понеделник, 15 юни 2015 г.

Боят в "Орландовци"! Видео

Напрежението в „Орландовци” ескалира, след като жителите на квартала излязоха на протест.
Пред читалището в квартала около 100 протестиращи започнаха да замерят с камъни и бутилки ромските къщи и жандармерията все още не може да ги удържи. Българите не спират да щурмуват към ромската махала. Идва и повече полиция.

Около 21,14 ч. събралите се протестиращи се готвеха за нов щурм на ромската махала, но от другата ѝ страна. В 21,30 ч. напрежението в местността „Градините” се успокои, след като полицията успя да спре протестиращи, нахлули в махалата с прътове. Жандармерията пази всички входове към махалата.

Малко по-рано вечерта събралите се няколко пъти опитваха да пробият полицейския кордон и да достигнат до ромския квартал. Около 200 души бяха блокирали ул. „Мара Бунева” и затрудняваха движението в района.

След началото на протеста bTV стана свидетел и на критична ситуация, при която в квартала е бил пребит мъж от ромски произход. Малко преди 20 ч. той лежеше на тротоара и очакваше линейка. Мъжът е контактен. Съпругата и двете деца на пострадалия са на мястото и са силно разстроени. Малко по-късно той беше отведен в болница.

До протеста се стигна след вчерашния масов бой. При спречкването заради силна музика снощи бяха ранени шестима. Един от тях остава в болница със счупени ребра и пробит бял дроб.  Още снощи в квартала има полицейско присъствие – за да няма напрежение или нови сблъсъци, в квартала патрулират полицаи.
Жителите на „Орландовци” няколко пъти са правили подписки с искане за повече полиция заради спречкванията, които избухват между българи и роми. Цяла нощ участниците в масовия бой са били разпитвани в полицията.

Скандалът между двете групи избухна снощи след забележка за силна музика. Версията на ромите пък е, че забележката била придружена с обиди. При инцидента са пострадали момчета и от двете групи. Повечето са се отървали с леки травми.

Двама братя – на 19 и на 23 години са арестувани за побоя. Полицията още търси кои са другите участници в мелето.

ВИДЕО