вторник, 21 юли 2015 г.

Борисов преговаря и с Местан

Премиерът Бойко Борисов продължава днес последния кръг от консултации за осигуряване на мнозинство за гласуване на промените в Конституцията. Днес той ще се срещне с лидера на ДПС Лютви Местан.

В неделя Борисов се зарече, че ще постигне консенсус между политическите сили за подкрепа на поправките в основния закон. Или най-малкото за трите основни стълба на съдебната реформа - разделяне на ВСС на две части - съдийска и прокурорска, мажоритарнен избор на съдиите и прокурорите и усилване на ролята на съдебния инспекторат.

„В понеделник и вторник ще намеря консенсус. Сигурен съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато мотивирано, като кауза, в името на държавата и народа им се постави въпросът, те са изключително разбрани и диалогични хора”, каза тогава премиерът.

Вчера той разговаря с председателя на АБВ Георги Първанов. След срещата стана ясно, че обещанието на Борисов да осигури гласове за поправка на Конституцията, минава през парламентарна декларация по най-общите приоритети и през обещания за бъдещи компромиси, които на практика рискуват да обезсмислят реформата. Всъщност неяснотите само станаха повече.

Поне бе потвърдено, че проектът няма да бъде изтеглен, за да се подготви нов, както настояват ДПС и АБВ, но пък Борисов не изключи вариант той да бъде на практика осакатен.

"Може да се намери консенсус в разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, пряк избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на инспектората", каза премиерът.

Какво ще е точно отстъплението на мнозинството, представено като консенсус, още не е ясно.

Освен опозиционните БСП и ДПС, партията на Първанов е единствената от четирите в управляващото мнозинство, която е против предложените конституционни промени. До момента ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и част от БДЦ, които подкрепят проекта, имат 133 гласа, а необходимият минимум е от поне 160. Това означава, че дори 11-те депутати от АБВ да гласуват "за", са нужни още депутати. Още преди консултациите на Борисов той обяви, че гласуването на конституционните промени ще е този петък.

Днес предстои да видим какъв компромис ще бъде договорен с ДПС. Поредицата лидерски срещи за осигуряване на подкрепа за внесените от правителството промени в Конситуцията продължава утре със среща с председателя на БСП Михаил Миков.

Преди Борисов да се включи в договарянето на консенсуса, срещите бяха провеждани само от министъра на правосъдието Христо Иванов и лидера на ДСБ Радан Кънев. Те бяха атакувани от опозицията и от част от медиите, че целят да овладеят съдебната система. Главният прокурор Сотир Цацаров заподозря дори план той да бъде сменен. След ескалацията на напрежението, последваха срещи на Цацаров с президента Росен Плевнелиев, а Бойко Борисов се зае лично да осигури мнозинство.