четвъртък, 21 май 2015 г.

Ексхумират бразилски политик, подозират, че е инсценирал смъртта си

Тялото на покойния бразилски депутат и бизнесмен Жозе Жанене трябва да бъде ексхумирано, за да се удостовери неговата смърт, съобщи комисията, разследваща корупционния скандал около петролния гигант "Петробраз", предаде ДПА.

Вдовицата на Жанене заяви, че според нея мъжът й е инсценирал собствената си смърт през 2010 г., за да избегне разследване за корупция. Това съобщи председателят на комисията Хуго Мота.

"Твърди се, че той е починал от инфаркт, но никой не го е видял мъртъв. Това е много странно. Ковчегът бе затворен. Има подозрения, че той може би е жив", отбеляза Мота.

Срещу Жанене се готвеше съдебен процес за получаване на подкупи, докато е бил лидер на бразилска консервативна партия, в замяна на подкрепа за законопроекти, предложени от тогавашния президент и лидер на левоцентристката коалиция Луис Игнасио Лула да Силва.

Четири години след смъртта му името му отново бе споменато във връзка със скандала около отклоняването на пари от фондовете на "Петробраз", с които да се плащат подкупи и да се финансират политически кампании.

Мота каза, че ще бъде направен ДНК анализ на останките в ковчега, за да бъде потвърдена идентичността на тялото, положено в него.