четвъртък, 11 юни 2015 г.

И френският премиер ще връща 2500 евро – летял за мач с правителствения самолет

Манюел Валс

Случка като тази на Бойко Борисов възмути Франция!


Френският премиер Манюел Валс ще върне 2500 евро, които са похарчени за пътуването на двамата му сина заедно с него за мач в Берлин, което предизвика възмущение. Решението бе взето след оживената полемика, в която дори се чуха гласове от неговата партия с критика, че не живее като социалист, съобщава „Франс 24”.

В събота той пътува с правителствения самолет за финала на Шампионската лига между „Барселона” и „Ювентус”. Правителството твърди, че пътуването е направено по покана на президента на УЕФА Мишел Платини, а целта е била обсъждането на френското домакинство на Евро-2016 и на кризата около ФИФА.

Платини го подкрепи и потвърди думите му, но това не ги направи по-убедителни, защото така или иначе беше предвидена среща в Елисейския дворец миналата сряда по същата тема с негово участието.

Валс, който като натурализиран имигрант многократно се е препоръчвал за морален образец на французите, отказа да признае злоупотреба със служебно положение за лични цели, но обеща да върне 2500 евро, защото „разбира чувствителността на френското общество по въпроса”. Полетът струва като цяло над 19 000 евро на френските данъкоплатци.

Не е известно по какъв начин е изчислена сумата за връщане, но малко след изявлението му, с което обеща, че „повече няма да прави така”, неговият антураж обясни на журналистите, че това е калкулация за три полета на децата му: от Париж до Поатие, от Поатие до Берлин и от Берлин до Париж.

По-рано от канцеларията на президентството твърдяха, че децата са пътували до Поатие с влак.