сряда, 27 май 2015 г.

Арестуваха половината ФИФА

Високопоставени чиновници от световната футболна федерация ФИФА бяха арестувани тази сутрин в Цюрих по обвинения в корупция и предстои да бъдат екстрадирани в САЩ, предаде Би Би Си. Арестите са извършени в луксозния петзвезден хотел "Бор о Лак". Закопчаните са между шест и десет, точната бройка и имената още не са обявени официално. Сред задържаните е вицепрезидентът на ФИФА Джефри Уеб. Той отговаря за Северна и Централна Америка и района на Карибите.

Според предварителните информации става въпрос за акция срещу корупционни схеми във футболната централа, включващи мошеничество, рекет и пране на пари. Задържаните не са оказали съпротива и били изведени навън без белезници. Министерството на правосъдието на САЩ днес ще повдигне обвинения към 14 босове, а според Си Ен Ен сред разследваните е и босът на ФИФА Сеп Блатер. Швейцарецът не е задържан.

Според световните агенции сред арестуваните е уругвайският футболен функционер Еухенио Фигуредо, президентът на футболната асоциация на Коста Рика Едуардо Ли, членът на Изпълкома Джак Уорнър, Хулио Рока, Костас Такас, Рафаел Ескивел, Хосе Мария Марин, Николас Леос...

Босовете на световния футбол са в Цюрих за конгрес на централата, който трябва да започне на 29 май. Форумът е изборен и се очакваше Блатер да получи нов мандат.

Швейцарската полиция потвърди, че е действала по сигнал на местното правосъдно ведомстно. Арестите са следствие на 3-годишно разследване на ФБР заради корупционни схеми покрай обявяване на домакинствата на световните първенства в Русия (2018 г.) и Катар (2022 г.).

Би Би Си разкри за даване на пари "под масата" и дори уличи конкретни босове, но не последва реакция от ФИФА. Говори се, че злоупотребите са на стойност над 100 милиона долара за последните 20 години. Извършени са престъпления, свързани с телевизионни права, маркетинг и раклама, "търговия" с власт и влияние...

Неотдавна централата нае бившият щатски прокурор Майкъл Гарсия за вътрешно разследване. През миналата година магистратът изготви уличаващ доклад, който заплашваше да разтърси ФИФА из основи. Очаквано разследването бе потулено, а докладът бе публикуван "под редакция", което принуди Гарсия да хвърли оставка като шеф на етичната комисия.

Много вероятно е този пореден скандал да е дал тласък на днешните събития.