неделя, 14 юни 2015 г.

ДСБ: Полицията да влезе в ромските гета! Седем ранени след бой в столичния квартал "Орландовци"

Влизане на държавата чрез постоянно полицейско присъствие и постоянен полицейски пункт във всички зони, в които престъпността и сблъсъците между граждани са на необичайно високи нива през последните години. Това са част от мерки, заявени от ДСБ и обявени на извънредна пресконференция, предаде Нова тв.

"Причината да се съберем е поредното тежко нагнетяване на етническо напрежение в предизборен период. Това се случва винаги преди местни избори в България, очевидно с политически цели, но с много тежки последици за цялото общество”, заяви Радан Кънев.

"Проблемите се задълбочават. Все по-големи групи българи са на практика изключени от всички системи на държавата, включително образование, здравеопазване и правораздаване. Това се превръща в тежък проблем за цялото ни общество. Като застрашава сигурността, криминализира цели райони на страната и изключва от правораздаване все по-големи маси от българско население и се използва от злонамерени политици и от цели политически сили за купуване на избори и осигуряване на участие във властта”, заяви още Кънев.

Седем ранени след бой в столичния квартал "Орландовци"


Седем души са били ранени, а двама - арестувани след масов бой с участието на българи и роми в столичния квартал "Орландовци" снощи, съобщи bTV.

Инцидентът е станал около 20.30 в събота вечер, като двете групи са се скарали заради силна музика. Според очевидци, група роми дошла в парка, като от автомобила им се чувала силно пусната пузика. Група младежи, намиращи се в парка, направили забележка на шофьорите.

Скоро след това от ромската махала дошли още 5 автомобила, от които слезли и хора с брадви.

Сред закараните в „Пирогов” след възникналия бой има както българи, така и роми. Двама души са арестувани, продължава издирването на най-активните участници в мелето, се казва в съобщението на СДВР. Полицейското присъствие в района е засилено.

Силната музика стана причина за конфликта прераснал в бой и в продължителни протести в Гърмен преди седмици. Тогава жителите на няколко населени места блокираха пътища с искане незаконно настанилите се жители на махалата в кв."Кремиковци" да бъдат изселени.

„Имаше забележка към тях да спрат музиката. Пет минути след това спряха други коли с техни приятели - брадви, мотики, прътове метални. Брат ми е с разцепен крак от брадвата, приятелите ми са с разцепени вежди. Опитах се да спася едно от момчетата, което беше нападнато, и както тръгнах да го хващам и директно с една брадва през гърба”, твърди пред bTV млад мъж, участвал в боя.

Ром от квартала обаче обяви, че ромите не са били въоръжени, а българите ги заплашили с газов пистолет.

След засиленото полицейско присъствие в района снощи, днес обстановката в квартала е спокойна.