вторник, 7 юли 2015 г.

Протест срещу полицаите!

Във фейсбук бе организирано събитие "Качество, а не количество в МВР" 2. Организаторите призовават да се излезе на протест срещу последните два случая на полицейски произвол, показани по две национални телевизии.

Денят е петък - 10 юли, от 18 до 20 ч, а за място на събитието е избрана градинката пред църквата "Св. Седмочисленици" в София, под прозорците на вътрешното министерство. На същото място протестират и синдикалните организации на МВР.

"... Група граждани излизаме отново на протест срещу състоянието на МВР и в частност на българската полиция, която се е превърнала в безконтролна и безполезна, но за сметка на това крайно скъпа институция", пишат организаторите.
Първо БТВ в понеделник вечер излъчи кадри, на които гранични полицаи се отнасят унизително с бежанци. Служителите са накарали голяма група от около 15-20 човека да налягат по очи, вижда се как замахват с палки и ги удрат. Униформите и джипът Defender - макар че номерът му не се вижда, много приличат на тези, с които са оборудвани нашите служители.

По-късно Нова тв разпространи видео с полицейско насилие, заснето от зрител и изпратено до предаването „Господари на ефира”.

Във видеоклипа се вижда как петима униформени спират младата двойка - вероятно почерпена, за проверка на документите на улица „13 март” в центъра на София. Записът е направен от тераса на жилищна кооперация.

След като представят документите си, младежите водят кратък разговор със служителите на МВР. Внезапно един от тях удря шамар на момчето. По адрес на момичето пък полицаите започват да сипят обиди и псувни. След като тя им отвръща, няколко униформени се нахвърлят върху нея. Тя пада на земята и единият я рита. После я блъскат в задната част на паркирана кола и я тръшват на земята. Закопчават я с белезници и със сила я вкарват в служебния си автомобил, докато тя реве с глас.

През това време момчето умолява полицаите да не бият приятелката му и получава още един удар от двамата пазители на реда, които го държат. Междувременно полицаите викат и подкрепение.
"Патрул на Първо РУ бил изпратен на ул. „13 март” по сигнал за възникнало сбиване и нарушаване на нощната тишина. При пристигането си на адреса служителите заварили жена и мъж, които се карали на улицата. Полицаите предприели действия по установяване на самоличността на двамата. Документ показал само мъжът, младата жена отказала да представи личната си карта. Двамата били отведени в полицейското управление, където е установена самоличността на жената. Извикан бил и екип на Пътна полиция, който да тества задържаните за алкохол. При жената дрегърът отчел наличие на 1.59 промила, а при мъжа - 0.53 промила. По случая веднага било образувано бързо производство за хулиганство", гласи версията на МВР.

ВИДЕО