неделя, 19 юли 2015 г.

Любопитно: Професия „събуждач“! Вижте някои от професиите, които вече не съществуват

Преди да бъде изобретен будилникът , професията „събуждач“ била особено популярна. Във викторианска Англия например имало „професионални събуждачи“, които с помощта на специални пръти или хвърляйки камъчета почуквали по прозорците или вратите на своите „клиенти“, за да ги събудят в определен час за работа.

Още професии, които вече не съществуват днес

Знаете ли, че в миналото е имало лектор, който разведрявал работниците във фабриките, четейки им на глас вестници или книги. Обикновено заплатата му плащали или самите работници, събирайки пари помежду си, или профсъюзите. Смята се, че тази професия води началото си от цигарените фабрики в Куба, но също така е била много популярна и в САЩ.  Днес обаче тази професия няма как да я срещнем или поне не в този смисъл на думата „лектор“.

***

Рязането на късове лед също е било професия в миналото. Преди изобретяването на съвременните хладилници заетите с този труд работели върху повърхността на замръзнали езера, изрязвайки парчета лед за битови нужди. Това била изключително рискована и опасна професия.

***

Днес няма да срещнем по улиците глашатай – служител, който обикалял публични места и известявал хората за различни събития или важни новини. В средновековна Англия градските глашатаи били „главното средство“ за новини и комуникация с населението.