватикана: Бойко при Папата

Папа Франциск прие във Ватикана българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Срещата е традиционна и е по случай тържествата за 24 май.

По традиция българите в Италия почитат празника и посещават местата в Рим, свързани с България и Св. Кирил Философ. Началото е поставено от българи от диспората, а традицията с времето стана и държавна. Тази година по случай тържествата във Вечния град премиерът води делегация, включваща представители на различните политически сили в парламента и министрите на културата и отбраната.

Това е първата среща на Папа Франциск с премиера Борисов, който преди това бе приеман от Бенедикт XVI.

Българският премиер разговаря на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец "Библиотечна зала“ във Ватикана. Борисов отбеляза, че българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия,  винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи.

След срещата на Бойко Борисов с папата, той бе приет от държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролни. На тази среща Борисов е помолил да разгледа Асеманиевото евангелие. "Искаме от Ватикана да разреши да участваме догодина в ЮНЕСКО с евангелието", каза Борисов. България е кандидатствала евангелието да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство, но сме закъснели. Затова сега искаме помощ от Ватикана.

Срещата на Борисов с Пиетро Паролин продължи повече от предвиденото. "Това малко изнерви македонската делегация", обясни Бойко Борисов. Македонската делегация бе приета във Ватикана след нашата.