петък, 19 юни 2015 г.

Алкохолът и цигарите- най-евтини в България

Храните и потребителската електроника са най-евтини в Полша, докато в България с най-малко пари се купуват алкохол и цигари, както и обяд в ресторантите и почивка в хотелите. Цените на алкохола, цигарите и пурите в България е около 58% от средните цени, на които ги купуват средноевропейците.

Най-скъпо излиза пиенето и тютюнопушенето в Ирландия и Великобритания, съответно 170% и 165% от средните за останалите държави от ЕС. Обяснението на големите разлики е в размера на акцизите, с които се облагат тези стоки във всяка от държавите. Това показват данни на Евростат.

Общо цените на потребителските стоки и услуги в България са били най-ниските в ЕС за 2014 г. - 46% от средните цени за всички държави-членки. Под средноевропейските, но малко по-високи от нашите, плащат хората в Румъния, Полша и Унгария.

Според Евростат, облеклата струват най-евтино в Унгария, докато в Чехия с най-малко пари може да се купи потребителската електроника, както и личен автомобил.

Храната излиза най-скъпа на датчаните, а най-евтина е тя в Полша. Извън ЕС, потребителските стоки и услуги са по-евтини в Македония, сочат още данните. Най-скъпо е в Дания, където цените са цели 138% от средните за Евросъюза. Дрехите са най-скъпи в Швеция, най-евтини – в Унгария. Като се изключи Дания, ценовите разлики между страните членки за личните превозни средства се движат от 75% в Чехия до 114% в Португалия и 117% в Холандия, изчислени спрямо средните за всички европейци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар