четвъртък, 18 юни 2015 г.

При мажоритарен вот: 160 депутати за ГЕРБ, 40 – за ДПС, 40- други

Направо ще съобщя резултата, ако се приеме предложението на Лютви Местан и ДПС за редакцията на въпросите за референдума, според която българските граждани да бъдат попитани дали са съгласни всички 240 народни представители, а не само част от тях, да бъдат избирани мажоритарно, заяви проф. Михаил Константинов.

„Сметката е следната при мажоритарен вот: ГЕРБ – 160 депутати, ДПС – 40, в графата „други“ – с 40 депутати, БСП и др. Това ще бъде парламентът. Може би такава е целта на упражнението. На каква база стъпвам ли, за да дам тези цифри? Този модел с чисто мажоритарния вот отдавна е разработен в Агенцията за прогнози и анализи, на която имам честта да съм изпълнителен директор. Там сме проверявали всички възможни хипотези – смесени системи, чисто мажоритарни, различни пропорционални системи, немски и др. Числата при тези варианти сме получавали на базата на реални резултати от изборите.

Все пак, 8 пъти правим парламентарни избори в България и имаме толкова богата база данни, че не е трудно да се прогнозират резултатите при различните модели. С дребната забележка, че при реални избори, когато се знае, че те са мажоритарни, хората биха гласували с малко по-различна мотивация. Но тъй като не знам каква ще бъде тя – правя анализа на основата на информацията, която имам.

Ще повторя: при изцяло мажоритарен вот в 160 района ГЕРБ ще имат мнозинство – победителят взема всичко, а победеният отива да пие каквото иска – студени, горещи води…

Предложението на Местан и ДПС за чист мажоритарен вот е от категорична полза за ГЕРБ и ДПС. Защото ГЕРБ е най-голямата партия, а ДПС има железен електорат – мечтата на всеки политик. Този железен електорат води до 40 мандата, не повече, или по-точно – между 35 и 40 мандата. Е, най-много да ги вдигнат на 42-43.

Не забравяйте, че в тази сметка има и едни 40 „Други“. В тях може да има един реформатор, двама „патриоти“, трима „атакисти“- всичко е възможно. При мажоритарни избори понятието парламентарна група няма смисъл. Защо? При 4% бариера парламентарната група отговаря на 10 души, което е минимумът. А сега в НС влизат или 10 души от партия, или изобщо не влизат. А при мажоритарна система партиите могат да влязат и с един депутат – кой ще му прави група на него? Под група тогава ще се разбира събиране на гласове по интереси и приоритети. Примерно, решават по един въпрос да гласуват еднакво един народен представител от „патриотите“ и двама от РБ. Каква ще е тази група?

Не знам на какво разчитат от ДПС с това предложение. Аз просто съобщавам какъв ще бъде резултатът, ако се приложи мажоритарният вот, защото съм експерт, а не психолог“, казва още Михаил Константинов.