неделя, 14 юни 2015 г.

$7,2 милиона дават САЩ на армията ни

Съединените щати са планирали да подкрепят развитието на българската армия със сумата от 7 250 000 долара, става ясно от нов интерактивен сайт, който предоставя информация за разходите, които американската държава прави в подкрепа на развитието на над 100 държави в целия свят.

Порталът ForeingAssistance.gov обединява на едно място информация за дейността на над 20 правителствени агенции на САЩ, които реализират различни програми в цял свят. Страницата съдържа информация за оказваната помощ от американската държава в изминалите 10 години.

Парите за българската армия, които са планирани за тази година се отпускат от Държавния департамент на САЩ, става ясно от справката за страната ни. В нея се припомня, че България е член на НАТО и участва в операции на Алианса и на Европейския съюз. Страната ни е определена като "надежден" съюзник на САЩ в региона, който има стратегическо значение за американската дипломация.

"Въпреки политическата нестабилност и намаляване на бюджета, Министерството на отбраната на България остава ангажирано с трансформацията на въоръжените си сили от статично фокусирани в способни да си сътрудничат с партньорите от НАТО и да се изправят пред предизвикателствата за сигурността през XXI век", гласи част от мотивировката за отпускането на средствата за българските военни. "Американските инвестиции в обучение и модернизиране на българските военни ще има своите положителни последици чрез създаването на по-ефективни и оперативно съвместими за целите на НАТО въоръжени сили", продължава информацията за България. От информацията в сайта става ясно, че общата сума, която САЩ са планирали да инвестират по света през 2015 г. под формата на различни помощи възлиза на 35,4 млрд. долара. 9 млрд. от тези средства са за подобряване на сигурността, 8,7 млрд. са за медицински грижи.

Помощ получават всички държави от Балканския полуостров, без Косово. Планираната подкрепа за Румъния е в размер на 7,1 млн. долара, за Македония - 12,8 млн. долара, за Сърбия - 16,4 млн. долара, за Албания – почти 15 млн. долара, за Черна гора – почти 4 млн. долара, за Босна и Херцеговина – 36 млн. долара, за Хърватска – 4,45 млн. долара, за Словения – 650 000 долара, за Гърция - 100 000 долара, за Турция – 4,8 млн. долара.

Значителни средства са отделени за подкрепа на Украйна – почти 140 млн. долара, за Молдова – 30 млн. долара, за Грузия – 75 млн. долара, за Армения – 25 млн. долара, за Азербайджан – 13 млн. долара.

Американската помощ е най-висока за две държави - Афганистан и Египет. През 2015 г. за всяка от тях са планирани по над 1,5 млрд. долара. Докато в Афганистан по-голяма част от парите ще бъдат инвестирани в развитие на демокрацията и институциите, то в Египет почти цялата сума е за гарантиране на сигурността.

Преглед на интерактивната карта показва, че САЩ са отделили значителен бюджет за подкрепа на държавите в Латинска и Южна Америка, почти цяла Африка, Близкия Изток, Централна и Южна Азия. Старите държави-членки на Европейския съюз, Австралия, Канада, Япония, Южна и Северна Корея и Русия не са в списъка за подкрепа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар