понеделник, 18 май 2015 г.

Намериха бомба в наш автобус пътуващ от Прага до Варна

Бомба е била намерена в автобус с българи в Будапеща. Инцидентът е станал в събота следобед, съобщиха от фирмата превозвач „Омега Груп”.

Автобусът е пътувал от Прага за Варна. Взривното устройство е било намерено в багаж без пътник.

На мястото е бил изпратен сапьорски екип, който е обезвредил бомбата. Всичките пътници са невредими. Автобусът пътува и се очаква да пристигне във Варна днес.

Имало е 35 души, заедно с шофьора и стюарда. Сред тях са били българи, румънци, руснаци, украинка и азиатец, който според изкаралите късмет очевидци бил китаец.

„В Прага се качва пътник за Братислава. Спираме на Бърно за почивка и човекът изчезва. На тръгване броим и виждаме, че един го няма. Ние знаехме, че има и багаж, но не можехме да разберем кой точно сак е неговият. Почакахме малко и накрая тръгнахме за България, в посока Будапеща. Това беше някъде около 17,40 часа в събота. Пътуваме доста време, преди да усетим странна миризма – нещо като бензин и ацетон. Може би едно 4 часа по-късно я надушихме. Питаме пътниците дали някой нещо не е разсипал – всички вдигат рамене. Спираме на един паркинг на бензиностанция на околовръстното на Будапеща, където имаше и заведение и отваряме багажника. И виждаме, че един от саковете е мокър. Отваряме и вътре виждаме бомба!“, разказва  Драгомир Петков  шофьор на автобуса .


Веднага той и колегата му извикали на пътниците бързо да излизат, защото в автобуса има бомба. „Не мисля, че имаше паника, естествено – хората бяха разстроени, но сравнително спокойно и организирано излязоха и се отдалечиха от автобуса“, каза още шофьорът. На мястото дошла и полиция, която обезвредила бомбата, а след това всички пътници и двамата шофьори били откарани за разпити. В продължение на 17 часа унгарските разследващи провеждали процесуално-следствени действия като на всички били снети отпечатъци.

Обновена!